Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Vriendschapsfraude: hoe ontmaskert u oplichters?

Oplichters misbruiken uw goed hart op het internet.

Almaar meer bedriegers profiteren van ons isolement sinds het begin van de pandemie om ons vertrouwen te misbruiken. Hoe haalt u de oplichters eruit en hoe kan u uzelf beschermen?

Door de lockdowns en de gezondheidsmaatregelen die getroffen werden sinds het begin van de pandemie, werden onze sociale contacten sterk beperkt. Bedriegers maken daarvan gebruik om toenadering te zoeken, uw vertrouwen te winnen en u op te lichten. Die wansmakelijke praktijken worden ook wel vriendschapsfraude genoemd.

Wat is vriendschapsfraude precies?

Vriendschapsfraude start altijd met een online ontmoeting, hetzij op een datingsite, hetzij op de sociale media. Nadat de oplichter u heeft opgemerkt, zal hij of zij toenadering zoeken en uw vertrouwen proberen te winnen. Na een tijdje begint de “ideale” partner, goede vriend(in) en/of vertrouweling(e) meer aan te dringen. Hij/zij vraagt u om persoonlijke informatie, geschenken en vooral geld, meestal om een probleem op te lossen of om de reis naar België te betalen. Dat klinkt misschien heel raar, maar veel mensen die zich in deze situatie bevinden, gaan uiteindelijk in op het verzoek, gerustgesteld als ze zijn door de vele contacten (die ook telefonisch kunnen plaatsvinden) en onder impuls van hun gevoelens. Zodra de oplichters hebben wat ze wilden, lijken ze van de aardbodem te verdwijnen.

Hoe kan u de oplichters herkennen?

Er zijn verschillende signalen die een alarmbelletje moeten doen rinkelen. Het eerste is dat de persoon in kwestie meestal in het buitenland woont en vaak vrij ver weg. De contacten verlopen dus alleen digitaal of per telefoon.

Het profiel van de persoon op de datingsite of het sociale netwerk kan ook een waarschuwingsteken zijn. Oplichters gebruiken meestal nieuwe profielen (die heel aantrekkelijk zijn) of gestolen profielen (waarbij zich een verandering voordoet in de manier van posten).

Om u gerust te stellen, kunnen de oplichters ook beweren dat zij u op een evenement hebben ontmoet en u veel details geven over uw outfit, de aanwezigen of de omgeving. Ze halen al deze informatie systematisch uit uw profiel en uit de foto's die u op Facebook zet. Zo zullen ze bijvoorbeeld zeggen dat ze u ontmoet hebben op het trouwfeest van uw nichtje. “En als u het niet meer weet, u droeg een rode bloemetjesjurk.”

Bovendien verklaren oplichters meestal snel hun oprechte liefde of vriendschap, om zo vlug mogelijk uw vertrouwen te winnen.

Let ten slotte op de taal en de opstelling van de berichten: zijn ze geschreven in slecht Engels of Nederlands? Blijven ze systematisch vaag? Dan bent u best op uw hoede.

Hoe u beschermen?

Het eerste wat u moet doen is het profiel van elke nieuwe (serieuze) online date controleren. Kijk of zijn of haar gewoonten zijn veranderd, wat zou kunnen wijzen op accountdiefstal. Doe ook een Google-zoekopdracht op de foto. Zo kan u zien of die niet uit een beeldbank komt.

Als u eenmaal een relatie aanknoopt, vertrouw dan niet zomaar iedereen en geef niet meer persoonlijke informatie aan een online contact dan u in het echte leven zou doen. Wees ook op uw hoede voor mensen die u hun hele levensverhaal en hun tegenslagen vertellen om u voor zich te winnen.

Maak ten slotte geen geld over naar mensen die u alleen online en/of per telefoon kent. Vergeet niet dat zij nog steeds volslagen vreemden zijn en dat zij in geval van problemen ook familie, collega's, buren, ... hebben.

Heeft u te maken met een fraudeur? Aarzel niet om hem of haar aan te geven bij het desbetreffende meldpunt van de overheid, om hem of haar zo te verhinderen nog verdere schade te berokkenen.

Beschermingsmechanismen van uw bank

Als u bank- of kredietkaartgegevens hebt gedeeld, neem dan rechtstreeks contact op met Card Stop op het nummer 078/170 170, het nieuwe nummer van de dienst sinds begin 2022. Beobank heeft ook een fraudedetectiesysteem voor kaarttransacties opgezet om fraude zoveel mogelijk te voorkomen. Bij twijfels over een transactie zullen onze medewerkers telefonisch contact met u opnemen.

Als u het slachtoffer bent geworden van fraude, doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie.

Phishing, smishing, social engineering, …

Lees alles over de meest voorkomende vormen van fraude

Meer info

Hoe kunnen we u helpen?