Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Maak kennis met Eddy Van Endert, groundsman bij KRC Genk

Eddy Van Endert, groundsman bij KRC Genk

Goed omringd

Een goed voetbalveld is uiteraard essentieel voor een geweldige voetbalbeleving en dito resultaten. Om die te garanderen kan een groendienst natuurlijk niet ontbreken. Die zorgt ervoor dat alle velden van KRC Genk er elke dag tiptop bij liggen en draagt zo bij aan de prestaties van de spelers, en dat allemaal met behulp van de nieuwste technologieën.

One team!

Elke laatste donderdag van de maand vindt u hier het portret van een hoofdrolspeler bij KRC Genk of Belgian Cycling. Deze week laten we Eddy Van Endert van KRC Genk aan het woord. Hij staat er als groundsman aan het hoofd van de groendienst. Samen met een team van drie personen is hij verantwoordelijk voor alle velden van KRC Genk. In totaal zijn dat tien voetbalvelden en een half. Eddy en zijn team maaien de velden (tot wel twee keer per dag!), ‘prikken’ de velden, zaaien vers gras, … Dankzij de groendienst kunnen de spelers elke keer weer op een perfect onderhouden veld voetballen. Eddy vertelt je hieronder alles over zijn takenpakket.

Eddy Van Endert is hoofd van de groendienst bij KRC Genk. Hij maait de velden, zaait vers gras, zorgt voor de belijning, … Hij neemt je een dag mee in het leven van een groundsman.

Iedereen die wel eens op een voetbalveld heeft gestaan kan het beamen: op een slecht onderhouden veld ligt de winst allesbehalve voor het grijpen. Bij profsport telt elk detail, en dus moet ook het veld er elke dag opnieuw piekfijn bij liggen. Daar speelt de groendienst een belangrijke rol in. Bij KRC Genk staat Eddy Van Endert er aan het hoofd. Hij zorgt er samen met zijn team voor dat alle velden van de club perfect bespeelbaar zijn, zodat de spelers hun job in optimale omstandigheden kunnen uitoefenen.

Het takenpakket van een groundsman

Bij KRC Genk gaat elke speler volop voor de winst. En dat is nu eenmaal iets makkelijker op een perfect onderhouden veld. Eddy en zijn team zorgen er dan ook voor dat de spelers zich volledig op de wedstrijd kunnen concentreren. Hoe ze dat doen? Hun takenpakket is veelzijdig: “Onze belangrijkste taak is natuurlijk het dagelijks maaien van de velden. In de winterperiode zit daar wel eens een dag tussen, in de zomer gebeurt het soms twee keer per dag. Ook de belijning voor trainingen en wedstrijden behoort tot ons takenpakket.”

Maar dat is niet het enige waar het driekoppig team zich mee bezighoudt. De groendienst ‘prikt’ de velden ook om de doorlaatbaarheid te vergroten of om het veld net iets zachter te krijgen. Daarbovenop zaaien ze door om opnieuw vers gras in het veld te krijgen én moet ook de beregening steeds op punt staan. En dat doen ze niet alleen op het A-veld, maar op alle tien en een half voetbalvelden van KRC Genk.

De eerste Belgische club met een lavaveld

Stilstaan is achteruitgaan, en daarom wordt er bij KRC Genk sterk ingezet op nieuwe technologieën. Een goed voorbeeld daarvan is hun lavaveld, dat ze vorig jaar als eerste club in België aanlegden. “Daarbij wordt nog altijd op natuurgras gespeeld, maar in de bovenste vijftien centimeter van de onderlaag zit 300 ton lava vermengd. Die zorgt voor een betere stabiliteit en een betere waterdoorlaatbaarheid van het veld én zorgt ervoor dat er in de winter langer warmte wordt vastgehouden, wat een goede invloed heeft op de groei van het gras,” aldus Eddy.

Maar dat is niet het enige punt van innovatie. Zo is KRC Genk ook de eerste club in België met een robotbelijner. Die zal Eddy en zijn team heel veel werk besparen omdat ze geen lijnen meer met de hand moeten trekken. Al is de machine ook niet perfect: “Op het A-veld zullen we die robotbelijner nooit gebruiken. Het risico op foutjes is te groot en sowieso is dat ook moeilijker in een stadion.”

Cirkelmaaiers en datametingen

De Limburgse club schafte recent ook twee nieuwe cirkelmaaiers aan. Die zijn aangedreven door een batterij, wat hen niet alleen milieuvriendelijker, maar ook geluidsarmer maakt. “Goed voor ons én voor het milieu dus,” besluit Eddy. Verder doen ze sinds kort ook aan datametingen op het veld. “Voorheen gaven we het veld water omdat we dachten dat het dat nodig had, nu kunnen we effectief meten of dat zo is. We meten ook de hardheid en de manier waarop studs het veld penetreren.” Dat is belangrijk, want zo kunnen het A-veld en de trainingsvelden van de A-ploeg perfect op elkaar worden afgestemd.

De eerste naam op het wedstrijdblad

Het mag duidelijk zijn: goed voetbal begint bij een goed veld. “Ik denk dat een veld de eerste naam op het wedstrijdblad is,” aldus Eddy. “Zeker voor een club als KRC Genk, die graag goed voetbal speelt.” En dat begint bij de basis. Bij KRC Genk speelt de hybride grasmat ook in hun voordeel. Dat is een mengeling van natuurgras en plastic vezels die om de twee centimeter 23 centimeter diep in het veld worden ingebracht. “Die hybride mat maakt het veld veel stabieler en harder. Bij ons zal de bal niet hobbelen over het veld, maar als het ware glijden. Pas de laatste paar meter van een pass zal die beginnen rollen.”

De TORO Groundsmen Award

Het team achter KRC Genk smijt zich altijd volledig. “Ons hele team heeft de drang om altijd de beste te zijn. We zijn zeer perfectionistisch ingesteld en proberen het veld altijd op en top af te leveren.” Dat perfectionisme werd afgelopen seizoen beloond met de TORO Groundsmen Award, een bekroning voor het veld én het team. “Dat is een teken dat wij er een heel jaar lang voor gezorgd hebben dat onze mat de beste mat van de Belgische competitie was. Het was natuurlijk een hele eer om die prijs te mogen ontvangen en daar hebben we toch een paar weken over geglunderd

Hoe kunnen we u helpen?