Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Ruime keuze aan extralegale voordelen (voor je medewerkers)

Extra legale voordelen

Maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, elektrische fiets, prestatiegebonden bonussen, … Al die extralegale voordelen zijn interessant voor bedrijfsleiders én werknemers!

In je humanresourcesbeleid speelt het loonpakket een centrale rol. Vaste elementen ervan zijn het basisloon en het vakantiegeld, maar de meeste werkgevers voegen er ook nog één of meer extralegale voordelen aan toe en dat is slim. Ook op die “supplementen” worden belastingen geheven, maar de totale kostprijs ligt toch vaak beduidend lager dan een bruto loonsverhoging. Zo slaag je erin om je medewerkers een “plezier” te doen en laat je zien dat je hun inspanningen waardeert. Terwijl je tegelijk je financiën ontziet. Concreet: over welke pijlen beschik je voor je “loonboog”?

Maaltijdcheques, een succesverhaal

Volgens een recente peiling van SD Worx maakt bijna 70% van de werkgevers met minder dan 100 werknemers gebruik van maaltijdcheques (en ecocheques). Ze zijn belastingvrij en er hoeft geen sociale zekerheid op te worden betaald. Dat maakt ze heel aantrekkelijk voor bedrijven (al geldt er wel een werkgeversbijdrage). Hou ook rekening met de voorwaarden die je moet naleven om ze te mogen invoeren. Ecocheques, waarmee werknemers milieuvriendelijke producten kopen, behoren tot dezelfde categorie van voordelen.

Met mobiliteitsoplossingen scoor je altijd

Om de mobiliteit van je werknemers te verbeteren bestaan er veel oplossingen, van de “klassieke” bedrijfswagen en een abonnement voor het openbaar vervoer tot trendy nieuwe mobiliteitsformules. Waarom zou je geen elektrische fiets ter beschikking stellen of een fietsvergoeding betalen? Ook die twee voordelen krijgen een gunstige fiscale behandeling. Er zijn ook nog andere mogelijkheden om het woon-werkverkeer van je medewerkers terug te betalen. Denk aan het onlangs ingevoerde mobiliteitsbudget, dat een grotere duurzaamheid tot doel heeft …

Verzekeringen nog steeds geapprecieerd

Een hospitalisatieverzekering spreekt veel Belgen aan. Ze dekt de ziekenhuiskosten van werknemers en is vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen. Een groepsverzekering vind je eerder in grote ondernemingen. Hiermee draag je als werkgever bij aan het aanvullend pensioen van je medewerkers. Het is een pure win-win operatie: de werkgever mag de premies aftrekken als kosten en de werknemer ontvangt een interessant nettobedrag …

Doelstellingen gehaald? Dat vraagt om een beloning …

Het principe luidt: een variabel deel van het loon wordt pas uitgekeerd als bepaalde collectieve doelstellingen zijn bereikt. De loonbonus bestaat al ruim tien jaar en sinds 2018 beschik je ook over de winstpremie als flexibel looninstrument. Beide formules zijn fiscaal en sociaal interessant … en uitstekende hefbomen om je troepen gemotiveerd te houden!

En er is nog meer …

Er is geen gebrek aan keuze aan extralegale voordelen: van internet@home (dit is een “voordeel van alle aard”, zoals een bedrijfswagen) tot extra vakantiedagen, een pc voor thuisgebruik of een anciënniteitspremie.

Tot slot nog dit: ga zorgvuldig na wat in jouw situatie de beste middelen zijn om je loonbeleid te optimaliseren. Het loonpakket is immers niet alleen de vergoeding van je werknemers voor het werk dat ze verzetten, maar ook een onderdeel van je bedrijfscultuur. Die dimensie is belangrijker dan ooit om talent aan boord te krijgen en te houden …

 

Samengevat

  • Extralegale voordelen mogen in geen enkel loonpakket ontbreken

  • Optimaliseer zorgvuldig alle mogelijkheden voor een optimaal loonbeleid

  • Een ruime waaier aan extralegale voordelen

  • Van maaltijdcheques tot prestatiegebonden verloning

     

Hoe kunnen we u helpen?