Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Starters-bvba: een goed idee, of toch niet?

Je bedrijf oprichten met 1 euro kapitaal. De beste manier om te starten?

Starter: welke rechtsvorm kiezen ?

Je staat op het punt een bedrijf op te richten en je kiest voor een Starters-bvba (of S-bvba) met een minimaal startkapitaal van 1 euro.  Een belangrijke beslissing die je best niet te licht neemt!

 

Waarom een Starters-bvba?

Een minimaal maatschappelijk kapitaal van 1 euro! Dat is de bijzonderheid en meteen ook het grootste voordeel van de Starters-bvba (besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid). Je kunt je vennootschap in je eentje oprichten (enkel voor natuurlijke personen) en met weinig middelen. Een interessante oplossing dus voor beginnende ondernemers. Niets belet je om voor een hoger startkapitaal te kiezen: tot € 18.549, anders wordt de vennootschap een eenpersoons-bvba.

 

Geïnteresseerd?

Maak je geen illusies: 1 euro volstaat niet om je S-bvba op te richten. Eerst en vooral moet je al een professional inschakelen om je financiële plan op te stellen. Daarna moet je dezelfde stappen ondernemen en aan dezelfde verplichtingen voldoen als een klassieke bvba (neerleggen van de notariële akte bij de griffie van de rechtbank van koophandel, inschrijving bij een ondernemingsloket, enz.). Allemaal formaliteiten die geld kosten!

 

Nadelen die zwaar doorwegen!

De Starters-bvba had als belangrijkste doelstelling om het beginnende ondernemers gemakkelijker te maken een zaak op te richten. De feiten tonen echter aan dat het succes ervan beperkt blijft. En niet onterecht, want bepaalde nadelen zorgen ervoor dat deze ondernemingsvorm niet bepaald aantrekkelijk is.

 

  1. Het startkapitaal: het grootste voordeel van de S-bvba is misschien wel zijn grootste zwakte. Want alleen al het oprichten van de vennootschap kan de eigen middelen ervan opsouperen. Laten we eerlijk zijn: kun je echt een zaak oprichten met 1 euro op zak? Dat valt ernstig te betwijfelen! Hoe overtuig je bovendien mogelijke investeerders om in jou te investeren als je  niet eens in jezelf investeert?
  2. Je aansprakelijkheid: in tegenstelling tot de klassieke bvba en ondanks het ‘beperkte’ karakter ben je wel degelijk persoonlijk aansprakelijk als je eigen financiële middelen bij de oprichting van je zaak niet ‘voldoende’ zijn. Dat maakt het startkapitaal van 1 euro nog onwaarschijnlijker...
  3. Je engagementen: ieder jaar moet je minstens 25% van je nettowinst opzijzetten tot je een reserve hebt van 18.550 euro.
  4. Je geloofwaardigheid: je moet op al je documenten vermelden dat je een Starters-bvba bent. Dat zouden je klanten en leveranciers wel eens als een negatief signaal kunnen zien (weinig ervaring, jonge, weinig solide onderneming).

 

 

Twijfel je nog over de juridische vorm van je op te richten onderneming? Laat je adviseren!

Hoe kunnen we u helpen?