Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Wat verandert er in 2021 in de vastgoedsector?

Mis niets over de nieuwigheden op de vastgoedmarkt, inzake btw, premies, BEN-norm, isolatie, huurprijzen inclusief verwarming, …

Bij een nieuw jaar horen vaak nieuwe reglementen. Voor vastgoed is de lijst lang: 6% btw, huurprijzen incl. verwarming, BEN-norm, groenestroomcertificaten, renovatiepremies, … 

6% btw voor afbraak en heropbouw

Eigenlijk is het verlaagde btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw niet nieuw, maar tot nu toe was het alleen van toepassing op 32 centrumsteden. In de rest van het land betaalde u 21%. Van 1 januari 2021 tot 31 december 2022 betaalt iedereen in België slechts 6% btw bij afbraak en heropbouw. Het moet wel gaan om de “enige, eigen woning”, met een bewoonbare oppervlakte van maximaal 200 m², die minstens 5 jaar na de eerste ingebruikneming bewoond wordt. De woning in kwestie moet hoofdzakelijk voor privédoeleinden dienen. Een gedeelte ervan voor uw beroep gebruiken is dus toegelaten. Lees meer over de voorwaarden op de website van de FOD Financiën.

Een goed geïsoleerde woning wordt duurder

Een nieuwbouw met een gemiddelde oppervlakte van 150 m² kost u dit jaar ongeveer 1.000 euro meer dan vorig jaar. De belangrijkste grondstof voor isolatiematerialen is sinds het begin van de coronacrisis fors in prijs gestegen. Voor isolatiepanelen betaalde u in juni 2020 gemiddeld 104 euro per m³, op dit ogenblik 140 euro per m³. Hou in uw budget dus rekening met deze prijsstijging van 35%. 

Renovatiepremies in Vlaanderen

Als u in Vlaanderen vastgoed koopt of renoveert, komt u in aanmerking voor heel wat premies, vooral als u investeert in isolatie en energie-efficiëntie. Bovendien zijn sommige premies dit jaar dubbel zo hoog als in 2020. Zo stijgt de premie voor buitenisolatie van een muur door een aannemer tot 30 euro/m² en die voor de installatie van hoogrendementsglas tot 16 euro/m². Meer informatie over deze voorwaarden vindt u hier. Vergeet ook de andere premies niet, om uw vloer, dak of zolder te isoleren. Al deze aparte premies komen in aanmerking voor toekenning van de “Totaalrenovatiebonus”, ook in 2021. Hoe meer u investeert in de renovatie en isolatie van uw woning, hoe hoger de premie oploopt, tot wel 4.750 euro! Lees hier meer.

BEN-norm voor bijna-energieneutrale gebouwen

Bouwen volgens de BEN-principes is sinds begin 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en zelfs in heel Europa. In Wallonië heet deze norm “Q-Zen”. Alle nieuwe gebouwen mogen vanaf nu bijna geen energie meer verbruiken. Ze moeten dus “bijna-energieneutraal” of BEN zijn. De norm legt verplichtingen op inzake isolatie, ventilatie en energiegebruik. Lees hierover meer op www.energiesparen.be/BEN.

Nieuwe categorieën voor groenestroomcertificaten in Brussel

Het systeem van de groenestroomcertificaten in Brussel wijzigt. Groenestroomcertificaten zijn een soort premie die producenten van hernieuwbare energie ontvangen voor de CO2-uitstoot die ze besparen, bijvoorbeeld met hun zonnepanelen. De Brusselse overheid heeft gesleuteld aan de vermogenscategorieën van deze certificaten en sinds januari 2021 zijn het er nog 5. Er gelden nu ook nieuwe vermenigvuldigingscoëfficiënten. Het is de bedoeling om het systeem stabiel te houden en een subsidiebubbel te vermijden. De toekenningsgraad van de groenestroomcertificaten is verlaagd, van 20 tot 46%, afhankelijk van de vermogenscategorie van de installatie. Deze maatregel geldt alleen voor nieuwe installaties. Lees hier meer. 

Huurprijs inclusief verwarming in Wallonië

De Waalse overheid publiceert al een tijdje richtprijzen voor huurders in het gewest. Daar komt nu een nieuwe parameter bij: hoeveel kost het om een bepaalde woning te verwarmen? Kandidaat-huurders kijken immers nog te veel alleen naar de huurprijs. Achteraf staan ze dan vaak voor een onprettige verrassing als ze hun energiefactuur ontvangen. De totale woonkosten vallen soms veel hoger uit dan verwacht. Sinds 1 januari vinden kandidaat-huurders in Wallonië op loyerswallonie.be naast de gemiddelde huurprijs van een bepaald woningtype op een specifieke locatie ook een raming van de energiekosten.

Waalse belastingdienst int onroerende voorheffing

Sinds 2015 is de onroerende voorheffing een bevoegdheid van de gewesten in ons land. Terwijl Vlaanderen en Brussel al een aantal jaren zelf de onroerende voorheffing innen, is dat sinds 1 januari van dit jaar ook het geval in Wallonië. Vastgoedeigenaars in dit gewest ontvangen hun aanslagbiljet dus niet langer van de FOD Financiën, maar van de Waalse belastingdienst (SPW Fiscalité). Als eigenaar of vruchtgebruiker hoeft u hiervoor zelf niets te doen. Als u nog vragen hebt, kunt u contact opnemen met de Waalse belastingdienst.

Hebt u renovatie- of bouwplannen?

Ontdek onze woonoplossingen

Hoe kunnen we u helpen?