Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Doe tijdig uw voorafbetalingen om belastingverhogingen te vermijden

Voorafbetalingen

Belastingen voorafbetalen blijft een uitstekend middel om de fiscale druk te spreiden. Neem er dus zeker de aangekondigde kalender voor 2023 bij en gebruik hem om uw fiscale lasten te verlichten.

Het principe is eenvoudig: hoe vroeger u uw belastingen betaalt - op de vier vervaldatums per jaar die de fiscus bepaalt, één per kwartaal - hoe meer voordeel u geniet. Maar misschien hebt u tijdelijk niet genoeg geld op uw rekening staan? Financier dan de voorafbetaling van uw belastingen (de interesten zijn fiscaal aftrekbaar!) en hou uw cashflow intact voor uw activiteiten. Een woordje uitleg.

Beter laat dan nooit!

Laten we nog even het principe verduidelijken: door de belastingen die u hoe dan ook verschuldigd bent, vooraf te betalen, eventueel in schijven, vermijdt u een zekere vermeerdering. Wat betekent dit concreet? Als u het spel niet meespeelt, riskeert u een vermeerdering met 4,5 % (voor zelfstandigen en vrije beroepen). En bedrijven? Zij zijn in principe verplicht om vooraf te betalen (behalve KMO’s die jonger zijn dan drie jaar). Als ze dat niet doen, bedraagt de vermeerdering 6,75 % !

Door elk kwartaal vooraf te betalen, knabbelt u een stukje van de vermeerdering af. Ook dit principe is eenvoudig: hoe eerder u betaalt, hoe meer u dat oplevert. Met andere woorden: u neutraliseert 100 % van de vermeerdering als u in het eerste kwartaal al 75 % van uw belastingen voorafbetaalt. Bij de tweede vervaldatum is dat 90%, enzovoort. Wacht u tot de laatste vervaldag? Dan moet u meer voorafbetalen!

Kalender 2023

U kan dit jaar dus meteen goed starten en met een voorafbetaling uw belastingen drukken. Dit zijn de vervaldatums1 met bijbehorende percentages:

  • Vóór 11 april 2023: profiteer van een “neutralisatie” met respectievelijk 9% (vennootschappen) en 3% (zelfstandigen/vrije beroepen);
  • Vóór 10 juli 2023: 7,5 % voor vennootschappen en 2,5 % voor zelfstandigen/vrije beroepen;
  • Vóór 10 oktober 2023: 6 % voor vennootschappen en 2 % voor zelfstandigen/vrije beroepen;
  • Vóór 20 december 2023: 4,5 % voor vennootschappen en 1,5 % voor zelfstandigen/vrije beroepen.

Hoeveel wanneer storten?

Het moeilijkste onderdeel van deze oefening verandert niet: nauwkeurig bepalen hoeveel belastingen u zult moeten betalen. Of anders gezegd: hoeveel zullen uw ontvangsten op een jaar bedragen? Bedrijven hebben er geen baat bij om te hoog te mikken. Ze krijgen geen “fiscaal cadeau” als ze te veel voorafbetalen. Voor natuurlijke personen ligt dit anders: zij genieten een bonificatie (belastingverlaging). Goed om te weten is ook dat de fiscus één enkel bankrekeningnummer gebruikt voor alle belastingbetalers. Alleen uw gestructureerde mededeling is persoonlijk. De stand van uw voorafbetalingen controleren kan op het platform Myminfin.

Geen liquide middelen? Financier uw voorafbetalingen

Beschikt u misschien niet over voldoende cash om voorafbetalingen te doen? Dat hoeft geen probleem te zijn. De huidige lage interest is een extra argument om uw liquide middelen intact te houden en toch een fiscale boete te vermijden. Bovendien vervult de bank alle formaliteiten en betaalt u elke maand hetzelfde bedrag tegen een interessantere interest. En de kers op de taart: de interesten zijn ook nog eens fiscaal aftrekbaar als beroepskosten (onder voorbehoud van fiscale wijzigingen). Nog een laatste tip: neem nu al contact op met uw bank, dan is alles geregeld tegen de volgende vervaldag.

 

1Dat zijn de data waarop de betaling ten laatste moet toekomen op de rekening van de dienst Voorafbetalingen.

 

Maak een afspraak

Een Beobank Pro-adviseur zal u met plezier helpen

Laten we praten!

Hoe kunnen we u helpen?