Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Vijf tips om minder ziekenhuisonkosten te betalen

Vijf tips om minder ziekenhuisonkosten te betalen

In sommige ziekenhuizen valt uw factuur tot ruim drie keer duurder uit dan in andere. Met onze adviezen vermijdt u zoveel mogelijk onprettige verrassingen.

 

1. Staat u binnenkort een ziekenhuisopname te wachten (bevalling, operatie, …)? Vergelijk dan eerst de prijzen van de ziekenhuizen bij u in de buurt. De ziekenfondsen hebben daarvoor speciale vergelijkingsmodules ontwikkeld. Raadpleeg bijvoorbeeld Hospitalisatiekost voor de patiënt, een online tool van de Socialistische Mutualiteit die per ziekenhuis voor de meest voorkomende ingrepen een gemidddelde prijs vermeldt. U kiest een kamertype en ziet vervolgens wat u gemiddeld in een bepaald ziekenhuis betaalt voor een operatie.

Ook de Christelijke Mutualiteit laat u de prijzen van 4 ziekenhuizen in uw streek vergelijken voor een bepaalde ingreep, met de zoekmodule Vergelijking ziekenhuistarieven. Deze tool werd de voorbije 10 jaar elk jaar bijgewerkt. Momenteel vindt u er de prijzen van 2013 in. Op de website ziet u voor elk ziekenhuis de gemiddelde factuurprijs voor de meest verleende diensten bij een klassieke ziekenhuisopname met één overnachting en voor 11 groepen behandelingen bij daghospitalisatie, afhankelijk van het gekozen kamertype.

2. Bent u zeker dat u uw ziekenfondslidgeld hebt betaald? Anders moet u misschien zelf opdraaien voor alle kosten (ziekenhuisverblijf + bijbehorende diensten). Geen probleem zegt u, want u hebt toch een hospitalisatieverzekering? Bedenk dan wel, dat die alleen het gedeelte dat niet door het ziekenfonds wordt betaald voor haar rekening neemt. Uw lidmaatschap moet dus wel in orde zijn …

3. Stem niet automatisch in met de verklaring bij de opname. Lees de hele tekst aandachtig, ook al duurt dat even. U merkt dan welke elementen de uiteindelijke prijs beïnvloeden. Alle kamersupplementen en supplementen voor medische dienstverlening moeten er duidelijk in vermeld staan. Misschien hebt u sommige opties niet echt nodig?

4. Vóór u uw factuur betaalt, gaat u ermee langs bij uw ziekenfonds, dat controleert of alle vermelde tarieven correct zijn. Als de factuur fouten bevat, neemt het ziekenfonds contact op met het ziekenhuis voor een rechtzetting. De meeste ziekenfondsen bieden deze service. Zo wijzen zowel het christelijke als het socialistische ziekenfonds erop dat bepaalde ziekenhuizen aan hun patiënten compressen, thermometers, dieetmenu’s en andere honorariumsupplementen aanrekenen. Veel supplementen zouden bij een ziekenhuisopname onterecht worden gefactureerd.

5. Verlies de voordelen van de hospitalisatieverzekering niet uit het oog. Ze betaalt de meeste kosten die niet door uw ziekenfonds worden vergoed. Dat geldt ook voor de kosten vóór en na een ziekenhuisopname, voor zover ze verband houden met uw verblijf in het ziekenhuis (voorafgaand onderzoek, behandeling na de operatie, geneesmiddelen, ambulante verzorging, enz.). Dit geldt ook bij een ziekenhuisopname in het buitenland.

Hoe kunnen we u helpen?