Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Uw bedrijf overdragen betekent een nieuwe start voor u

Organiseer uw leven na overdracht van uw bedrijf

Na jaren of zelfs decennia aan uw bedrijf te hebben gewijd, draagt u uw onderneming over. Daarmee gaat een nieuwe fase in uw leven / loopbaan van start: u kunt de doelstellingen concreet maken die naar voren zijn gekomen tijdens de diagnostiek die u in de voorbereidende fase hebt opgesteld.

De officiële afronding van de overdracht betekent niet per se dat u het bedrijf meteen verlaat. Het gebeurt niet zelden dat het voormalige hoofd van een onderneming nog een tijdlang na de overdracht een rol blijft spelen in het beheer van het bedrijf. Dit moet echter binnen een welbepaald, evenwichtig kader gebeuren, waarbij u de autoriteit van de nieuwe leider niet ondermijnt.

Uw levensritme zal onvermijdelijk veranderen. Er wordt zelfs wel gesproken van een rouwperiode: u neemt afscheid van uw oude leven en begint aan een nieuwe levensfase. Het is in dit verband belangrijk dat u afstand neemt wat de ontwikkeling van uw oude bedrijf betreft. Onderhoudt u vriendschappelijke banden met voormalige medewerkers? Beperk dat contact dan strikt tot de privésfeer. Elke vorm van (vriendelijk en specifiek) beheersadvies moet u voor de overnemer bewaren.

Leven van uw vermogen

Hebt u uw bedrijf van de hand gedaan om met pensioen te gaan of van het leven te genieten? "Zorg er dan voor dat u een volledig financieel plan hebt opgesteld, in samenwerking met een adviseur, zodat u zo goed mogelijk van uw komende inkomsten kunt leven", benadrukt Matthias Munny, Relatiebeheerder Zelfstandigen en Ondernemingen bij Beobank. Dit plan moet rekening houden met een groot aantal factoren: uw toekomstige financiële behoeften, uw risicotolerantie, uw beleggingsdoelstellingen, uw bestaande spaartegoed, het bij de verkoop ontvangen kapitaal, de eventueel nog te ontvangen deelbetalingen en de toegekende garanties.

In de praktijk stellen professionals vast dat veel ondernemers die hun activiteit hebben overgedragen, blijven investeren in kmo's. Doorsneebeleggers doen dit veel minder vaak. We wijzen erop dat de tax shelter een belastingvermindering (van 25% tot 45%) biedt voor bepaalde investeringen in kmo's.

Uw financieel adviseur kan u de weg wijzen naar fiscaal interessantere oplossingen, rekening houdend met de door u aangegeven richting.

Nieuw project, nieuwe financiering

Draagt u uw onderneming over omdat u een nieuw levensproject wilt starten, een nieuwe zaak wilt beginnen of een ander bedrijf wilt overnemen, dan is de beheersoptiek uiteraard anders. In dat geval zult u waarschijnlijk een deel van de verkoopprijs gebruiken om dit nieuwe project te financieren. Uw Beobank PRO-adviseur kan u helpen om uw vermogen te structureren, of het nu gaat om de bepaling van de financieringsmethode voor uw nieuwe project, het plannen van uw oude dag of een voorbereiding op onvoorziene omstandigheden.

Samengevat

  • Rouwperiode
  • Nieuwe start
  • Leven van uw vermogen
  • Een nieuw project starten

Hoe kunnen we u helpen?