Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Welke auto kiezen als opkikkertje voor de planeet: hybride, plug-in of 100% elektrisch?

Ga je voor een volledig elektrische auto of een hybride?

Merkt u ook dat er steeds meer elektrische en hybride wagens rondrijden? Misschien is het uw beurt om de weg naar verandering in te slaan? Hoe kiest u uw toekomstige “groene” auto?

Een auto die weinig vervuilt, minder verbruikt, aangenamer en geruislozer rijdt … er zijn veel redenen om voor een milieuvriendelijke auto te kiezen. Wilt u binnenkort ook overschakelen op een groenere wagen? Mag die volledig elektrisch zijn of komt hybride u beter uit? En wat is precies het verschil?

100% elektrisch rijden, dus zonder verbrandingsmotor

De term “100% elektrisch rijden” zegt eigenlijk alles. Zoek in dit type auto niet naar een verbrandingsmotor: hij zit er niet in. U tankt dus ook geen benzine of diesel en de auto produceert bij het rijden geen uitstoot. Voor de luchtkwaliteit in steden en dorpen is dit de beste oplossing en ook het klimaat vaart er wel bij. Zo’n full electric heeft alleen een elektrische motor, die zijn energie haalt uit oplaadbare batterijen. De motor is rechtstreeks met de wielen verbonden en als u op het “gaspedaal” drukt, levert de batterij stroom om de auto in beweging te brengen en te houden. Eenvoudiger kan het niet! Elektrische wagens vragen ook minder onderhoud, want er zitten geen koppeling of versnellingsbak in. Veel mensen vragen zich af hoe ver ze geraken met een elektrische wagen, en hoe ze de batterij ervan opladen. Elektrische stadsautootjes halen uit een volle batterij ongeveer 250 tot 300 km, grotere middenklassers vaak ruim 450 km. En dan? Dan moet u de batterij opnieuw opladen, aan een laadpaal onderweg of thuis aan uw wallbox.

Hybride auto’s combineren twee motoren

In tegenstelling tot de 100% elektrische auto wil een hybride de vertrouwde brandstofmotor nog niet loslaten. Die zit dus ook onder de motorkap, naast de elektrische motor. Er zijn allerlei soorten hybrides, afhankelijk van de manier waarop beide motoren gecombineerd zijn. Er bestaan zelfs nephybrides, waarmee u niet volledig elektrisch kunt rijden. De kleine elektromotor steekt dan alleen een handje toe in bepaalde omstandigheden (wegrijden, op een helling, …). Een hybride auto vermindert in elk geval het brandstofverbruik, de luchtvervuiling en de CO2-uitstoot.

Oplaadbare plug-in hybrides

Wat is het verschil tussen een gewone hybride en een “plug-in”? Gewone hybrides laden hun (kleine) batterij alleen op tijdens het rijden, een “plug-in” (met een grotere batterij) laadt ook aan een laadpaal op. Daardoor rijdt zo’n stekkerauto over veel langere afstanden volledig elektrisch, tot 80 km voor sommige modellen. Als u nog een beetje aarzelt om elektrisch te gaan rijden, is een plug-in hybride het beste compromis. U rijdt dan elektrisch in de stad en op benzine als u langere afstanden moet afleggen.

Aan u om de juiste keuze te maken!

Let op, geld lenen kost ook geld.

Geef uw mobiliteit nieuwe vaart

Ontdek onze oplossingen

Hoe kunnen we u helpen?