Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Kopen of leasen: wat is de beste financiering voor uw bedrijfswagen?

Leasing kan het onderhoud van uw wagen omvatten.

Een bedrijfswagen is een heel aantrekkelijk en vaak voorkomend voordeel. Maar is het voor uw bedrijf interessanter om er een te kopen of kan u beter een leasing nemen?

Of het nu voor u als bedrijfsleider is of voor uw werknemers, een bedrijfswagen heeft heel wat troeven. Het is een van de meest populaire voordelen in natura in België. Voor de onderneming betekent het echter een aanzienlijke investering die u op verschillende manieren kunt financieren.

Leasing, financiering op maat

Leasing is een geavanceerde vorm van financiering. U kiest het voertuig dat u wilt en de leasemaatschappij stelt het ter beschikking, waarbij zij alle formaliteiten afhandelt. Het contract wordt afgestemd op uw behoeften, bijvoorbeeld wat betreft de duur, het aantal afgelegde kilometers of het bedrag van de terugkoopoptie. Uw vaste maandelijkse betaling omvat de aankoop van het voertuig, de intresten op de financiering en de bijkomende diensten (belasting, verzekering, onderhoud, enz.) die in het contract zijn voorzien. Zo vermijdt u onaangename verrassingen en een grote uitgave; daardoor behoudt uw bedrijf meer financiële flexibiliteit om andere investeringen te doen.

Het grootste nadeel is dat leasing over het algemeen iets duurder is dan een aankoop tegen contante betaling. Bovendien is het meestal niet mogelijk om het contract vroegtijdig te beëindigen. U moet wachten tot het leasingcontract afloopt om te beslissen of u het voertuig wilt houden en ingaan op de aankoopoptie, of dat u het voertuig teruggeeft.

Aankoop en autolening

De andere optie is de auto rechtstreeks van een concessiehouder te kopen. Dan hoeft u geen maandelijkse aflossing te betalen en kan u de auto verkopen wanneer u maar wilt. In dat geval moet uw bedrijf over voldoende cashflow beschikken. Indien dat niet het geval is, kan u kiezen voor een bedrijfsvoertuigfinanciering; dan kan u enkel het nettobedrag voor de bedrijfswagen lenen. Dit betekent dat uw onderneming de volledige BTW uit eigen middelen zal moeten voorfinancieren, wat niet het geval is bij een leasing.

Daarnaast moet u ook alle operationele kosten dragen, zoals verzekering, belasting, regelmatig onderhoud en diverse reparaties.

Fiscale aftrekbaarheid

De financieringsmethode heeft geen invloed op het aftrekbaarheidspercentage van de kosten van bedrijfswagens. Dat is afhankelijk van de milieuprestaties van het voertuig. U mag niet vergeten dat de regering overweegt de aftrek van uitgaven voor emissievrije voertuigen alleen toe te staan voor bedrijfswagens die vanaf 2026 worden aangeschaft.

Samengevat

 

Leasing

Aankoop

Autolening

Financiering met eigen middelen

Nihil

Volledig

BTW

Bijkomende kosten (verzekeringen, taks, onderhoud, …)

Inbegrepen

Niet inbegrepen

Niet inbegrepen

Maandelijkse afbetaling

Ja

Neen

Ja

Opzegbaar contract

Neen

Neen (behalve wegens annulering van de verkoop)

Eerdere terugbetaling is mogelijk

Aftrekbaarheid

Naargelang de milieuprestaties van het voertuig

 

Aankopen of huren: u kiest!

Ontdek onze formules

Hoe kunnen we u helpen?