5 tips om je winkel te beveiligen

Beobank Home Secure PRO

Inbraken, winkeldiefstal, fraude, … veel handelaars verliezen flink wat geld door deze plagen. Om je te beschermen gaat er niets boven preventieve maatregelen.

Hoe omvangrijk het fenomeen van de winkeldiefstallen is, valt moeilijk exact te berekenen. Nog geen vijf jaar geleden zat België achteraan in het Europese peloton. In de politiestatistieken was er in 2016 sprake van 5 000 winkeldiefstallen, dus 15 per dag. Zonder rekening te houden met onopgemerkte “vlugge handjes” of diefstallen waarvoor geen klacht werd neergelegd. Trouwens, in de meeste gevallen zijn het de “klanten” die zich uit de rekken bedienen zonder te betalen, het personeel dat links of rechts wat verduistert of leveranciers die frauderen. En de handelaars voelen dat in hun portefeuille. In 2014 zou het gaan om een inkomstenderving van zo’n 927 miljoen euro. Terwijl criminelen (op het web en in de winkels) steeds vindingrijker worden, is het hoog tijd om aan beveiliging te denken!

 

 1. Stand van zaken

Een verstandige eerste stap bestaat erin om de diefstalgevoelige plekken van je winkel in kaart te brengen. Denk aan de in- en uitgangen, opslagruimten, kassa, pashokjes, dode hoeken enz. Besteed aan elke plek voldoende aandacht. Vergeet daarbij zeker je “kroonjuwelen” niet: goederen van grote waarde die het geliefkoosde doelwit van potentiële dieven zijn. Een “kwetsbaarheidskaart” van je winkel opstellen is onontbeerlijk om vervolgens de juiste beveiligingsmiddelen te kiezen.

 

 1. Investeer in videobewaking

Deze systemen zijn nu heel geavanceerd, met miniscule cameraatjes, gemakkelijke toegang via internet enz., maar ook … nogal prijzig. Je scoort er op twee manieren mee: dieven worden afgeschrikt en als er iets gebeurt, heb je het gezien. Iemand die zich geobserveerd weet, zal minder snel de daad bij het voornemen voegen. En opnames helpen je om de booswicht met de feiten te confronteren of de politie te helpen om de zaak op te lossen. Dat laatste is belangrijk als het om personeel gaat dat zichzelf “bedient” uit de kassa of producten uit de voorraad laat verdwijnen.

 

 1. Geef winkeldieven geen kans 

Er zijn allerlei efficiënte systemen om je te beveiligen, het komt erop aan te vinden wat je nodig hebt, binnen je budget. Het diefstalalarm komt op de eerste plaats. Afhankelijk van de te beschermen goederen zijn er heel wat types mogelijk. Detectiepoortjes zijn altijd een goed idee. Sommige installaties zijn heel goed zichtbaar om dieven af te schrikken, andere eerder discreet om een verrassingseffect te creëren en gauwdieven op heterdaad te betrappen.

 

 1. Bescherm je tegen inbraken

Het diefstalrisico verdwijnt niet als je winkel gesloten is, integendeel zelfs! De juiste uitrusting is belangrijk: een metalen rolluik, veiligheidsrolluiken, koffers, metalen staven of geblindeerde deuren. Nadeel: aan een dergelijke uitrusting hangt vaak een fors prijskaartje … Toch is het sop de kool meestal wel waard. Afhankelijk van de grootte van je winkel, de aard van de verkochte goederen en je beveiligingsbudget kan je ook een bewakingsfirma inschakelen.

 

 1. Enkele “best practices”

Om te beginnen is het een goed idee om cash geld zoveel mogelijk te beperken in de winkel. Spoor je klanten daarom aan om elektronisch te betalen. Vergeet ook niet om je verzekeringen na te kijken. Ben je voldoende ingedekt voor alle situaties? Je makelaar kan je zeker nuttige tips geven. Aarzel ten slotte niet om een beroep te doen op een beveiligingsexpert, die je bij elke stap zal begeleiden.

Samengevat

 • Zolang er winkels zijn, zullen er diefstallen zijn

 • Veiligheid is een kwestie van preventie …

 • … en afschrikking.

 • 5 tips om je optimaal te beschermen!

   

Hoe kunnen we u helpen?