Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Verzekeringen
Beobank Home Secure

Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand

Gezien de evolutie van de gezondheidssituatie, zullen onze adviseurs u op afspraak ontvangen in het agentschap. De aanvragen die naar onze verkooppunten worden gestuurd, kunnen ook volledig op afstand worden behandeld.

Vraag & Antwoord

Waarom krijg ik een sms wanneer ik in Europa een verrichting doe met mijn kredietkaart in een andere valuta dan de euro?

Volgens de Europese Verordening 2019/518 van 19 maart 2019 zijn de banken verplicht om via een elektronisch bericht een verwittiging te sturen naar de houder van een betaalkaart wanneer die een transactie verricht met zijn debet- of kredietkaart in de Europese Economische Ruimte (EER) in een andere valuta dan de euro.

De bedoeling van de sms is om de kaarthouder te informeren over de valutawisselkost van de verrichting.

Om aan deze verplichting te voldoen, verstuurt Beobank deze verwittiging per sms na elke verrichting in een andere valuta dan de euro met een kredietkaart in een lidstaat van de EER die geen deel uitmaakt van de eurozone om u te verwittigen van de valutawisselkost.

Wat is de valutawisselkost ?

De valutawisselkost komt overeen met de kost die aangerekend wordt voor verrichtingen in een andere valuta dan de euro. Ze wordt uitgedrukt in een percentage en wordt toegepast op het bedrag van de transactie op het moment van de omzetting naar euro. Ze bestaat enerzijds uit de marge die wordt toegepast ten opzichte van de referentietarieven van de Europese Centrale Bank (ECB). Anderzijds is ook de totaalkost van 2,10 % op het bedrag van de transactie inbegrepen die sinds 01/09/2015 wordt aangerekend voor elke transactie met Mastercard of Visa kredietkaart in een andere valuta dan de euro. De valutawisselkost is cumuleerbaar met de andere kosten die vermeld worden in de tarieven (bv. Kosten van geldopnames).

Wanneer krijg ik deze verwittiging per sms?

U krijgt deze verwittiging per sms na elke verrichting (betaling in een winkel, geldopname of online aankoop) met uw kredietkaart van Beobank in een andere valuta dan de euro in een lidstaat van de Europese Economische Ruimte. U krijgt de melding ook voor verrichtingen in Zwitserse Frank (CHF).

Kan ik deze melding via e-mail krijgen in plaats van met een sms?

Nee, deze melding wordt alleen per sms verzonden.

Kan ik deze meldingen deactiveren via Beobank Online of Beobank Mobile?

Nee, om deze berichten niet meer te krijgen, moet u contact opnemen met uw agentschap of met het Beobank Service Center.

Waar vind ik de valutawisselkost terug die aangerekend wordt door Beobank?

De kosten voor verrichtingen buiten de eurozone zijn opgenomen in onze Tarieven.

Het document « Betalingen in andere valuta » is eveneens beschikbaar in onze Tarieven en kan op elk ogenblik geraadpleegd worden. Dit document vermeldt voor elke valuta de wisselkoerscommissie die wordt toegepast op het bedrag van de transactie verricht met een kredietkaart van Beobank (Visa of Mastercard) tijdens de omzetting naar de euro vergeleken met de referentiewisselkoers van de ECB.

Wordt deze melding gratis verzonden?

Ja, deze melding wordt gratis verzonden.

Voor welke valuta wordt de melding verzonden?

U krijgt een melding per sms om u te informeren over de valutawisselkost bij elke verrichting in één van de volgende valuta:

 • Bulgaarse Lev (BGN)
 • Tsjechische Kroon (CZK)
 • Deense Kroon (DKK)
 • Kroatische Kuna (HRK)
 • Hongaarse Forint (HUF)
 • Poolse Zloty (PLN)
 • Roemeense Leu (RON)
 • Zweedse Kroon (SEK)
 • IJslandse Kroon(ISK)
 • Noorse Kroon (NOK)
 • Zwitserse Frank (CHF)