Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Lever je binnen de EU? “Vergeet” dan de btw!

Vrijstelling van de btw voor intracommunautaire leveringen? Het kan, maar onder bepaalde voorwaarden.

Als je producten verkoopt aan professionele afnemers in Europa, dan is btw-vrijstelling soms mogelijk. Op voorwaarde dat je het correct aanpakt.

 

Stel, je hebt een reeks 100% natuurlijke cosmeticaproducten ontwikkeld. Een reseller in Frankrijk toont veel belangstelling en stelt voor om jouw producten bij onze zuiderburen te distribueren. Een mooie kans die je niet wil laten liggen … Maar ben je bekend met het begrip “intracommunautaire btw”? Voor transacties tussen Europese bedrijven gelden immers bijzondere btw-regels. In jouw geval gaat het om “intracommunautaire leveringen van goederen” en onder bepaalde voorwaarden hoef je geen btw aan te rekenen. Je klant betaalt dan de btw …

 

Twee voorwaarden …

In de eerste plaats moet je de goederen vanuit België versturen of transporteren en moeten ze een andere lidstaat van de Europese Unie als bestemming hebben. Klinkt logisch, want anders was het geen “intracommunautaire” levering … De tweede voorwaarde heeft te maken met je handelspartner. Die moet in zijn land btw-plichtig zijn. Jouw eventuele vrijstelling geldt dus alleen voor handel met professionele afnemers.

 

De kunst om kwalen geen kans te geven, bestaat erin ze te verzwakken vóór ze zich voordoen, Voltaire

 

Stel je factuur nauwkeurig op!

Technisch gezien blijf jij onderworpen aan de btw, maar moet je die niet betalen. Je vermeldt bijgevolg op je factuur het bedrag exclusief btw en in de plaats van de verschuldigde btw zet je “btw verlegd”. Die vermelding is absoluut noodzakelijk en voldoende om de btw naar de reseller door te schuiven. Vergeet ook niet om zijn volledige gegevens en zijn intracommunautair btw-nummer op de factuur te zetten.

 

Ga voorzichtig en systematisch te werk!

Je btw-controleur kan op elk ogenblik bewijzen vragen dat de goederen het Belgische grondgebied wel degelijk hebben verlaten. Hou dus goed alle stukken bij die je hiervoor kan gebruiken: de factuur van de transporteur, de documenten voor opvolging van de levering, een ontvangstbewijs, enz. De fiscus zal ook controleren of je Franse handelspartner btw-plichtig is. Ga dus om te beginnen na of hij over een geldig btw-nummer beschikt. Dat doe je in twee stappen. Eerst raadpleeg je de Europese zoekmachine VIES om zeker te zijn dat het nummer bestaat. Vervolgens neem je contact op met de FOD Financiën om te verifiëren dat het nummer wel degelijk aan jouw klant is toegekend. is alles in orde? Hou dan al deze documenten zorgvuldig bij, zodat je ze op het cruciale moment kan voorleggen …

 

Dit artikel heeft een algemeen en informatief karakter en vormt geen gepersonaliseerde aanbeveling van Beobank. Aarzel niet om er met je fiscaal adviseur over te praten.

Wat je moet onthouden:

  • Uitleg over de intracommunautaire btw
  • Voowaarden
  • Hoe te werk gaan?
  • De juiste aanpak

Hoe kunnen we u helpen?