Welke steun helpt Brusselse bedrijven door de coronacrisis?

Hoe helpt Brussel de bedrijven in coronatijd?

Covid-19 blijft KMO’s en zelfstandigen parten spelen. De maatregelen van de federale en gewestelijke overheden loodsen bedrijven door de crisis. Waarop hebt u recht in Brussel?

Voelt u de impact van de gezondheidscrisis? Aarzel dan niet om gebruik te maken van de gewestelijke steunmaatregelen. De volgende mechanismen zijn nog steeds van kracht in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Specifieke premies

Sommige financiële regelingen die in maart-april werden ingevoerd, zijn niet meer beschikbaar. Maar naast de traditionele subsidies blijven bepaalde coronaviruspremies ook nu nog specifieke sectoren ondersteunen:

  1. Bedrijven in de evenementen- en toerismesector kunnen van 4 november tot 4 december een bedrag tussen 3 000 en 9 000 euro aanvragen bij de Brusselse overheid;
  2. Culturele en creatieve organisaties worden niet vergeten. Het Gewest biedt hen opnieuw 4 000 euro aan steun (niet cumuleerbaar, maar wel complementair met de vorige premie van 2 000 euro). Het formulier dient vóór 23 november 2020 ingediend te zijn.
  3. Bars, cafés en restaurants moesten deze herfst opnieuw sluiten. Deze tegenslag wordt draaglijk gemaakt met een premie van 3 000 euro, die beschikbaar is sinds 17 november en loopt tot 4 december 2020.
  4. Hoteluitbaters hadden recht op 200 000 euro aan steun per vestiging (met een plafond van 800 000 euro per bedrijf), maar dit mechanisme is nu afgesloten.

Financieel tegengif voor covid-19

Een gezonde cashflow is meer dan ooit cruciaal. Daarom heeft finance&invest.brussels, dat in de hoofdstad bedrijven financiert, kredieten ontwikkeld op maat van de huidige behoeften van KMO’s (naast zijn gewone producten).

“Faciliteiten” en één enkel aanspreekpunt

Sinds de lockdown in werking trad, werden er nog andere steunmaatregelen genomen. Het betreft onder andere: de opschorting van de city taks voor het eerste semester, uitstel van terugbetaling van de leningen van finance&invest.brussels, soepelere en snellere toekenning van subsidies door de administratie, meer armslag voor het Centrum voor Ondernemingen in Moeilijkheden en noodsteun door hub.brussels.

U hoeft trouwens maar één nummer te onthouden: de website 1819. Alle ondernemers in Brussel kunnen terecht op deze portal!

 

Houd er rekening mee dat deze maatregelen nog kunnen veranderen naarmate de situatie rond het coronavirus zich verder ontwikkelt.

Hoe uw kasmiddelen beheren?

Ontdek onze oplossingen

Hoe kunnen we u helpen?