Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Maak kennis met Peter Persoons, videoanalist bij de A-kern van KRC Genk

Peter Persoons, videoanalist bij de A-kern van KRC Genk

Goed omringd

Tactiek is een belangrijk onderdeel van een voetbalmatch, dus het is essentieel om ook die van de tegenstander goed in te schatten. Een videoanalist draagt daartoe bij, zowel voor als tijdens de match.

One team!

Elke maand vind je hier het portret van een hoofdrolspeler bij KRC Genk of Belgian Cycling. Deze week laten we Peter Persoons van KRC Genk aan het woord. Als videoanalist behoort hij tot de technische staf en analyseert hij de tactiek van de tegenstander tot op het bot. Maar hoe ziet zo’n typische werkdag eruit? Peter vertelt je hieronder alles over zijn takenpakket.

Elke tegenstander speelt anders en heeft een andere tactiek en daar kan je je dus ook maar beter goed op voorbereiden. Videoanalist Peter Persoons draagt daar met zijn ondersteunende rol in de technische staf toe bij.

Hoe speelt de tegenstander?

Peters job bestaat eruit een algemene analyse te maken van de tegenstander. Hij start daar zo’n drie à vier weken voor de wedstrijd met de toekomende tegenstander mee. Gemiddeld observeert hij twee tot drie wedstrijden: “Wij zoeken vooral naar hoe ze opbouwen, hoe ze omschakelen, wat de stilstaande fases zijn, hoe een keeper reageert op situaties, … en dat in functie van Guy (n.v.d.r.: Martens).Daarna gaan de clips naar de technische staf, die een gedetailleerde analyse maakt en aan de hand daarvan de spelers inlicht over de tegenstander.

De opstelling

Peter maakt ook een opstelling van de tegenstander: “Ik gebruik de laatste opstelling als basis. Maar we maken ook een schaduwelftal waarbij alle mogelijke wissels worden aangegeven in een PowerPointpresentatie.” Die presentatie wordt in het trainerslokaal uitgehangen. Dan worden de clips gekoppeld aan de spelers en is goed te zien hoe de tegenstander functioneert. Peter bepaalt de tactische keuze naar de tegenstander niet zelf: “Dat is een collectieve beslissing van de volledige technische staf. Wanneer de clips toekomen bij de trainers, wordt er een kleine presentatie gemaakt van de essentie, en die wordt gepresenteerd aan de spelers.”

Live-analyse

Tijdens de wedstrijd zit Peter in de tribune. Zijn laptop is aangesloten op een automatisch tactisch camerasysteem. “Op die manier zie ik de twintig veldspelers op het terrein. Dat zijn niet de beelden die de mensen thuis krijgen te zien, maar puur tactische beelden.” Tijdens de wedstrijd kan hij ook live ‘annoteren’ of taggen. “Dat wil zeggen dat ik elke belangrijke of beslissende fase onmiddellijk kan opslaan in mijn analysesysteem. Dat maakt het ook mogelijk om die fases meteen te herbekijken.”

Tactische bijsturing

Op de bank is ook een tablet ter beschikking, waarop iedereen alle clips, dus elke fase, kan bekijken. Van daaruit kan er meteen ook tactisch bijgestuurd worden naar het veld toe. Na de wedstrijd bekijkt de coach alle belangrijke clips vooraleer hij naar de persconferentie gaat, zodat hij de juiste info heeft om de pers te woord te staan. En ook de spelers krijgen de belangrijkste clips op hun gsm: “Dat gebeurt zowel individueel als collectief. Zo kunnen ze alle delen van de wedstrijd herbekijken. Die clips zijn ook de basis om tijdens de week een debriefing te maken van de afgelopen wedstrijd.”

Trainingsanalyse

Ook trainingen worden gefilmd en geanalyseerd. “Bij tactische trainingen gaan we eveneens meteen annoteren. Die annotaties kunnen we dan onmiddellijk na de training bekijken.” Wanneer die beelden goed en bruikbaar zijn, worden ze mee in de presentatie verwerkt. “Het voordeel daarvan is dat de spelers zichzelf bezig zien en het plan makkelijker kunnen oppikken naar de wedstrijd toe.”

Het voetbalbeestje

Wat Peter zo aanspreekt in deze job? Simpel. “Ik ben gepassioneerd door voetbal. Het voetbalbeestje zit echt in mij. Ik kan ondersteunend werken in een professionele technische staf, in een fijne club zoals Racing Genk. En dat geeft mij voldoening.”

Hoe kunnen we u helpen?