Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Wanneer moet u uw voorafbetalingen in 2024 doen om belastingverhogingen te vermijden?

Voorafbetalingen

Belastingen vooraf betalen blijft een uitstekende manier om de fiscale druk te spreiden. Vergeet dus niet om rekening te houden met de kalender van 2024 en die te gebruiken om de belastingdruk te verlichten.

Het principe is eenvoudig: hoe vroeger u uw belastingen betaalt - op de vier vervaldata per jaar die de fiscus bepaalt - hoe meer voordeel u geniet. Maar misschien hebt u tijdelijk onvoldoende middelen beschikbaar? Financier dan de voorafbetaling van uw belastingen (de interesten zijn fiscaal aftrekbaar!) en houd uw cashflow intact voor uw activiteiten. Laten we dat even uitleggen. 

Hoe werkt de voorafbetaling van belastingen?

Laten we even het doel verduidelijken: door de belastingen die u hoe dan ook verschuldigd bent, vooraf te betalen, eventueel in schijven, vermijdt u een zekere vermeerdering. In de praktijk betekent dit dat als u niet vooraf betaald, u een vermeerdering van 4,5% (voor zelfstandigen en vrije beroepen) riskeert. En bedrijven? Die zijn in principe verplicht om vooraf te betalen (behalve KMO’s jonger dan drie jaar). Als ze dat niet doen, bedraagt de vermeerdering 6,75%!

Door voor elke vervaldatum, vastgelegd door de Belastingdienst, een voorafbetaling te doen, knabbelt u een stukje van de vermeerdering af. Ook dit principe is eenvoudig: hoe eerder u betaalt, hoe meer u dat oplevert. Met andere woorden: u neutraliseert 100% van de vermeerdering als u voor de eerste vervaldatum al 75% van uw belastingen vooraf betaalt. Bij de tweede vervaldatum is dat 90%, enzovoort. Wacht u tot de laatste vervaldag? Dan moet u meer vooraf betalen!

Wat is de kalender van voorafbetalingen voor 2024? 

Het voorafbetalingsprincipe is eenvoudig: de fiscus legt vier vervaldagen vast en hoe vroeger op het jaar u betaalt, hoe groter uw voordeel om de belastingverhoging te neutraliseren.

Dit zijn de vervaldata1 met bijbehorende percentages voor 2024:

  • Vóór 10 april 2024: profiteer van een “neutralisatie” met respectievelijk 9% (vennootschappen) en 6% (zelfstandigen/vrije beroepen);
  • Vóór 10 juli 2024: 7,5% voor vennootschappen en 5% voor zelfstandigen/vrije beroepen;
  • Vóór 10 oktober 2024: 6% voor vennootschappen en 4% voor zelfstandigen/vrije beroepen;
  • Vóór 20 december 2024: 4,5% voor vennootschappen en 3% voor zelfstandigen/vrije beroepen.

Hoeveel moet u storten?

Het moeilijkste onderdeel van deze oefening verandert niet: nauwkeurig bepalen hoeveel belastingen u zal moeten betalen. Of anders gezegd: hoeveel zullen uw ontvangsten op een jaar bedragen?

Bedrijven hebben er geen baat bij om te hoog te mikken. Ze krijgen geen “fiscaal cadeau” als ze te veel vooraf betalen. Voor natuurlijke personen ligt dit anders: zij genieten een bonificatie (belastingverlaging). De stand van uw voorafbetalingen controleren kan op het platform MyMinfin.

Geen liquiditeiten? Financier uw voorafbetalingen

Beschikt u misschien niet over voldoende cash om voorafbetalingen te doen? Dat hoeft geen probleem te zijn. Dankzij de kredietformule van Beobank kan u de nodige geldsommen lenen voor de financiering van de voorafbetaling van uw belastingen. Zo hoeft u uw cashflow niet aan te spreken. Bovendien regelt uw bank alle formaliteiten.

De kers op de taart: de interesten zijn fiscaal aftrekbaar als beroepskosten (onder voorbehoud van fiscale wijzigingen).

Een allerlaatste tip: neem nu al contact op met uw Beobank PRO Center, dan is alles geregeld tegen de volgende vervaldag.

Praat erover met een Pro-adviseur

Maak een afspraak

1Dat zijn de data waarop de betaling ten laatste moet toekomen op de rekening van de dienst Voorafbetalingen.

 

Bronnen

https://financien.belgium.be/nl/ondernemingen/vennootschapsbelasting/voorafbetalingen 

https://financien.belgium.be/nl/zelfstandigen_vrije_beroepen/voorafbetalingen 

 

Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.

Hoe kunnen we u helpen?