Voorafbetaling van belastingen: zo doe je dat in coronatijden

Betaal je belastingen vooraf en vermijd zo een vermeerdering.

De impact van het coronavirus op je voorafbetalingen? Aangepaste percentages: een duwtje in de rug voor bedrijven die hun belastingfactuur willen verlagen.

Misschien heb je momenteel zorgen van een heel andere orde dan je fiscale uitgaven optimaliseren … Toch mag je niet uit het oog verliezen dat het mechanisme tot doel heeft om een vermeerdering te vermijden door vooraf te betalen. Concreet? Als zelfstandige, bedrijfsleider of vrije beroeper riskeer je een boete van 2,25%. En bedrijven? Voor hen bedraagt de boete 6,75%.

Aanpassingen wegens het coronavirus

Door elk kwartaal vooraf te betalen, neutraliseer je dus de boete. Het principe is eenvoudig: hoe eerder je betaalt, hoe meer je dat oplevert. Met andere woorden: je vermijdt 100% van de vermeerdering als je in het eerste kwartaal al 75% van je belastingen voorafbetaalt. Bij de tweede vervaldatum is dat nog 90% enzovoort. Maar de regering beseft dat de crisis van het coronavirus de cashflowpositie van bedrijven ernstig aantast. Daarom heeft ze de percentages van de toegekende “voordelen” gewijzigd. De voorafbetalingen van het derde en vierde kwartaal zijn nu interessanter dan de vorige jaren. Zo krijg je nu iets meer ademruimte en kan je tegen het einde van het jaar nog bijsturen.

Kalender 2020: aangepaste voordelen

De trimestriële termijnen en de nieuwe percentages zijn als volgt:

  • Vóór 10 juli: het percentage waarmee de belastingvermeerdering daalt, bedraagt nog steeds 7,5% voor bedrijven (te vermenigvuldigen met het gestorte bedrag om de vermeerdering te vermijden), voor natuurlijke personen blijft het 2,5%;

  • Vóór 10 oktober: profiteer voortaan van 6,75% aan “neutralisatie” (in plaats van 6%) en van 2,25% (in plaats van 2%);

  • Vóór 20 december: bedrijven hebben nu recht op 5,25% in plaats van 4,5% en natuurlijke personen op 1,75% in plaats van 1,5%.

Hierbij past nochtans een kanttekening: bedrijven die tussen 12 maart 2020 en 31 december 2020 dividenden uitbetalen of hun kapitaal verminderen, blijven onderworpen aan de oorspronkelijke “neutralisaties”.

Hoeveel wanneer storten?

Het moeilijkste onderdeel van deze oefening verandert niet: hoe weet je hoeveel belastingen je over dit jaar zal moeten betalen? Of anders gezegd: hoe groot zullen dit jaar je inkomsten zijn? In deze coronatijden is dat nog moeilijker te berekenen dan anders. Bedrijven hebben er geen baat bij om te hoog te mikken. Ze krijgen geen “fiscaal cadeau” als ze te veel voorafbetalen. Voor natuurlijke personen ligt dit anders: hun bonificatie bedraagt 1,5% tot 0,75%. Goed om te weten is ook dat de fiscus één enkel bankrekeningnummer gebruikt voor alle belastingbetalers. Alleen je gestructureerde mededeling is persoonlijk. Je hebt ook de mogelijkheid om de status van je voorafbetalingen (VAB) te controleren op het Myminfin Pro-platform.

Geen liquide middelen beschikbaar?

In de huidige context zou er één struikelblok kunnen zijn: je cashflow. Wat als je op de vervaldatums van de fiscus niet voldoende geld kan vrijmaken voor je voorafbetalingen? Misschien lukt het nu nog net, maar over enkele maanden? Zal je dan gebruik kunnen maken van dit fiscaal interessante mechanisme? Een financieringsoplossing kan uitkomst bieden. De huidige voordelige interesten stellen je in staat om je liquide middelen intact te houden en toch een fiscale boete te vermijden. Andere voordelen? Je bank zorgt voor alles en je betaalt een maandelijks bedrag terug tegen een interessantere interest. En de kers op de taart: de interesten zijn ook nog eens fiscaal aftrekbaar als beroepskosten.

Meer info

Maak een afspraak

Een Beobank PRO-adviseur zal u met plezier helpen

Laten we praten !

Hoe kunnen we u helpen?