Welke steun helpt Brusselse bedrijven door de coronacrisis?

Update 19/04/21

Hoe helpt Brussel de bedrijven in coronatijd?

Covid-19 blijft KMO’s en zelfstandigen parten spelen. De maatregelen van de federale en gewestelijke overheden loodsen bedrijven door de crisis. Waarop hebt u recht in Brussel?

Voelt u de impact van de gezondheidscrisis? Aarzel dan niet om gebruik te maken van de gewestelijke steunmaatregelen. De volgende mechanismen zijn van kracht in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

2021: een nieuw pakket steunmaatregelen

De meeste financiële premies in Brussel – zowel de regelingen die in maart-april werden ingevoerd, als de maatregelen van oktober-november 2020 – werden eind 2020 stopgezet. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de premie van 1 500 euro (per vestigingseenheid) voor de zogeheten “niet-essentiële” handelszaken die tussen eind oktober 2020 en maart 2021 moesten sluiten. Deze premie werd in februari 2021 ingevoerd. Hij kon in een tweede fase oplopen tot 5 000 euro. Een andere afgeschafte maatregel is de bijkomende steun van 2 000 euro die de Stad Brussel verleende aan restaurants, cafés, bars en discotheken.

Maar gezien de situatie maakte de Brusselse regering een nieuwe enveloppe van 111 miljoen euro vrij om de bedrijven in de hoofdstad te steunen. In de praktijk komt de steun hierop neer:

 • De “Tetra”-premie voor specifieke sectoren, zoals de horeca en de evenementensector. Het bedrag hangt af van het aantal fte’s en de aanvrager moet aantonen dat hij tussen 2019 en 2020 een omzetverlies van 40% heeft geleden (naast enkele andere fiscale voorwaarden). Als het omzetverlies nog groter is (60%), dan liggen de bedragen ook hoger. U kunt deze belangrijke maatregel tot 19 mei aanvragen op de website van de Brusselse overheid. Hou rekening met de volgende voorwaarden:
  • De horeca, de leveranciers van deze sector, de event- en culturele sector ontvangen tussen de 7 500 en 54 000 euro.
  • Voor de hotelsector liggen deze bedragen tussen 6 250 en 62 500 euro.
  • De discotheken worden niet vergeten: zij krijgen een bedrag tussen 75 000 en 125 000 euro.

Opvolging van uw aanvragen van 2020?

Loopt er nog een aanvraag van u? Aarzel dan niet om de vordering van uw dossier te raadplegen op de website van de gewestelijke overheid. Bovendien kunt u nog steeds de klassieke premies van de Brusselse overheid aanvragen. Ook de “huurmaatregel” werd uitgebreid: bedrijven die huren kunnen rekenen op een lening van maximaal 35 000 euro om tot 4 maanden handelshuur te dekken.

Financieel tegengif voor covid-19

Een gezonde cashflow is meer dan ooit cruciaal. Daarom heeft finance&invest.brussels dat in de hoofdstad bedrijven financiert, kredieten ontwikkeld op maat van de huidige behoeften van KMO’s (naast zijn gewone producten).

 • Twee nieuwe leningen vervangen de “Recover-lening”:
 • “Proxi”, om te lenen van familie of vrienden. Het is de bedoeling om bedrijven te helpen door het spaargeld van particulieren aan te spreken. De leningen hebben een lage rentevoet en zijn beperkt tot 300.000 euro. Particulieren die de lening verstrekken, genieten een fiscaal voordeel, maar de lening mag maximaal 75.000 euro bedragen. Vanaf 2022 worden deze bedragen verlaagd tot 250.000 euro voor bedrijven en 50.000 euro voor particulieren.

 • Het Brusselse waarborgfonds heeft ook een enveloppe van 20 miljoen euro uitgetrokken als waarborg voor bankleningen aan zwaar getroffen bedrijven.

 • Finance & Invest ondersteunt ook de cafés en restaurants van het Gewest met een krediet op maat.

Andere “faciliteiten” en één enkel aanspreekpunt

Sinds de eerste lockdown werden er nog andere steunmaatregelen genomen:

U hoeft trouwens maar één nummer te onthouden: de website 1819. Alle ondernemers in Brussel kunnen terecht op deze portal!

Hoe uw kasmiddelen beheren?

Ontdek onze oplossingen

Hoe kunnen we u helpen?