Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Betaal je belastingen vooraf om een (forse) vermeerdering te vermijden

Voorafbetalingen

Ook in het boekjaar 2019 is het een goed idee om je belastingen vooraf te betalen. Als je dat niet doet, kan de factuur flink oplopen. De oplossing? Elk kwartaal een schijf betalen. 

De reden waarom je je belastingen vooraf zou betalen, ligt voor de hand: om later een vermeerdering te vermijden op een bedrag dat je sowieso moet betalen. Ook voor het boekjaar 2019 kan dat extraatje flink oplopen, gemiddeld met 6,75% voor vennootschappen, die in 2017 nog maar 2,25% betaalden! Voor de zelfstandigen, beoefenaars van een vrij beroep, bedrijfsleiders of meehelpende echtgenoten blijft 2,25% gelden. En als je een starter bent, ontsnap je er zelfs aan als je niet langer dan drie jaar bezig bent …

Denk er elk kwartaal aan

Als het einde van een kwartaal in zicht komt, moet er een belletje gaan rinkelen, want de 10e dag van de volgende maand is de vervaldatum (of de volgende werkdag als de 10e in een weekend of op een feestdag valt). Op die datum moet het geld op de rekening van de fiscus staan. Noteer deze vervaldatums dus in je agenda (als je boekjaar eindigt op 31 december):

 • 10 april: je vermijdt een belastingvermeerdering met 9% (te vermenigvuldigen met het bedrag dat je gestort hebt om de vermeerdering te vermijden).
 • 10 juli: je voorkomt een vermeerdering met 7,50%.
 • 10 oktober: het percentage daalt al tot 6%.
 • 20 december: je spaart nog maar 4,50% uit, maar beter laat dan nooit.

Conclusie? Hoe eerder je betaalt, hoe beter je de vermeerdering “neutraliseert”.

Hoeveel wanneer storten?

Dat is de hamvraag, want de fiscus verwacht dat je op voorhand je ontvangsten van dat jaar kent. De berekening is niet eenvoudig, laat je dus zeker bijstaan door je boekhouder. Je betaalt als volgt:

 • Ongeacht of je als vennootschap of natuurlijke persoon voorafbetalingen doet, stort altijd op rekening BE61 6792 0022 9117 van het “Inningscentrum - Dienst Voorafbetalingen”;
 • Vergeet niet om de gestructureerde mededeling te vermelden. Bereken die aan de hand van je ondernemingsnummer met de module die de fiscale overheid ter beschikking stelt.

Raadpleeg je situatie online

Vanaf midden maart 2019 controleer je zelf de stand van je voorafbetalingen op het platform Myminfin Pro. Er komt dus ook een einde aan het rekeningafschrift dat je tot nu toe elk jaar op papier hebt ontvangen … Op de website zie je of je te veel hebt gestort. Als dat het geval is, beschik je voortaan over drie maanden (na de belastbare periode) om de gedeeltelijke of volledige terugbetaling van je voorafbetalingen te vragen. Of om het overschot naar de volgende periode of naar een andere belastingschuld laten overhevelen.

Last but not least: je doet beter een beroep op financiering dan je kop in het zand te steken. De interesten die je daarop betaalt, zijn nog steeds laag, je houdt je cashflow intact en je vermijdt een forse fiscale vermeerdering.

Niets is zeker in deze wereld, behalve de dood en belastingen 

Benjamin Franklin

Samengevat

 • De gemiddelde belastingvermeerdering voor vennootschappen blijft hoog: 6,75%!

 • Hoe je die vermijdt? Met voorafbetalingen …

 • … die je elk kwartaal betaalt, netjes op tijd!

 • Raadpleeg je voorafbetalingen online vanaf maart

   

Hoe kunnen we u helpen?