Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Zelfstandige in bijberoep, de ideale springplank

Zelfstandige in bijberoep: een eerste stap naar een statuut van zelfstandige in hoofdberoep?

Lokt het avontuur van het ondernemerschap je, maar wil je toch niet te veel risico lopen? Dan is het statuut van zelfstandige in bijberoep echt iets voor jou! Maar begin er pas aan als je een compleet overzicht van alle aspecten hebt …


Je bent aan de slag als werknemer, maar droomt van een eigen zaak? Net zoals veel Belgen zou je voor eigen rekening willen werken, maar het statuut van zelfstandige schrikt je af … Waarom start je dan niet voorzichtig, als zelfstandige in bijberoep? Dit statuut is ideaal om te testen of een eigen zaak jou wel ligt, om een hobby professioneel te beoefenen of gewoon een extraatje aan de het einde van de maand over te houden, terwijl je altijd nog terugkan.


Bijberoep betekent ook … twee beroepen!

Wie in bijberoep aan de slag gaat, heeft natuurlijk ook altijd een … hoofdberoep, als werknemer (of als ambtenaar of leerkracht). Dit speciale statuut is alleen toegankelijk voor wie in staat is om twee activiteiten tegelijk uit te oefenen (en geen enkele te verwaarlozen). Wil je minder uren gaan werken als loontrekkende om meer tijd over te houden voor je zelfstandige bezigheden? Denk er dan aan dat je minstens halftijds als werknemer aan de slag moet blijven. 4/5 is een interessante optie (als je baas ermee instemt), want je krijgt meer tijd, terwijl je toch je loon grotendeels behoudt.


Bijna identieke verplichtingen

In grote lijnen moet je dezelfde formaliteiten vervullen als iemand die zelfstandige in hoofdberoep wordt. Dat betekent je inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen, aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en je activiteiten melden aan je ziekenfonds. Je moet ook sociale bijdragen betalen, maar in een speciaal stelsel, waardoor je aanvankelijk minder betaalt. Maar als je inkomsten snel stijgen (een goed teken, nietwaar …), moet je opletten voor regularisaties achteraf. Neem in dat geval je voorzorgen en vraag aan je sociaal verzekeringsfonds om je driemaandelijkse stortingen aan te passen.


Het is even nobel te neigen naar evenwicht als naar perfectie, want het is perfect als je het evenwicht weet te bewaren, Jean Grenier
 

Het beste van twee werelden!

Aangezien je nog altijd werknemer bent, behoud je al je sociale rechten als loontrekkende (betaalde vakantie, uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid, wettelijk pensioen, kinderbijslag enz.). Nog een interessant element: zolang je omzet minder dan € 25.000 bedraagt, kan je kiezen voor de “btw-vrijstellingsregeling”. Wat houdt dit in? Je hoeft dan geen btw aan je klanten aan te rekenen (maar je kan die natuurlijk ook niet aftrekken als je iets aankoopt). Zo vermijd je een hele hoop administratieve rompslomp …


Let op voor verrassingen …

Het statuut van zelfstandige in bijberoep is dus de ideale springplank om van het avontuur van het ondernemerschap te proeven, maar er liggen nog altijd verrassingen op de loer. Blijf dus waakzaam! Onder andere op fiscaal gebied, want omdat je twee beroepen cumuleert, zou je inkomen fors kunnen stijgen. Daardoor zou je in een hogere belastingschijf kunnen terechtkomen. Bovendien moet je, net als elke andere zelfstandige, een hele reeks verplichtingen nakomen: administratie, financiering, klanten, boekhouding, fiscaliteit, beroepskosten enz. Raad vragen aan specialisten (boekhouder, bankier, advocaat) is dan ook een uitstekend idee!

Te onthouden:

  • Zelfstandige in bijberoep en werknemer : een speciaal statuut

  • Welke verplichtingen/formaliteiten?

  • Voordelen

  • Nadelen

     

Hoe kunnen we u helpen?