Hoe ontsnap je aan een belastingvermeerdering in alle gemoedsrust?

Betaal je belastingen vooraf om een vermeerdering te vermijden

Betaal je belastingen vooraf om een vermeerdering te vermijden

Alles wat je moet weten over de voorafbetalingen van je belastingen, om aan het einde van de rit minder te betalen. En zelfs tegelijk je liquide middelen intact te houden!

Het is niets te vroeg om even stil te staan bij je voorafbetalingen. Waarom je dat zou doen? Om belastingen die je sowieso moet betalen op voorhand te vereffenen en zo een vermeerdering te vermijden. Hoe erg is die “straf”? Als zelfstandige, bedrijfsleider of vrije beroeper hangt er 2,25% extra boven je hoofd. En bedrijven? Die moeten zelfs 6,75% ophoesten! Een voorbeeld maakt dit duidelijk: stel dat je KMO aan het einde van het boekjaar 20 000 euro aan belastingen verschuldigd is. Heb je niets voorafbetaald? Dan komt er 1 350 euro bij of 450 euro als je een natuurlijke persoon bent.

Hoe eerder hoe beter!

Door elk kwartaal vooraf te betalen, knabbel je een stukje van de boete af. Het principe is eenvoudig: hoe eerder je betaalt, hoe meer je dat oplevert. Met andere woorden: je vermijdt 100% van de vermeerdering als je in het eerste kwartaal al 75% van je belastingen voorafbetaalt. Bij de tweede vervaldatum is dat nog 90% enzovoort. Wacht je tot het einde van het jaar? Ook dan geldt: beter laat dan nooit!

Kalender 2020

Noteer zorgvuldig de vervaldatums van elk kwartaal van dit jaar:

  • Vóór 10 april: bedrijven vermijden een belastingvermeerdering met 9% (te vermenigvuldigen met het gestorte bedrag om de vermeerdering te vermijden), natuurlijke personen een vermeerdering met 3% ;

  • Vóór 10 juli: deze voorafbetaling levert respectievelijk nog 7,5% en 2,5% op;

  • Vóór 12 oktober: een verdere daling tot 6% en 2%;

  • Vóór 21 december: 4,5% en 1,5%.

Hoeveel wanneer storten?

Het moeilijkste onderdeel van deze oefening is nauwkeurig bepalen hoeveel belastingen je zult moeten betalen. Of anders gezegd: hoeveel je ontvangsten zullen bedragen. Bedrijven hebben er geen baat bij om te hoog te mikken. Ze krijgen geen “fiscaal cadeau” als ze te veel voorafbetalen. Voor natuurlijke personen ligt dit anders: hun bonificatie bedraagt 1,5% tot 0,75%. Goed om te weten is ook dat de fiscus één enkel bankrekeningnummer gebruikt voor alle belastingbetalers. Alleen je gestructureerde mededeling is persoonlijk. De stand van je voorafbetalingen controleren kan op het platform Myminfin Pro.

Geen liquide middelen beschikbaar?

Voorafbetalen loont, maar wat als je op de vervaldatums van de fiscus toevallig niet voldoende geld kunt vrijmaken? Dat hoeft geen probleem te zijn. Het is zelfs veel beter om een beroep te doen op financiering dan je kop in het zand te steken. De huidige lage interest is een extra argument om je liquide middelen intact te houden en toch een fiscale boete te vermijden. Bovendien vervult de bank alle formaliteiten en betaal jij elke maand hetzelfde bedrag tegen een lage interest. En de kers op de taart: de interesten zijn ook nog eens fiscaal aftrekbaar als beroepskosten.

Hoe kunnen we u helpen?