Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Doe je er goed aan om je winkel te kopen?

Vastgoed kopen of huren … wat is voor jou het beste? 

Je winkel kopen of een handelsruimte huren? Een vraag die niet zomaar op één-twee-drie is te beantwoorden. Want aan elke beslissing zijn voor- en nadelen verbonden.

Je zoektocht heeft resultaat opgeleverd: je hebt de ideale locatie gevonden voor je volgende handelsruimte. Maar ga je die kopen of huren? Uiteraard is je financiële toestand - je eigen middelen en ontleningscapaciteit - doorslaggevend, maar ook andere factoren kunnen je helpen om de knoop door te hakken. Denk aan de grootte van je bedrijf, je ambities op middellange termijn, de sector waarin je actief bent, je huidige vermogen, het vastgoed dat je nodig hebt enz. Een interessante overweging: het bedrag van de maandelijkse terugbetaling van je lening ligt gewoonlijk lager dan de huur. Dat is nog een extra reden om je keuze goed te overwegen.

Een huurder geniet meer flexibiliteit

De voordelen van handelshuur zijn bekend: je hebt geen startkapitaal nodig, zodat je liquide middelen op peil blijven. Je geniet ook meer flexibiliteit. Dit is dus een goede keuze als je nog in een testfase zit, om te kijken of jouw producten en aanpak wel zullen aanslaan. Of als je over niet al te lange tijd wilt verhuizen. Of als je verwacht dat je bedrijf snel zal groeien. Wil je nog een argument om te huren? De eigenaar draait op voor de (soms hoge) onderhoudskosten van het gebouw. Maar huren heeft ook zo z’n nadelen: het huurbedrag stijgt, het contract wordt niet verlengd (terwijl je een lokaal cliënteel hebt), je bedrijfsvermogen groeit niet enz. En de handelshuur is vaak hoog.

Een eigenaar heeft meer vrijheid (onder andere)

Een handelspand kopen is een investering. En bij een investering horen zorgvuldige berekeningen en simulaties vooraf, zoals een gedetailleerd financieel plan om de terugbetalingscapaciteit van je bedrijf correct in te schatten. Want jij draagt achteraf alle risico’s en kosten die gepaard gaan met vastgoed. Toch is een aankoop in de meeste gevallen een interessante oplossing. Want als eigenaar ben je vrij om het gebouw in te richten zoals het jou uitkomt. Bovendien verhoogt de waarde van het vastgoed je bedrijfsvermogen en boek je eventueel een meerwaarde bij de verkoop. Ook fiscaal doe je met vastgoed een goede zaak: je mag een hele reeks kosten inbrengen (onderhouds- en renovatiekosten, onroerende voorheffing, interesten enz.). Een leuk idee voor fiscale optimalisatie.

Is kiezen ook verliezen? Niet altijd!

Staat je besluit vast na veel wikken en wegen en ga je een handelspand kopen? Proficiat! Bepaal nu hoe je dit gaat aanpakken. Je zou het gebouw bijvoorbeeld als particulier kunnen verwerven en verhuren aan je vennootschap. Of het vruchtgebruik en de naakte eigendom apart aankopen (waarbij je zowel privé als via je vennootschap koopt). Om deze belangrijke stap te zetten gaat er niets boven de hulp van een specialist

Hoe kunnen we u helpen?