Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Brusselse premies voor elke levensfase van een KMO

Waarom financiële hulp zoeken?

Brussel heeft orde gebracht in de wildgroei aan financiële tegemoetkomingen voor KMO’s. Omdat hulp altijd welkom is, gidsen wij je door subsidieland …

Het landschap van de overheidssteun in het Brussels Gewest ziet er sinds kort spectaculair anders uit. De hervorming moet ertoe leiden dat ondernemers voor nog meer toepassingen nog gemakkelijker financiële hulp kunnen inroepen. Niet alle maatregelen zijn nieuw, maar het geheel zou nu overzichtelijker en efficiënter moeten zijn. Het nieuwe stelsel is sinds 15 mei operationeel en dus … is het nu aan jou!

Thematische steun

Wil je investeren? Je website nieuw leven inblazen? Heb je het advies van een expert nodig? Ben je van plan om je medewerkers een opleiding te laten volgen? Denk je aan exporteren? Kan de beveiliging van je bedrijf beter? Moet je een zakenreis maken? Voor al deze toepassingen verleent het Brussels Gewest steun. Er zijn zelfs nog heel wat andere mogelijkheden. Ligt een vestigingseenheid van je onderneming in een “Zone van Economische Uitbouw in de Stad” (ZEUS)? Als je iemand aanwerft die in deze zone gedomicilieerd is, dan ontvang je tot 9.000 euro (over een periode van 2 jaar). Bestaat je KMO langer dan drie jaar en groei je snel? Een premie die tot € 35.000 kan oplopen, helpt je om werknemers in dienst te nemen. Maak je vaak gebruik van een coworkingruimte? Profiteer dan van een subsidie van maximaal € 450 op je abonnement.

Eerst aanvragen … de terugbetaling volgt!

Bij subsidies horen natuurlijk ook voorwaarden. Elke steunmaatregel gaat gepaard met een aantal specifieke eisen. Sommige voorwaarden zijn meer algemeen, zoals: wie mag steun aanvragen? Het antwoord luidt: initiatiefnemers van projecten, zelfstandigen en KMO’s met een uitbatingszetel in Brussel. Dat is niet meer dan logisch! Maar er gelden nog andere voorwaarden. Zo moet je minstens drie jaar actief blijven in het Gewest (en in sommige gevallen zelfs 10 jaar). Eveneens essentieel: je moet de steun aanvragen vóór je project van start gaat. Dat vraagt dus een minimum aan kennis en planning. En last but not least: onthou dat de steunmaatregelen neerkomen op terugbetaling van een deel van de kosten. Dat betekent dat je eerst zelf geld moet uitgeven vóór je er ontvangt! Bovendien zal de administratie je vragen om elke uitgave te verantwoorden. Hou de documenten dus goed bij …

En dan nu … actie!

Je hebt een project voor ogen en wil de stap zetten. Hoe pak je de subsidieaanvraag aan? Het Gewest is ook vastbesloten om de procedures eenvoudiger te maken. En zelfs paperless, dankzij Mybee.brussels: een webplatform om je dossier digitaal in te dienen en op te volgen en voor communicatie met de administratie. Denk er ook aan dat het Brussels Agentschap voor Bedrijfsondersteuning, Hub.brussels, je in elke fase van je traject als ondernemer begeleidt, onder andere om overheidssteun aan te vragen. Wil je zelf het nieuwe landschap van de Brusselse steunmaatregelen verkennen? Dat kan op premieskmo.brussels.

En de andere Gewesten?

Ben je actief in het noorden of het zuiden van ons land? Geen paniek! Zelfstandigen en KMO’s hebben er recht op gelijkaardige premies, (uiteraard) met andere modaliteiten en voorwaarden. In Wallonië zet Midas je op het spoor van de overheidssteun die jou kan helpen. In Vlaanderen staat VLAIO (het “Vlaanderen Agentschap Innoveren & Ondernemen”) tot je dienst met een volledig overzicht van de subsidies en premies.

Samengevat

  • Financiële steun in alle geuren en kleuren

  • Welke voorwaarden?

  • Aan de slag!

  • Ook in de andere Gewesten

     

Hoe kunnen we u helpen?