Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Getuigenis - Bij een bedrijfsoverdracht is vertrouwen cruciaal

Benoît Dieu - Opticien in Namen
Opticien Dieu - Boutique

Bij een bedrijfsoverdracht is een vertrouwensrelatie met je bankier van cruciaal belang, zegt Benoît Dieu, een opticien uit Namen.

In 1970 maakte Yves Dieu, een gediplomeerd opticien, zijn droom waar:  met de hulp van zijn ouders en met een investeringskrediet van het Beroepskrediet (het huidige Beobank) opende hij zijn eigen winkel in Namen. Zijn zoon Benoît en schoondochter Bénédicte namen de fakkel over en openden Benoît Dieu Opticien. Nog steeds met de steun van Beobank. “Krediet is een kwestie van vertrouwen. En op 45 jaar tijd is ons vertrouwen nooit beschaamd”, benadrukken vader en zoon Dieu.

Een soepele overdracht

De overdracht van de zaak verliep geleidelijk en soepel. Begin jaren 2000 begon Benoît te werken in de winkel van zijn ouders. In 2004 werd hij aandeelhouder. Begin 2015 stapte Bénédicte in het kapitaal van de vennootschap en even later werd de volledige overdracht afgerond.

De familie Dieu had de overdracht zorgvuldig voorbereid. Zij werkte daarvoor samen met Benoît Wilhelmi, hun adviseur bij Beobank. “Zodra ik op de hoogte was van het project, heb ik alle partijen samengebracht, ook de boekhouder, een fiscalist en een analist”, zegt Benoît Wilhelmi. “Wij hebben een pensioenkapitaal voor de ouders opzijgezet en de aandelenovername door de zoon uitgewerkt. Op één dag was alles klaar!”

Partners bij de overdracht en in het dagelijks leven

“Ook nu zien wij elkaar nog heel regelmatig”, zegt Benoît Dieu. “Beobank weet altijd precies wat er hier gebeurt.” (lacht) Het jonge koppel, dat er niet voor terugschrok om in de nieuwe winkel in Namen alles anders aan te pakken, denkt er geen ogenblik aan om van bankier te veranderen!

“Wij hebben altijd heel goed kunnen samenwerken met Beobank en wij vertrouwen elkaar. Ik zie geen enkele reden om daar verandering in te brengen. Integendeel, stabiliteit is belangrijk als je een zaak hebt.”

“Wij zijn echte partners geworden”

Een gewaardeerde en stabiele relatie met de bankier

Voor hun zaak kozen Benoît en Bénédicte Dieu resoluut voor een nieuw concept in de wereld van de opticiens, met een professionele en zorgvuldige aanpak, een persoonlijke service en optimale oplossingen voor alle klanten. Daarvoor combineren zij geavanceerde technologieën en innoverende materialen.

Ook voor hun winkel kon het echtpaar rekenen op het advies en de begeleiding van Benoît Wilhelmi, hun adviseur bij Beobank. Hij stelde hen een investeringskrediet voor de inrichting van de winkel voor en een kaskrediet voor tijdgebonden uitgaven, zoals de aankoop van nieuwe collecties.

“Wij zijn echte partners geworden”, zegt de opticien. “De bank heeft onze zaak altijd heel goed gesteund, eerst mijn ouders en nu ons. Die stabiliteit is essentieel en wij stellen ze heel sterk op prijs.”

De succesfactoren van een familiale overdracht

 

  • De overdracht zorgvuldig voorbereiden
  • Een stabiele relatie met de bankier opbouwen
  • De vertrouwensrelatie elke dag voortzetten
  • Echte partners worden

Hoe kunnen we u helpen?