Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Voorafbetalingen ? Denk er nu al aan

Geen belastingvermeerdering dankzij voorafbetalingen

Doe je helemaal niets? Dan betaal je meer belastingen, zo eenvoudig is dat! Met voorafbetalingen vermijd je een (dure) vermeerdering. 

Vier keer per jaar is het zover: je krijgt de “kans” om voorafbetalingen te doen. Heb je de datums nog niet met stip in je agenda genoteerd? Doet dat dan maar meteen. Want er is een goede reden waarom wij hier zo op blijven hameren: voorafbetalingen zijn belangrijk. Het principe ervan is eenvoudig genoeg: als je vooraf belastingen betaalt, krijg je achteraf geen vermeerdering. Wie zou zo’n buitenkans laten liggen?

Wat riskeer je?

Om maar meteen te zeggen waar het op staat: de regering heeft hele goede begrotingsredenen om zelfstandigen, vrije beroepers, meewerkende echtgenoten, bedrijfsleides en vennootschappen aan te sporen om hun belastingen vroeger te betalen. Doe je niet (of onvoldoende) mee met dit spelletje? Dan wacht je een sanctie. Dus waarop wacht je? Concreet riskeer je een vermeerdering van 2,25% van de belastingen die je verschuldigd bent op je inkomen (eventueel verminderd met bedrijfsvoorheffingen, belastingkredieten enz.). En de vennootschappen? Die krijgen een zwaardere straf: 6,75%. Stel dat je geen voorafbetalingen doet en dat je KMO uiteindelijk 20.000 euro aan de fiscus moet betalen. Daar komt dan nog een vermeerdering van 1.350 euro bij. Of 450 euro voor een zelfstandige.

Zo pak je dit aan

Met voorschotten vermijd je dus een vermeerdering, volgens het principe: hoe eerder je betaalt, hoe meer je wint. Want je krijgt vier keer per jaar de kans om belastingen te besparen. In de praktijk vermijd je 100% van de vermeerdering als je op de eerste vervaldag 75% van de totale voorafbetalingen hebt betaald. Bij de tweede gaat het om 90%, enzovoort. Heb je nog geen actie ondernomen? Dan blijven er nog één kans over:

  • Vóór 20 december: dat is echt je allerlaatste kans voor dit jaar. Als zelfstandige haal je er slechts 1,5% uit en als vennootschap 4,5%. Dat is inderdaad niet zo interessant. Maar toch nog altijd beter dan helemaal niets.

Een kwestie van juist te mikken

Hoeveel moet je voorafbetalen? Dat hangt helemaal af van het totaalbedrag van je verschuldigde belastingen. Dat bedrag bepalen is niet zo eenvoudig, maar je boekhouder kan je zeker helpen. Want te veel betalen is meestal ook niet slim. Vennootschappen hebben immers geen recht op bonificaties als ze te veel betaald hebben. Bij de zelfstandigen, bedrijfsleiders en vrije beroepers hebben alleen de starters (die minder dan drie jaar in hoofdberoep aan de slag zijn) er recht op.

Hou je cashflow intact

Ondertussen ben je er waarschijnlijk van overtuigd dat voorafbetalen slim is, maar wat als je onvoldoende liquide middelen hebt? De ideale oplossing bestaat erin de betalingen over het jaar te spreiden en zo je cashflow te vrijwaren. En dat kan perfect met een specifiek bankkrediet … De bank doet dan de voorafbetalingen aan de fiscus en jij betaalt het krediet maandelijks terug. Dat levert je trouwens een dubbel voordeel op, want je mag de interesten aftrekken als beroepskosten.

Dus waarom zou je nog wachten? Ontdek onze VAB oplossing.

Samengevat

  • Hoe werkt het systeem van de voorafbetalingen ?

  • Speel je het spelletje niet mee? Let dan op voor een vermeerdering

  • 20 december is de volgende vervaldag

  • Hou je cashflow intact

     

Hoe kunnen we u helpen?