Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Doe tijdig uw voorafbetalingen om belastingverhogingen te vermijden

Voorafbetalingen

Belastingen voorafbetalen blijft een uitstekend middel om de fiscale druk te spreiden. Mis dus zeker de laatste vervaldagen voor 2023 niet om uw fiscale lasten te verlichten.

Het principe is eenvoudig: hoe vroeger u uw belastingen betaalt - op de vier vervaldata per jaar die de fiscus bepaalt - hoe meer voordeel u geniet. Maar misschien hebt u tijdelijk niet genoeg geld op uw rekening staan? Financier dan de voorafbetaling van uw belastingen (de interesten zijn fiscaal aftrekbaar!) en hou uw cashflow intact voor uw activiteiten. Een woordje uitleg.

Beter laat dan nooit!

Laten we nog even het principe verduidelijken: door de belastingen die u hoe dan ook verschuldigd bent, vooraf te betalen, eventueel in schijven, vermijdt u een zekere vermeerdering. Wat betekent dit concreet? Als u het spel niet meespeelt, riskeert u een vermeerdering met 4,5 % (voor zelfstandigen en vrije beroepen). En bedrijven? Zij zijn in principe verplicht om vooraf te betalen (behalve KMO’s die jonger zijn dan drie jaar). Als ze dat niet doen, bedraagt de vermeerdering 6,75 % !

Door voor elke vervaldatum vooraf te betalen, knabbelt u een stukje van de vermeerdering af. Ook dit principe is eenvoudig: hoe eerder u betaalt, hoe meer u dat oplevert. Met andere woorden: u neutraliseert 100 % van de vermeerdering als u voor de eerste vervaldatum al 75 % van uw belastingen voorafbetaalt. Bij de tweede vervaldatum is dat 90%, enzovoort. Wacht u tot de laatste vervaldag? Dan moet u meer voorafbetalen!

Kalender 2023

Het voorafbetalingsprincipe is eenvoudig. De fiscus legde vier vervaldagen vast en hoe vroeger op het jaar u betaalt, hoe groter uw voordeel om de belastingverhoging te neutraliseren.

Dit zijn de vervaldata1 met bijbehorende percentages voor 2023:

  • Vóór 11 april 2023: profiteer van een “neutralisatie” met respectievelijk 9% (vennootschappen) en 3% (zelfstandigen/vrije beroepen);
  • Vóór 10 juli 2023: 7,5 % voor vennootschappen en 2,5 % voor zelfstandigen/vrije beroepen;
  • Vóór 10 oktober 2023: 6 % voor vennootschappen en 2 % voor zelfstandigen/vrije beroepen;
  • Vóór 20 december 2023: 4,5 % voor vennootschappen en 1,5 % voor zelfstandigen/vrije beroepen.

De twee eerste vervaldagen van dit jaar zijn al voorbij, maar u kunt deze data onthouden voor de volgende jaren, aangezien de kalender er ongeveer elk jaar hetzelfde uitziet. Toch kan vooraf betalen in oktober en december nog altijd een mooie besparing opleveren.

Hoeveel wanneer storten?

Het moeilijkste onderdeel van deze oefening verandert niet: nauwkeurig bepalen hoeveel belastingen u zult moeten betalen. Of anders gezegd: hoeveel zullen uw ontvangsten op een jaar bedragen? Bedrijven hebben er geen baat bij om te hoog te mikken. Ze krijgen geen “fiscaal cadeau” als ze te veel voorafbetalen. Voor natuurlijke personen ligt dit anders: zij genieten een bonificatie (belastingverlaging). De stand van uw voorafbetalingen controleren kan op het platform MyMinfin.

Geen liquide middelen? Financier uw voorafbetalingen

Beschikt u misschien niet over voldoende cash om voorafbetalingen te doen? Dat hoeft geen probleem te zijn. Dankzij de Beobank kredietformule kunt u de nodige geldsommen lenen voor de financiering van de voorafbetaling van uw belastingen. Zo hoeft u uw cashflow niet aan te spreken. Bovendien vervult de bank alle formaliteiten.

En de kers op de taart: de interesten zijn ook nog eens fiscaal aftrekbaar als beroepskosten (onder voorbehoud van fiscale wijzigingen).

Nog een laatste tip: neem nu al contact op met uw bank, dan is alles geregeld tegen de volgende vervaldag.

 

1Dat zijn de data waarop de betaling ten laatste moet toekomen op de rekening van de dienst Voorafbetalingen.

 

Maak een afspraak

Een Beobank Pro-adviseur zal u met plezier helpen

Laten we praten!

Hoe kunnen we u helpen?