Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Jan Theunis ontfermt zich over de spelers van KRC Genk

Jan Theunis, Hoofdkinesisterapeut bij KRC Genk

Niets aan het toeval overlaten

Meer dan ooit is het coachen van topsporters de doorslaggevende factor voor succes. De staf denkt na over elk detail en plant elke stap zorgvuldig om tot steeds betere prestaties te komen en de teamgeest te versterken. Dat geldt voor een profvoetbalclub als KRC Genk, maar evengoed voor een nationale wielerploeg als Belgian Cycling.

Eén team!

Elke laatste donderdag van de maand vindt u hier het portret van een hoofdrolspeler bij KRC Genk of Belgian Cycling. Deze week hebben we een afspraak met Ruben Peeters, physical coach van KRC Genk. Als lid van de technische staf is zijn rol cruciaal voor een goede coaching en begeleiding van de atleten.

De rol van de kinesist in een voetbalploeg wordt steeds belangrijker. Jan Theunis, hoofd van de kinewerking bij KRC Genk, verklapt hoe hij de spelers fit houdt.

Als hoofd van de kinewerking bij KRC Genk beheert Jan Theunis een multidisciplinair team dat instaat voor de spelersverzorging. Hij ziet toe op de fysieke revalidatie en is verantwoordelijk voor de planning en organisatie van de medische staf. “Ons team bestaat uit drie kinesitherapeuten, een osteopaat, twee masseurs, een pedicure, een diëtiste en natuurlijk twee artsen, maar die zijn niet elke dag aanwezig. Elke specialist(e) beschikt over eigen middelen en is verantwoordelijk voor zijn of haar domein.” Wat ziet Jan Theunis zelf als zijn voornaamste taak? “Elke speler op het juiste moment naar het juiste teamlid sturen voor de juiste behandeling en dan de atleet opvolgen.”

Onmisbare schakel in de ketting

Om zijn opdracht optimaal uit te voeren, werkt Jan Theunis nauw samen met alle andere professionals in de club. Dat veronderstelt voortdurende communicatie, met de atleten, artsen, kinesisten, technische staf en hoofdcoach. “Als een speler fysieke ongemakken ondervindt of ergens pijn heeft, komt hij eerst naar ons”, zegt hij. “Wij proberen zijn situatie dan correct in te schatten en de volgende stap te bepalen: is het dringend, moet hij naar een arts gaan, heeft hij een specifieke behandeling nodig, is een röntgenopname of scan aangewezen, enz.” De rol van Jan en zijn team is dus essentieel om de spelers goed te omkaderen en blessures correct te verzorgen.

Altijd paraat

De atleten kunnen elke dag terecht bij het team van Jan Theunis. De kinesisten zijn aanwezig op de trainingen en staan zowel vóór, tijdens als na elke match paraat. “Vóór een wedstrijd krijgen de spelers verzorging van twee kinesisten en een masseur. Ze komen bij ons langs voor een massage, behandeling of tape”, zegt Jan. Tijdens de wedstrijd laat het kineteam de aandacht geen ogenblik verslappen: “Wij scannen de hele tijd het terrein en interpreteren elk signaal. Ondervindt iemand ergens last van? Zijn er gevolgen na een heftig contact? Heeft een speler pijn na een overtreding? Wij houden elke beweging scherp in de gaten om een probleem meteen op te merken!”

Goed omringen en verzorgen

De medische staf staat heel dicht bij de spelers en waakt zorgvuldig over hun fysieke conditie. “Als een speler langdurig geblesseerd is, stellen wij een revalidatieplan op maat op. Wij proberen hem weer “speelklaar” te krijgen, zodat hij opnieuw beschikbaar is voor de ploeg”, aldus Jan Theunis. Een speler die voor korte of lange tijd uitgeschakeld is, krijgt zowel fysieke als mentale begeleiding. “Spelers willen zo snel mogelijk weer fit zijn, maar soms moeten we ze ook afremmen, om nieuwe blessures te vermijden. Omdat wij geen enkel risico willen lopen, ondergaan de spelers allerlei tests. Met die resultaten onderbouwen we onze beslissingen tegenover de speler en de technische staf. Wij bespreken elke situatie, zodat de trainer weet wanneer hij opnieuw op een speler kan rekenen.”

Teamgeest altijd centraal

Jan Theunis heeft een buitengewoon boeiende job. “In teamverband samenwerken met de medische staf, de spelers en de technische staf is heel verrijkend”, meent hij. Samen naar wedstrijden toewerken versterkt nog de teamspirit: “Overwinningen boeken, prijzen pakken, samen vieren: we zitten allemaal in hetzelfde schuitje en roeien in dezelfde richting”. De erkentelijkheid van de spelers als ze uit een blessure komen en weer speelklaar geraken is altijd motiverend. “Wij werken dagelijks aan de voorbereiding van de matchen. We begeleiden elke atleet die revalidatie nodig heeft. Wat een opluchting als je ze na een blessureperiode weer het veld ziet opkomen! Kunnen bijdragen aan wat zij het liefste doen geeft een goed gevoel. Hun dankbaarheid maakt onze job heel mooi!”

Hoe kunnen we u helpen?