Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Zes manieren om minder belastingen te betalen in 2022!

belastingaangifte

Het jaar zit er weer bijna op: tijd om een eerste balans op te maken van uw beroepsactiviteit. U kunt immers nog bijsturen om uw belastingfactuur te verlichten.

Aan het einde van het jaar heeft u een beter zicht op uw inkomsten als zelfstandige of als bedrijfsleider. Dat geldt des te meer tijdens deze bewogen periode waarin de pandemie en de inflatie de cijfers van heel wat bedrijven – of het nu gaat om eenmanszaken of vennootschappen - veel volatieler gemaakt hebben. Als die eerste balans positief uitvalt, heeft u er alle belang bij in actie te schieten om uw toekomstige belastingschuld te verlichten. Met de volgende zes uitgaven betaalt u minder belastingen.

1. Beroepskosten

Het is een bekende uitspraak: om minder belastingen te betalen, moet u kosten maken. Uiteraard moet uw onderneming over de nodige cashflow beschikken en rationeel blijven, zowel wat betreft de aftrekbaarheid als het nut van de uitgaven. Maar als u een goed jaar gehad heeft, kunt u van de gelegenheid gebruikmaken om eindelijk deel te nemen aan dat seminarie waar u al jaren belangstelling voor heeft, een teambuildingdag voor uw werknemers te organiseren of uw klanten uit te nodigen voor een etentje (beroepskosten op restaurant zijn voor 69% aftrekbaar). U zou ook kunnen vooruitlopen op bepaalde uitgaven, zoals het onderhoud van de gevel of een reclamecampagne.

2. Bedrijfsgeschenken

Het einde van het jaar is ook het moment om uw werknemers, klanten of leveranciers in de watten te leggen. Geschenken aan uw werknemers zijn aftrekbaar (van de belastingen en de BTW) als ze aan alle personeelsleden worden gegeven, voor een specifieke gelegenheid (Sinterklaas, Kerstmis, enz.) en niet meer kosten dan 40 euro inclusief BTW per werknemer, eventueel verhoogd met 40 euro per kind ten laste.

Voor relatiegeschenken gelden andere regels. Fiscaal gezien zijn geschenken tot 125 euro (inclusief BTW) voor 50% aftrekbaar. Boven dat bedrag moet u een fiscale fiche opmaken op naam van de begunstigde. De BTW is alleen aftrekbaar voor geschenken met een waarde van minder dan 50 euro (exclusief BTW) en op voorwaarde dat het niet gaat om sterke dranken (wijn en champagne vallen hier niet onder) of tabaksproducten.

3. Sociale bijdragen

De sociale bijdragen die u betaalt, worden berekend op basis van uw winst als natuurlijk persoon of van uw inkomsten als bedrijfsleider. Als deze dit jaar hoger liggen, kunt u aan uw sociaal verzekeringsfonds vragen om het bedrag aan te passen. Zo kunt u dat in 2022 aftrekken van uw belastbare basis en voorkomt u een hoge regularisatie binnen twee jaar (als uw bedrijf het misschien minder goed doet). Als u te veel bijdragen heeft betaald, krijgt u die bij de regularisatie terug.

4. Investeringen

U kunt ook een investering vooruitschuiven. Tot 31 december 2022 kunt u inderdaad profiteren van de verhoogde investeringsaftrek van 25% voor de aankoop van een afschrijfbaar bedrijfsmiddel dat voor uw beroep wordt gebruikt (met uitzondering van personenauto's en bedrijfsmiddelen die op minder dan 3 jaar worden afgeschreven). Het bedrag van de aftrekbare afschrijving zal echter beperkt zijn, aangezien Kmo’s voortaan ook de pro rata temporis methode moet toepassen (afschrijving in verhouding tot de werkelijke periode dat de investering in het bezit is).

5. Pensioen tweede pijler

Als u er nog niet aan gedacht heeft om uw toekomst veilig te stellen, is dit een goed moment om met pensioensparen in de tweede pijler te beginnen. Het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VPAZ) is de voordeligste formule. Dat is bedoeld voor bedrijfsleiders, zelfstandigen en meewerkende echtgenoten. De maximaal aftrekbare premie bedraagt 8,17% van uw netto belastbare beroepsinkomsten van drie jaar geleden, met een absoluut plafond van 3 447,62 euro voor het jaar 2022. Een onderneming kan ook bijdragen aan de opbouw van het aanvullend pensioen van haar manager via een individuele pensioentoezegging (IPT). Ook al beperkt de pensioenhervorming de mogelijke belastingaftrek voor de onderneming, het blijft een interessant instrument.

6. Voorafbetaling

Tot 20 december kunt u een voorafbetaling doen voor uw belastingen voor het lopende jaar. Op die manier kunt u een belastingtoeslag van 2,25% voor zelfstandigen en 6,75% voor bedrijven vermijden/beperken. Als u niet over voldoende liquiditeiten beschikt, neem dan zeker contact op met uw relatiebeheerder. Voorschotfinanciering is goedkoper dan belastingtoeslagen.

Maak een afspraak

Een Beobank Pro-adviseur zal u met plezier helpen

Laten we praten!

Hoe kunnen we u helpen?