Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Spelers van KRC Genk 100% speelklaar dankzij Ruben Peeters

Ruben Peeters, physical coach chez KRC Genk

Niets aan het toeval overlaten

Meer dan ooit is het coachen van topsporters de doorslaggevende factor voor succes. De staf denkt na over elk detail en plant elke stap zorgvuldig om tot steeds betere prestaties te komen en de teamgeest te versterken. Dat geldt voor een profvoetbalclub als KRC Genk, maar evengoed voor een nationale wielerploeg als Belgian Cycling.

OneTeam!

Elke laatste donderdag van de maand vindt u hier het portret van een hoofdrolspeler bij KRC Genk of Belgian Cycling. Deze week hebben we een afspraak met Ruben Peeters, physical coach van KRC Genk. Als lid van de technische staf is zijn rol cruciaal voor een goede coaching en begeleiding van de atleten.

De rol van de physical coach in een voetbalploeg is de laatste jaren enorm belangrijk geworden. Ruben Peeters, physical coach bij KRC Genk, gunt ons een blik achter de schermen.

Ruben Peeters is de belangrijkste verbinding tussen de fysieke, medische en technisch-tactische aspecten binnen het team. Zijn voornaamste taken? Om te beginnen fitness management: “Ik zorg ervoor dat de spelers 100% fit zijn en dat ze zich maximaal kunnen geven tijdens een wedstrijd.” De physical coach van KRC Genk is ook verantwoordelijk voor het fatigue management: “Dat betekent het blessurerisico zo laag mogelijk houden, zodat er altijd zoveel mogelijk spelers beschikbaar zijn voor de coach.”

Vóór, tijdens en na de match

Op de wedstrijddag houdt Ruben Peeters zowel de bankspelers als de basisspelers maximaal fit. Tijdens de match gebruikt de technische staf gedurende de hele tweede helft een rotatiesysteem om de spelers op te warmen. “Ik warm twee of drie spelers tegelijk op en de coach laat mij ook weten welke speler op welk moment klaar moet staan.”

Planning is cruciaal voor zijn werk. Daarom gebruikt Ruben Peeters een dynamische planning. “Op die manier spelen we continu in op de noden van de speler”, zegt hij. Bij jongens die heel veel wedstrijden spelen, ligt de focus vooral op recuperatie. Wie veel op de bank zit, krijgt compensatietrainingen aangereikt. Dat heeft een dubbel doel: de spelers moeten fit blijven en klaarstaan voor een wedstrijd als de coach ze nodig heeft. De derde groep zijn de jongens die niet zoveel aan spelen toekomen. “Zij krijgen vooral doorgedreven trainingen voor krachtopbouw en veldprestaties”, zegt Ruben Peeters.

Recupereren is een kunst

Recuperatie is ook een totaalpakket. Wat de spelers buiten de club doen, is even belangrijk als hun training op de club. “We proberen de jongens naar een gezondere levensstijl te sturen”, aldus Ruben Peeters. Dat begint al meteen na de wedstrijd: een proteïneshake drinken, massages, sauna, koudwaterbaden en een goede nachtrust. Als de spelers de dag na de match op de club aankomen, ondergaan ze enkele spiertests om te kijken hoe ze uit de wedstrijd zijn gekomen. Daarna doen ze aan actieve recuperatie: “Ze fietsen en krijgen verzorging door de kinesisten om zo snel mogelijk te herstellen.” Na een goede maaltijd en een proteïneshake gaan de spelers weer naar huis. “Thuis moeten ze eigenlijk opnieuw gaan slapen en ’s avonds nog een extra proteïneshake nemen. Onze spelers moeten volgens dit nieuwe bioritme leven om zo snel en goed mogelijk te recupereren”, aldus nog de physical coach van KRC Genk.

Voetbaldata

Data zijn niet meer weg te denken uit het moderne voetbal. “Je zit in een team van dertig individuen die allemaal anders reageren op een training. Als je als coach niet de hele tijd alles bijhoudt en analyseert, dan loop je verloren!”, zegt Ruben Peeters. Daarom onderzoekt de staf altijd de wedstrijddata om te kijken wat een speler nodig heeft om 100% klaar te zijn voor de volgende match. De meeste data zijn afkomstig van de GPS-systemen die de spelers de hele wedstrijd en bij elke training op de rug dragen. Deze toestellen registreren elke beweging die de voetballer maakt. “Zo kunnen wij analyseren of alles wat de speler deed optimaal was. En als dat niet het geval is, dan kunnen we bijsturen”, concludeert hij.

Hoe kunnen we u helpen?