Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Kredietaanvraag

Hoe vergroot je je kansen op aanvaarding van je dossier?

Hoe bereid je een kredietaanvraag voor?

Een kredietaanvraag doen bij je bankier, doe je niet zomaar even tussendoor. Wat moet erin staan? Hoe dien je ze in?

1. Je kredietdossier voorbereiden

Je kredietdossier hoeft niet lang te zijn, enkele A4'tjes volstaan. Denk eraan dat het hoofd van een bankier heel anders in elkaar zit dan dat van een ondernemer. Wanneer hij je kredietaanvraag ontvangt, stelt hij zichzelf drie vragen:

  • wie is de persoon of het bedrijf dat geld nodig heeft?
  • wat is het project?
  • hoe kunnen we het financieren?

Beschrijf in je kredietdossier dus goed je onderneming, je project, voorzie een SWOT-analyse en betrek ook je boekhouder zodat het financiële plaatje klopt. Wees duidelijk en eerlijk, dat voorkomt tijdverlies en vergemakkelijkt het onderhandelingsproces.
 

2. Je project budgetteren

In je kredietaanvraag moet je je project gaan begroten. Denk daarbij niet alleen aan de directe aankoopkosten van je nieuwe machine of gebouw, maar budgetteer ook je werkingskosten. Denk na over al wat je de komende 6 à 12 maanden zult nodig hebben om je groei te financieren.

Er bestaan templates voor kredietaanvragen. Je vindt ze onder meer op de websites van de GIMB, de GIMV of d Participatiemaatschappij Vlaanderen. Je kunt ze samen met je boekhouder invullen of overlopen. Zo ben je zeker dat al je financiële noden gedekt zijn en je niet het risico loopt van ‘je failliet te groeien’.

Niets is zo vervelend voor jezelf en voor de bank als een kredietaanvraag indienen en een paar weken later terug te moeten keren, omdat je zaken vergeten was en bijgevolg geld tekort komt. Dat ondermijnt het vertrouwen en de goede relaties met je bankier.
 

3. Je project verdedigen

Is je dossier goed opgebouwd? Maak dan een afspraak met je bankier. Een paar dagen voor het gesprek stuur je het al eens door, zodat hij het kan doornemen. Test je presentatie gerust eens op iemand die je sector niet kent.Dat versterkt je zelfvertrouwen en bereidt je voor op mogelijke vragen. Zit je ten slotte voor je bankier, stel dan eerst jezelf voor en daarna pas je project.

Je hoeft geen uitgebreide PowerPoint-presentatie te maken: overloop gewoon samen het dossier en nodig je bankier uit om vragen te stellen. Hiermee is het eerste stadium afgerond: je kredietaanvraag is ingediend!

Ontdek hier wat er vervolgens gebeurt met je kredietaanvraag.

 

4 sleutels voor een goede kredietaanvraag

  • Bereid je goed voor
  • Beschrijf je project en kader het in je bedrijfsstrategie.
  • Becijfer het met de hulp van je boekhouder.
  • Wees duidelijk en eerlijk

Hoe kunnen we u helpen?