Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Financieel duwtje in de rug nodig? Vraag overheidssteun aan!

Subsidies aanvragen? Zo doe je dat!

Laat de steun van het gewest niet meer links liggen. Er is altijd hulp voorzien, welk plan je als ondernemer ook koestert. Maar dan moet je wel aan de juiste deur aankloppen, op het juiste moment!

Succes boeken is vaak een kwestie van de juiste kring rond je op te bouwen. Dat geldt ook voor de financiering van je plannen. Het ecosysteem van de ondernemer biedt allerlei oplossingen, zoals overheidssteun van het gewest, met leningen, participaties, borgstellingen, premies of subsidies. De drie gewesten hebben duidelijk inspanningen geleverd om zo goed mogelijk in te spelen op wat ondernemers nodig hebben. Zij bieden financiële instrumenten die aangepast zijn aan de verschillende fasen in de levenscyclus van een bedrijf. Maar je weg vinden in dit ruime aanbod is niet altijd eenvoudig. Wij zetten je alvast op pad.

De eerste stap? Weten bij welke organisatie je moet aankloppen. De geografische ligging van je bedrijfszetel bepaalt welk gewest voor jou bevoegd is.

Ben je in Vlaanderen gevestigd?

 1. Een lening of waarborg: de term die vaak gebruikt wordt, is cofinanciering (achtergestelde lening) tussen een overheidsinstelling en een bank, een investeringsfonds of een business angel. In het noorden van ons land heet je favoriete gesprekspartner hiervoor PMV en de onderafdeling ervan voor starters PMVZ. Je vindt er allerlei oplossingen, van een participatie in je kapitaal tot leningen tussen € 350 000 en 5 miljoen euro over een periode van 7 tot 10 jaar, naast waarborgen die door het gewest worden gegeven. In dit laatste geval moet jouw bank de nodige stappen zetten om het waarborgmechanisme op gang te brengen.

Is er iets specifieks voorzien voor starters en KMO’s? Leen tot € 700.000 in een cofinancieringsformule of vraag een startlening aan (van maximaal € 100.000) om een vliegende start te nemen. Kan een familielid jou op gang helpen? Sluit dan een winwinlening af om deze achtergestelde lening te omkaderen en fiscale voordelen te genieten.

 1. Subsidies op maat: daarvoor kan je terecht bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Het biedt je aangepaste ondersteuning voor je project. Koester je internationale ambities? Vraag dan een subsidie aan die kan oplopen tot € 7.500. Wil je een investering doen? Financier die voor 40% met steun van het gewest. Is de tijd rijp voor een communicatieplan dat je met een consultant uitwerkt? Je KMO kan er tot € 10.000 voor krijgen. Hetzelfde geldt als je zelf een opleiding wil volgen of er een aan je medewerkers wil aanbieden. Levert je bedrijf een bijdrage aan de duurzame transitie? Ook daarvoor bestaan er verscheidene steunmaatregelen. Het innoverende karakter van je start-up verdient zeker een duwtje in de rug, net als bepaalde sectoren in hun geheel (detailhandel, culturele en creatieve sector enz.). Ook strategisch advies om te groeien kan voor 50% worden gesubsidieerd (tot een plafond van € 25.000) na een aanvraag die je online indient .

Samengevat? Ga bij VLAIO aankloppen en raadpleeg de databank van steunmaatregelen. En om een subsidie aan te vragen? Ga eerst na welke formule voor jou geschikt is en volg dan de link naar de aanvraagprocedure. Voor opleidingen of het advies van een consultant ga je kijken in de kmo-portefeuille van geregistreerde dienstverleners via een specifieke portal.

En er is nog meer … Waag je kans via een wedstrijd voor ondernemers rond bepaalde thema’s, misschien win je een geldprijs of ondersteuning. En vergeet zeker de premies in sommige gemeenten niet. Je vindt ze via deze Premiezoeker.

En in Brussel?

 1. Een lening of waarborgen: je belangrijkste gesprekspartner is finance.brussels, dat talrijke filialen heeft: brusoc, brustart, exportbru enz. Maak gebruik van 3 verschillende financieringsinstrumenten, afhankelijk van de ontwikkelingsfase waarin je KMO zit: risicokapitaal vanaf € 50.000 (via een participatie in je kapitaal, mezzaninekredieten enz.), cofinanciering met een bankinstelling voor maximaal 2 miljoen euro of een microkrediet tot € 95.000. Zit je nog in een startfase? Dankzij bruseed kan je dan voor maximaal € 250.000 aan financiële steun aanvragen over een periode van 3 tot 5 jaar. Welke optie je ook verkiest, ga zeker online kijken om je financieringsaanvraag in te dienen.

Wist je dat in het Brusselse Gewest het Brussels Waarborgfonds de opdracht heeft om je financieel meer zekerheid te bieden? Tot slot werden er ook een aantal specifieke fondsen in het leven geroepen om je te steunen: St’Art richt zich tot bedrijven in de culturele en creatieve sector en brucircle verschaft financiering aan bedrijven die circulaire projecten opzetten.

 1. Een subsidie voor elk project: het eerste wat je moet weten, is dat in Brussel de steunverlening aan bedrijven momenteel grondig wordt hervormd. In de eerste helft van 2019 zou de nieuwe structuur klaar moeten zijn. De voorwaarden en bedragen zullen evolueren, maar de grote krachtlijnen blijven beslist behouden: investeringen, adviesverlening, opleidingen, export, aanwervingen enz. Maar er zitten ook nieuwe dingen in de pijplijn. Zo zullen de bedragen van bepaalde steunmaatregelen stijgen (afhankelijk van bepaalde criteria), komt er een ruimere “preactiviteitsbeurs” (tot 60%, met een plafond van € 15.000) en steun voor e-commerce en co-working. Gebruik in elk geval de zoekmodule van de overheid of bel naar 1819.

En er is nog meer … Projectoproepen rond bepaalde thema’s —circulaire economie, nieuwe technologieën, sociale economie enz. — bieden kansen in het Brussels Gewest. Ze helpen je financieel op weg en laten je volop gebruikmaken van het ecosysteem voor ondernemers in het gewest. Heb je een origineel idee?

Test het dan eerst uit om te zien of je in aanmerking komt voor financiële ondersteuning door Innoviris, het Brusselse Instituut voor Onderzoek en Innovatie. En aangezien ondernemen ook altijd een beetje reizen is, heeft Brussel een reeks business passes in het leven geroepen, die toegang bieden tot een selectie van openbare en privé-initiatieven (voor informatie, advies, opleidingen, evenementen, coaching, acceleratieprogramma’s enz.).

Nooit meer alleen!

Hou steeds voor ogen dat een goede financieringsstrategie vaak meerdere instrumenten combineert. Laat je bijgevolg zeker begeleiden bij alle stappen die je zet. Ga bijvoorbeeld aankloppen bij je bankier of boekhouder en maak gebruik van de begeleidingsstructuren van het gewest:

 • In Brussel: het nummer 1819 is je toegangspoort voor al je vragen als ondernemer, telefonisch of ter plaatse. En vergeet hub.brussels niet, het Brusselse agentschap voor het bedrijfsleven dat een hele reeks specifieke begeleidingsdiensten aanbiedt.

 • In Vlaanderen: neem contact op met VLAIO (het Agentschap Innoveren en Ondernemen) en maak onder andere gebruik van een online database van alle subsidies en financieringsmaatregelen in Vlaanderen.

Ten slotte is het eveneens interessant om te weten dat de Belgische federatie van de financiële sector (Febelfin) onlangs www.financieringvanondernemingen.be heeft gelanceerd. Dit platform heeft als taak om ondernemers te begeleiden bij hun financieringsaanvragen.

Samengevat

 • Overheidssteun voor elke behoefte en elk project …

 • In Vlaanderen? Ga aankloppen bij PMV voor een lening en bij VLAIO voor een subsidie.

 • in Brussel? Je belangrijkste gesprekspartner is finance.brussels. Voor een subsidie? Neem contact op met 1819.

 • Laat je in elk geval begeleiden bij je aanvraag.

   

Hoe kunnen we u helpen?