Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Uw sociale bijdragen uitstellen, een slimme keuze?

Uitstel is geen afstel

Hebt u uitstel van uw socialezekerheidsbijdragen aangevraagd? Let dan op voor de terugslag in 2021. U hebt tot eind dit jaar de tijd om het juiste evenwicht te vinden.

Lockdown, winkels die dicht moeten blijven, een forse daling van de omzet, bevoorradingsmoeilijkheden, facturen die niet betaald worden, … Zelfstandigen en KMO-bedrijfsleiders hebben al betere tijden gekend. De overheid besefte gelukkig dat zij de coronacrisis alleen zouden kunnen overleven met een reeks specifieke maatregelen. Eén ervan was de mogelijkheid om de betaling van uw sociale bijdragen uit te stellen (of een vrijstelling of verlaging aan te vragen).

Sociale bijdragen, hoe zit dat weer in elkaar?

De COVID-19-maatregel voor uw sociale bijdragen was bedoeld om het gewicht van uw schouders te nemen. Normaal betaalt u de bijdrage elk kwartaal aan uw sociaal verzekeringsfonds om uw rechten op sociale zekerheid te behouden, zoals uw ziekte- en invaliditeitsverzekering of het overbruggingsrecht. Uw bijdrage wordt berekend op basis van uw “theoretische” inkomsten en het jaar nadien geregulariseerd, wanneer uw reële omzet bekend is. In deze coronatijden mag u de vier stortingen van 2020 doorschuiven naar 2021. Dus ook in het laatste kwartaal kunt u nog profiteren van dit interessante “uitstel”, op voorwaarde dat u vóór 15 december actie onderneemt. Hou er rekening mee dat deze maatregel ook geldt voor alle regularisaties die betrekking hebben op 2018.

Uitstellen? Ja, maar …

Nu het coronavirus het ons moeilijk maakt, hebt u waarschijnlijk ook gekozen voor uitstel. Uw cashflow kan deze opkikker immers goed gebruiken. U houdt op deze manier uw onmisbare liquide middelen op peil, u betaalt geen vermeerderingen en verliest uw sociale rechten niet. Nu bent u dus gered, maar hoe zit het met volgend jaar? Want de maatregel is geen toverformule en zou misschien voor nevenschade kunnen zorgen:

  1. Uw sociale bijdragen zijn aftrekbaar als beroepskosten. Wat betekent dit? Als u uw sociale bijdragen pas in 2021 betaalt, kunt u ze niet in 2020 aftrekken van uw belastingen. Met andere woorden: uw belastingen zouden kunnen stijgen. Tenzij uw omzet natuurlijk fors is gekelderd door de crisis …  
  2. De impact op uw VPAZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen): als u de betaling van uw sociale bijdragen uitstelt tot 2021, hebt u er dus geen betaald tegen 31 december 2020. Logisch, maar … dat is juist een voorwaarde om uw VAPZ-bijdragen fiscaal te mogen aftrekken.
  3. Verwar uitstel niet met vrijstelling. Of anders gezegd: in 2021 moet u de uitgestelde bijdragen van 2020 toch nog betalen … plus de “gewone” bijdragen van dat jaar. En die “dubbele” betaling zal misschien zwaar om te dragen zijn!

De beste oplossing? Die verschilt van geval tot geval. Bereken samen met uw boekhouder of u er goed aan doet om uw sociale bijdragen (volledig of gedeeltelijk) te betalen vóór 31 december. U kunt die storting natuurlijk ook financieren. Kwestie van uiteindelijk geen kater over te houden aan deze goedbedoelde maatregel.

Maak een afspraak

Een Beobank Pro-adviseur zal u met plezier helpen

Laten we praten!

Hoe kunnen we u helpen?