Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Financiële markten: wat heeft de tweede helft van 2023 in petto?

Door Marc Danneels, Chief Investment Officer - 10/07/2023

Perspectieven voor tweede semester 2023

Na een relatief optimistisch sentiment in de eerste helft van het jaar worden de westerse aandelenmarkten geconfronteerd met de harde realiteit van een vertragende economie. In sommige opkomende markten, Japanse aandelen en obligaties van hoge kwaliteit zijn er opportuniteiten te bespeuren.

 

Ontdek de marktvooruitzichten voor de komende 6 maanden

 

De aandelenmarkten sloten de eerste helft van 2023 af met veelbelovende prestaties. De renteverhogingen van de centrale banken, de economische vertraging en de spanningen in de banksector zijn er blijkbaar niet geslaagd om het vertrouwen van de belegger aan te tasten. Dat optimisme was in de eerste plaats ingegeven door de veerkracht van de bedrijfsresultaten en de opkomst van artificiële intelligentie.

Opwaartse correctie

Het zou echter voorbarig zijn om daaruit te concluderen dat de westerse aandelenmarkten aan een nieuwe opwaartse trend begonnen zijn. Integendeel, de groei van de voorbije maanden zou wel eens een correctie kunnen zijn in een markt zonder duidelijke richting.

De belangrijkste reden daarvoor is dat de economie momenteel een flinke vertraging doormaakt, met name door de stijgende rente en de kredietschaarste. Vooral in de Verenigde Staten zou dat in de tweede helft van het jaar kunnen uitmonden in een milde recessie.

Ook al zou de krimp gematigd moeten blijven, bedrijven zullen de impact voelen. Tot nu toe zijn ze erin geslaagd hun winstmarges op peil te houden door hun prijzen te verhogen. Maar dat zal niet meer mogelijk zijn eens de vraag afneemt.

Voorzichtigheid is dus geboden, vooral ten aanzien van grote Amerikaanse bedrijven met waarderingsmultiples waarop nog weinig marge zit. De technologiereuzen, bijgenaamd de Magnificent Seven, worden vandaag verhandeld tegen bijna 50 keer de verwachte winst. Die verhouding is te hoog, zelfs rekening houdend met de bijdrage van artificiële intelligentie.

Koers richting Azië

Relatief gezien hebben sommige opkomende landen betere economische vooruitzichten. De opheffing van de Covid-maatregelen in China eind vorig jaar werkt in het voordeel van het hele Aziatische continent, van toeristische landen in Zuidoost-Azië tot producenten van grondstoffen. Daarnaast heeft ook de aanhoudende verzwakking van de dollar een gunstige invloed. Dat biedt beleggingskansen op het vlak van zowel aandelen als obligaties, al is het belangrijk om selectief te zijn gezien de soms zeer heterogene realiteit van de verschillende opkomende markten.

Een andere optie is Japan. Na een uitstekende eerste helft van het jaar heeft de beurs van Tokio nog steeds een aanzienlijk potentieel, met name dankzij de modernisering van de economie en van de financiële markten in de afgelopen 10 jaar. In een wereldwijde beursomgeving die vrij turbulent is, zou Japan kunnen profiteren van zijn rol als conservatieve vluchthaven.

Aantrekkelijke obligaties

Beleggers die op zoek zijn naar defensievere beleggingen, kunnen opteren voor obligaties. Nu de rentepiek van de centrale banken stilaan in zicht is, zijn obligaties over het algemeen aantrekkelijker.

In het huidige economische klimaat is het echter van fundamenteel belang om de voorkeur te geven aan obligaties van solide emittenten, zoals Amerikaanse overheidsobligaties of hoogwaardige Europese bedrijfsobligaties.

Onze volledige visie op de financiële markten voor de tweede jaarhelft vindt u hier.

 

Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.

Wij herinneren er u aan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito's en worden niet gewaarborgd door Beobank NV/SA.

Informatie of advies nodig over beleggen?

We maken graag tijd vrij voor een persoonlijk gesprek.

Maak een afspraak

Hoe kunnen we u helpen?