5 tips om uw winkel te beveiligen

Handelszaken blijven aantrekkelijk voor grijpgrage dieven. Met enkele afdoende maatregelen voorkomt u het ergste.

Inbraken, winkeldiefstal, fraude, … veel handelaars verliezen flink wat geld door deze plagen. Om uw winkel te beschermen gaat er niets boven preventieve maatregelen.

Hoe omvangrijk het fenomeen van winkeldiefstallen is, valt moeilijk exact te berekenen. In de politiestatistieken was er in 2019 sprake van 21 786 winkeldiefstallen in België, dus bijna 60 per dag1. Zonder rekening te houden met onopgemerkte “vlugge handjes” of diefstallen waarvoor geen klacht werd neergelegd. Trouwens, in de meeste gevallen zijn het de “klanten” die zich uit de rekken bedienen zonder te betalen, het personeel dat links of rechts wat verduistert of leveranciers die frauderen. En de handelaars voelen dat in hun portefeuille. In 2018 zou het gaan om een inkomstenderving van zo’n 900 miljoen euro2. Terwijl criminelen (op het web en in de winkels) steeds vindingrijker worden, is het hoog tijd om aan beveiliging te denken!

  1. Stand van zaken

Een verstandige eerste stap bestaat erin om de diefstalgevoelige plekken van uw winkel in kaart te brengen. Denk aan de in- en uitgangen, opslagruimten, kassa, pashokjes, dode hoeken enz. Besteed aan elke plek voldoende aandacht. Vergeet daarbij zeker uw “kroonjuwelen” niet: goederen van grote waarde die het geliefkoosde doelwit van potentiële dieven zijn. Een “kwetsbaarheidskaart” van uw winkel opstellen is onontbeerlijk om vervolgens de juiste beveiligingsmiddelen te kiezen.

  1. Investeer in videobewaking

Deze systemen voor videobewaking zijn nu heel geavanceerd, met minuscule cameraatjes, gemakkelijke toegang via internet enzovoort. U scoort er op twee manieren mee: dieven worden afgeschrikt en als er iets gebeurt, heeft u het gezien. Iemand die zich geobserveerd weet, zal minder snel de daad bij het voornemen voegen. En opnames helpen u om de booswicht met de feiten te confronteren of de politie te helpen om de zaak op te lossen. Dat laatste is belangrijk als het om personeel gaat dat zichzelf “bedient” uit de kassa of producten uit de voorraad laat verdwijnen.

  1. Geef winkeldieven geen kans 

Er zijn allerlei efficiënte systemen om uw winkel te beveiligen, het komt erop aan te vinden wat u nodig hebt, binnen uw budget. Het diefstalalarm komt op de eerste plaats. Afhankelijk van de te beschermen goederen zijn er heel wat types mogelijk. Detectiepoortjes zijn altijd een goed idee. Sommige installaties zijn heel goed zichtbaar om dieven af te schrikken, andere eerder discreet om een verrassingseffect te creëren en gauwdieven op heterdaad te betrappen.

  1. Bescherm uw winkel tegen inbraken

Het diefstalrisico verdwijnt niet als uw winkel gesloten is, integendeel zelfs! De juiste uitrusting is belangrijk: een metalen rolluik, veiligheidsrolluiken, koffers, metalen staven of geblindeerde deuren. Nadeel: aan een dergelijke uitrusting hangt vaak een fors prijskaartje … Toch is het sop de kool meestal wel waard. Afhankelijk van de grootte van uw winkel, de aard van de verkochte goederen en uw beveiligingsbudget kan u ook een bewakingsfirma inschakelen.

  1. Enkele “best practices”

Om te beginnen is het een goed idee om cash geld zoveel mogelijk te beperken in de winkel. Spoor uw klanten daarom aan om elektronisch te betalen. Vergeet ook niet om uw verzekeringen na te kijken. Bent u voldoende ingedekt voor alle situaties? Uw advsieur kan u zeker nuttige tips geven. Aarzel ten slotte niet om een beroep te doen op een beveiligingsexpert, die u bij elke stap zal begeleiden.
 

Bronnen:
1http://www.stat.policefederale.be/criminaliteitsstatistieken/interactief/tabel-per-politiezone/
2https://www.gondola.be/nl/news/belgische-retailers-verloren-vorig-jaar-900-miljoen-euro-door-diefstallen

Bescherm uw professionele activiteit

Ontdek het alarmsysteem Beobank Home Secure PRO

Meer info

Hoe kunnen we u helpen?