Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Laat oplichters uw vakantie niet verknallen

Hoe uw bankkaarten beschermen tegen oplichters ?

Eindelijk vakantie: zalig nietsdoen, nieuwe horizonten verkennen en zorgeloos de dag induiken. Die onbekommerde instelling komt oplichters goed van pas. Uw bankkaart beschermen doet u zo.

De vakantie is het ideale moment om onze gedachten te verzetten, al onze dagelijkse bekommernissen aan de kant te schuiven en van een portie welverdiende ontspanning te genieten. Net daardoor is het een periode waarin oplichters vaak toeslaan: ze maken misbruik van de onbezorgdheid van toeristen die vooral van hun verblijf willen genieten. Een van hun favoriete doelwitten is de bankkaart, een almaar populairder wordend betaalmiddel bij de Belgen op vakantie. Daarom bezorgen we u enkele tips die u kunnen helpen om uw bank- of kredietkaarten te beschermen tegen deze criminelen.

Bereid uw verblijf goed voor

Om uw vakantie zo aangenaam mogelijk te maken, bereidt u ze best zo goed mogelijk voor: bagage, verblijfplaats, niet te missen trekpleisters, … Besteed evenveel aandacht aan uw bank- en kredietkaarten. Pas op voor nep websites van reisbureaus: digitale fraude komt steeds vaker voor. Fraudeurs doen zich voor als bekende reisbureaus en maken valse websites om je bankgegevens te stelen.

Om veiligheidsredenen is het aangeraden uw code regelmatig te veranderen. Door ze voor uw vertrek in België aan te passen, kan u met een gerust hart op reis vertrekken. Kies een code die u makkelijk kan onthouden, maar schrijf ze nergens op.

Indien u een kredietkaart hebt, activeer dan gratis Beobank Alert. Via deze tool ontvangt u een bericht bij elke transactie van minstens 150 euro en van zodra uw kredietlimiet bereikt wordt. Dit waarschuwingssysteem biedt extra bescherming bovenop het fraudedetectiesysteem van Beobank.

Ter plaatse gelden uiteraard de normale gebruikstips. Let er vooral op dat u nooit uw code doorgeeft. Aan niemand. Controleer ook regelmatig uw rekeningen, bijvoorbeeld via onze Beobank Mobile app, om te checken of er geen verdachte transacties gebeurd zijn.

Risicosituaties

Wees extra alert in de volgende situaties:

  • Geef nooit uw bankkaart af als identiteitsbewijs;
  • Leen uw bankkaart niet uit en laat ze niet in het zicht liggen;
  • Stop ze indien nodig in uw hotelkluis en neem ze niet mee naar het strand, waar u ze onbewaakt zou kunnen achterlaten;
  • Let erop dat als u uw kaart gebruikt niemand uw code kan zien wanneer u deze invoert;
  • Houd uw kaart altijd in het oog als u een betaling uitvoert, ook als de handelaar de betaling van de transactie ingeeft;
  • Laat u niet afleiden tijdens de betaling. Oplichters zullen vaak proberen uw aandacht af te leiden;
  • Maak nooit een kopie van uw kaart. Oplichters hebben enkel uw kaartnummer en CVC-code nodig om aan uw rekening te kunnen.

Gestolen of verloren kaart?

Net zoals tijdens de rest van het jaar moet u snel reageren als u uw kaart kwijt bent, of als ze gestolen of door een automaat ingeslikt werd. Om uw kaart te blokkeren neemt u tijdens de openingsuren (van maandag tot en met vrijdag van 8u tot 20u en op zaterdag van 9u tot 12u30) contact op met Beobank Service Center (+32 2 622 20 00). Buiten de openingsuren kan u terecht bij Card Stop op het nummer +32 78 17 01 70.

Verder wordt u ook per sms en/of mail verwittigd als Beobank een verdachte transactie opmerkt. In dat geval wordt u verzocht opnieuw contact met ons op te nemen op het nummer +32 2 727 86 68 om uw recente kaartgebruik te overlopen.

Hoe kunnen we u helpen?