Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Is beleggen wel iets voor u?

Hoe moet u starten met beleggen als u ervoor wil zorgen dat uw koopkracht niet daalt?

Beleggen is niets voor mij, zeggen heel wat mensen. Ze verwijzen dan bijvoorbeeld naar de risico’s. Maar is dat terecht of niet? En hoe start u toch met beleggen? We zetten vier veel gehoorde bemerkingen en vragen rond beleggen op een rijtje.

1. Beleggingen is zoals gokken. Ik heb geen zin om alles te verliezen!

U heeft gelijk dat u niet wil gokken met uw spaargeld. U en uw ouders hebben er te hard voor gewerkt om het nu allemaal in één keer kwijt te spelen.

Beleggen heeft echter niets met gokken of speculeren te maken. Integendeel. Het heeft twee andere doelstellingen: het waardebehoud van uw koopkracht en de duurzame groei van uw vermogen op lange termijn. Afhankelijk van uw specifieke behoefte, wordt dan de juiste keuze gemaakt.

Het betekent ook dat beleggen minder te maken heeft met het nastreven van snelle winsten op korte termijn, al kunnen die desgevallend wel mooi meegenomen zijn. Bij beleggen kijkt u in de eerste plaats naar uw beleggingshorizon. Hoelang kunt u het geld missen? Voorts houdt u rekening met eerdere ervaringen met bepaalde financiële producten. Tevens houdt u ook de risico’s in de gaten, want die zijn er zeker. De financiële markten kunnen soms (aanzienlijk) dalen. Daarom doet u er goed aan uw vermogen te spreiden zodat een eventuele tegenvaller met één investering op zijn minst kan worden getemperd door de andere investeringen.

Wie sterk vasthoudt aan het waardebehoud van zijn spaargeld mag trouwens niet vergeten dat ook aan de klassieke spaarrekening risico’s zijn verbonden zoals een mogelijk verlies aan koopkracht. Wie vandaag al zijn spaargeld op een dergelijke rekening plaatst, krijgt nog een rente van 0,11% indien hij zijn stortingen een vol jaar laat staan. Dat is minder dan de inflatie. Dit betekent dat het spaargeld per saldo aan waarde verliest. Wie ze op peil wil houden, moet dan ook andere wegen bewandelen. Beleggen is een van de mogelijkheden.

2. Wat is het beste moment om te beleggen?

Als u alles in één keer wil beleggen, speelt de timing een grote rol. Doet u dat op het moment dat de beurzen op hun laagste peil staan, dan doet u een gouden zaak. Doet u dat echter op een piekmoment, dan is het een ander verhaal. Het probleem is dat u pas achteraf kunt vaststellen of u op een piek-, dan wel op een dalmoment bent ingestapt.

Indien u dat wil, kunt u ervoor kiezen om uw instap te spreiden in de tijd. Dan belegt u nooit alles op de piek en nooit alles in het dal. U vlakt dan de uitersten af. Het maakt ook dat u zich het hoofd niet moet breken over het moment van uw instap.

3. Ik ken niets van beleggingen. Hoe moet ik eraan beginnen?

Leer eerst stappen, dan lopen. Dat geldt ook voor beleggen. Zorg er eerst voor dat u voldoende geld op uw spaarrekening heeft staan, waarmee u onverwachte kosten kunt opvangen. Alleen met het geld dat u jarenlang kunt missen, kunt u beleggen. En ga ook hier stap voor stap. Kies bijvoorbeeld in een eerste fase voor beleggingsfondsen. Dan bent u meteen zeker van een spreiding van uw investering. Pas als dat in orde is, kunt u met een gerust gemoed bijkomend opteren voor individuele aandelen en obligaties.

Wat u ook beslist, zorg ervoor dat u goed begrijpt waarin u belegt en hoe alles werkt. Stel dus voldoende vragen aan uw bankier.

4. Wat is de ideale beleggingshorizon?

U moet altijd kijken naar uw eigen verwachtingen en behoeften. Wil u over enkele jaren voldoende geld gespaard hebben om een nieuwe auto te kopen? Dan moet u zeker zijn dat u op dat moment het nodige kapitaal heeft en moet u niet kiezen voor formules met een onzekere uitkomst. Wil u daarentegen sparen om uw kinderen of kleinkinderen een extraatje mee te geven, dan kunt u dit wel doen als u kunt omgaan met eventuele terugvallen van de financiële markten. Hoe langer de horizon is, hoe meer beleggingsmogelijkheden er zijn.

Hou er ook rekening mee dat uw persoonlijke situatie kan wijzigen en u dus geregeld de oefening opnieuw moet maken.

Interesse in onze beleggingsaanpak?

Lees meer en maak een afspraak

Hoe kunnen we u helpen?