Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Belastingen: sneller betalen om minder te betalen!

Vermijd de belastingvermeerdering en betaal je belastingen vooraf

Elk kwartaal ontvang je een uitnodiging om je belastingen vooraf te betalen. Heb je daar belang bij? Ja, om geen belastingvermeerdering te betalen. Die zal in 2018 overigens stijgen tot 2,25%. Het einde van het jaar komt in zicht, maar het is niet te laat om actie te ondernemen …

Laten wij er voor de duidelijkheid van uit gaan dat je activiteiten (als natuurlijke persoon of in een vennootschap) je in 2017 inkomsten opleveren. Gevolg: in 2018 zal je belastingen moeten betalen die berekend worden op je inkomsten van 2017. Maar de fiscus is gehaast: hij “moedigt je aan” om al tijdens het lopende jaar voorschotten te betalen op wat je hem verschuldigd bent. Dit zijn de zogeheten “voorafbetalingen” … Ben je (wettelijk) verplicht om die te betalen? Helemaal niet! Alleen … als je geen voorafbetalingen doet, betaal je wel een “boete” in de vorm van een belastingvermeerdering … En als je in de hoedanigheid van natuurlijke persoon actief bent als zelfstandige en je doet wél voorafbetalingen, dan profiteer je van een bonificatie (korting), die afhangt van het kwartaal waarin je stort. En dan zijn er nog de starters: tijdens hun eerste 3 boekjaren krijgen zij geen boete als ze geen voorafbetalingen doen.


Wanneer stort je voorafbetalingen?

Voor het aanslagjaar 2018 (het jaar waarin je belastingen betaalt op je inkomsten uit 2017) is het belastingvermeerderingspercentage veranderd en bedraagt het tarief 2,25%. Dan maar al je belastingen in één keer vooraf betalen? Dat is veel geld, beseft ook de fiscus, en daarom mag je elk kwartaal een voorschot betalen, volgens een welbepaalde kalender en met één belangrijk principe: hoe vroeger op het jaar je betaalt, hoe meer voordeel je geniet. Maar toch geldt ook hier: beter laat (in het 4e kwartaal, bijvoorbeeld) dan nooit! In 2017 kan je nog een laatste betaling doen vóór 20/12/2017.


De toekomst moet je niet voorspellen, maar mogelijk maken, Antoine de Saint-Exupéry


Welk bedrag dien je te storten?

Een ander basisprincipe van de voorafbetalingen luidt: maak een nauwkeurige schatting van de belastingen die je verschuldigd bent en stort dan de juiste voorafbetalingen, zodat je geen of een klein supplement moet betalen. Neem dus zeker contact op met je boekhouder voor een nauwkeurige raming. Je betaalt in elk geval beter te veel dan te weinig vooraf, want de fiscus stort je het verschil terug. Om de vermeerdering volledig te vermijden, moet je wel elk kwartaal een zeker percentage van de totale verschuldigde belastingen hebben betaald. En hoe meer je in het eerste kwartaal stort, hoe beter. In het vierde kwartaal kan je de vermeerdering dus niet meer helemaal voorkomen, maar toch is alles niet verloren. Je hebt er alle belang bij om hier vóór het einde van het jaar nog snel van te profiteren …


Krap bij kas? Geen probleem …

Eén zaak is dus duidelijk: het is een goed idee om voorafbetalingen te doen. OK, maar … als de bewuste vervaldatum nadert, heb je misschien niet genoeg geld op je rekeningen beschikbaar. Dit kwartaal gaat het concreet om 20 december. Geen paniek! Je kan kiezen voor een financieringsformule die door de banken speciaal ontworpen werd voor de voorafbetaling van belastingen. Hiermee sla je meerdere vliegen in één klap. Om te beginnen hou je voldoende liquide middelen over, aangezien je bank de storting aan de fiscus voor jou uitvoert. En als je nu een krediet afsluit voor het hele jaar 2018, stort je bank het volledige bedrag in jouw plaats aan de fiscus om een vermeerdering te vermijden. Resultaat: je profiteert maximaal van de voordelen van de voorafbetalingen, zonder aan je cash te raken! Dus waarom zou je het niet doen?

 

Voorafbetaling belastingen

Ontdek onze oplossingen

Hoe kunnen we u helpen?