Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

COVID-19: “nieuwe” tax shelter ondersteunt KMO’s

Nieuwe fiscale stimulans om KMO’s te steunen

COVID-19 dwingt de regering om fiscaal creatief uit de hoek te komen. De nieuwste maatregel is een tijdelijke tax shelter voor KMO’s die getroffen zijn door de crisis.

Waarschijnlijk is het begrip “taxshelter” u niet onbekend. Tot nu toe bestonden er drie varianten van deze fiscale stimuleringsmaatregel. De bekendste is die voor de audiovisuele sector, twee andere steunen start-ups en groeibedrijven (scale-ups). In de drie gevallen is het de bedoeling dat er meer investeringen naar de betrokken sectoren vloeien. Eigenlijk zit zo’n taxshelter eenvoudig in elkaar: een investeerder gelooft in een starter en injecteert enkele duizenden euro’s in het bedrijf. Zijn beloning? Een belastingvermindering van 30% (bij een start-up zelfs 45%) van zijn inbreng. Een echte win-winoperatie! Zowel rechtstreekse financiering als een inbreng via een startersfonds of een crowdfundingplatform zijn mogelijk.

Wat heeft dit te maken met COVID-19?

De meeste ondernemers en bedrijfsleiders van KMO’s ondervinden gevolgen van het coronavirus. Ondanks een arsenaal aan steunmaatregelen kampen ze nog steeds met moeilijkheden. Die vaststelling ligt aan de basis van de “COVID-19-taxshelter”, die specifiek voor KMO’s is bedoeld. De overheid wil het kapitaal versterken van kleine en middelgrote ondernemingen die gebukt gaan onder de crisis. Ze doet daarvoor een beroep op het spaargeld van particulieren en probeert investeerders te verleiden. Een ambitieuze onderneming …

Hoe zit deze “KMO tax shelter” in elkaar?

De nieuwe regeling is gebaseerd op de bestaande tax shelter voor start-ups: als een investeerder het kapitaal versterkt van een KMO die kampt met de gevolgen van de coronacrisis, dan geniet hij een belastingvermindering van 20%. Alle KMO’s komen in aanmerking, dus niet alleen starters. Maar er is wel een voorwaarde: in vergelijking met vorig jaar moet de omzet tussen 14 maart en 30 april 2020 met minstens 30% zijn gedaald. Het gaat ook om een tijdelijk duwtje in de rug: de maatregel loopt tot eind dit jaar. Er valt dus geen tijd te verliezen. Ook al wijzen sommigen op een mogelijke valkuil: u dient rechtstreeks in het bedrijf te investeren. Zijn fondsen en crowdfundingplatforms (die de procedure eenvoudiger maken) dan uitgesloten?

Nog meer investeringssteun!

Het nieuwe pakket steunmaatregelen voor KMO’s (dat nog in de “wetgevende fase” zit) bepaalt ook dat de investeringsaftrek wordt opgetrokken tot 25%. Opnieuw is het de bedoeling om met een fiscaal voordeel de investeringen in KMO’s (tot eind 2020) op te drijven. Doet u vóór 31 december een “uitgave” van 10 000 euro? Dan hebt u misschien recht op een dubbel voordeel: naast de afschrijvingen mag u ook nog eens 2 500 euro van uw belastinggrondslag aftrekken.

Om de echte impact van deze steunmaatregelen te kennen, moeten we nog enkele weken wachten. Ondertussen kan het geen kwaad om vóór eind dit jaar een kapitaalinjectie te plannen.

Maak een afspraak

Een Beobank Pro-adviseur zal u met plezier helpen

Laten we praten!

Hoe kunnen we u helpen?