Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Hou jij je vermogen regelmatig tegen het licht?

Evalueer je vermogen regelmatig.

Ga jij ooit boodschappen doen zonder te weten hoeveel geld er in je portefeuille zit? Voor je vermogen geldt dezelfde redenering! Al was het maar om te weten of je je plannen kunt uitvoeren …

Jij loopt waarschijnlijk ook met veel plannen rond: een woning kopen, trouwen, een reis van enkele maanden maken, je kinderen laten studeren, je eigen zaak opzetten of sparen om een B&B te openen in Zuid-Frankrijk. Misschien weet je al min of meer wat je gaat doen als je pensioen eraankomt. Maar het leven is een aaneenschakeling van verrassingen … die je plannen danig in de war kunnen sturen! Daarom is het een goed idee om je bezittingen af en toe te inventariseren. Hoeveel bezit je op dit ogenblik? Zal je vermogen eerder aangroeien of wegsmelten? Hoe haal je er het maximum uit voor de toekomst? Hoe bescherm je het tegen plotse wetgevende maatregelen? Hoe loods je het door een ongunstige periode of een echtscheiding? Die vragen beantwoorden gaat alleen maar als je je vermogen kent … Maar wat is “vermogen” nu eigenlijk?

De eeuwige baksteen!

Voor veel Belgen is vastgoed nog altijd een van de belangrijkste pijlers van hun vermogen. Ben jij ook eigenaar? Heb je een appartement, huis, terrein of garage? Alle gronden en gebouwen die je bezit, in België en in het buitenland, vormen samen je onroerend vermogen. ­Exact de waarde ervan bepalen blijft een ingewikkelde zaak! Zelf een poging doen kan, bijvoorbeeld aan de hand van de vastgoedbarometer die de notarissen publiceren. Maar het resultaat is niet zo nauwkeurig … Je maakt beter een afspraak met een vastgoedexpert (of twee, om te vergelijken), zoals een notaris, architect of vastgoedmakelaar. Sommige vastgoedkantoren bieden deze service gratis aan.

Beleggingen of … onder de matras!

Dit heet ook wel “financiële activa” … Denk aan al je bankrekeningen, inclusief je spaarrekeningen en het is bekend dat Belgen daar grote sommen op parkeren! Maar misschien wil je je zuurverdiende spaarcentjes voor jou laten werken door een gedeelte ervan te beleggen, in aandelen of obligaties. Of rechtstreeks in de economie door te investeren in een innoverende start-up. Behalve beleggingen tellen ook het kapitaal van je levensverzekeringen en al je aanvullende pensioenspaarproducten mee voor je vermogen.

Neem je ook een oldtimer op in je inventaris?

Je vermogen bestaat ook uit een hele reeks andere bezittingen van kleine of grote waarde. Denk aan een auto of motor, vooral als het om een voertuig gaat dat aan waarde wint naarmate het ouder wordt, zoals een oldtimer. Maar het kan evengoed gaan om die art-nouveaufauteuil die je van je oma hebt geërfd of om alle voorwerpen (meubels, elektrische en elektronische apparaten enz.) in je woning. Vergeet natuurlijk de eventuele juwelen of kunstwerken niet mee te tellen die je interieur verfraaien …

Er is nog meer …

Misschien heb je ooit een octrooi ingediend of een merk beschermd. Of heb je zelf kunstwerken gemaakt … In dat geval is er sprake van “intellectuele eigendom”, die eveneens op de een of andere manier je vermogen aanvult. Maar hoe bepaal je daar de waarde van? Veel hangt af van de commerciële toepassingen, nu of in de toekomst. Ook hier is de mening van een specialist meer dan wenselijk. En een eventuele schuldvordering als privépersoon mag evenmin ontbreken in je “boekhouding”.

Vertaal bruto naar netto!

Als je al je bezittingen netjes hebt opgelijst, ken je je “activa” … Maar het bedrag van je nettovermogen is nog interessantere informatie. Daarvoor moet je van al je tegoeden de schulden aftrekken. Want je bent dan misschien wel eigenaar van een huis, maar de hypotheeklening die je ervoor hebt afgesloten, loopt ook nog enkele jaren. Ook al je andere leningen moet je opnemen in de “passiva” van je vermogen. En dan ben je klaar!

Nog een laatste punt: dit is absoluut een nuttige oefening, maar het verdient altijd aanbeveling om je te laten bijstaan door een specialist, zodat je een helder beeld krijgt van je situatie.

Samengevat

  • Blijf niet in het ongewisse over je vermogen!
  • De pijlers van je bezittingen: bakstenen …
  • … naast je spaarrekeningen en alle beleggingen!
  • Denk ook aan je andere waardevolle bezittingen.

Vraag raad aan een Beobank adviseur

Maak een afspraak

Hoe kunnen we u helpen?