Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Doe tijdig uw voorafbetalingen om belastingverhogingen te vermijden

Voorafbetalingen

Via de voorafbetalingen van uw belastingen kunt u uw fiscale lasten spreiden en vooral zware belastingverhogingen vermijden. De laatste vervaldag is 20 december.

De voornaamste bedoeling van de voorafbetaling van uw belastingen, is een verhoging vermijden. Als u geen voorafbetalingen doet, loopt u het risico dat uw totale belastingen verhoogd worden met 2,25% als u zelfstandige bent of een vrij beroep uitoefent. Voor vennootschappen loopt de verhoging zelfs op tot 6,75%. Enkel kleine ondernemingen die minder dan drie jaar bestaan1 zijn vrijgesteld.

Inzake cashflowbeheer bieden voorafbetalingen u ook de mogelijkheid om de betaling van uw belastingen te spreiden, in plaats van in een keer een groot bedrag te moeten ophoesten bij ontvangst van uw aanslagbiljet.

Vier vervaldagen

Het voorafbetalingsprincipe is eenvoudig. De fiscus legt vier vervaldagen vast. Drie vervaldagen van dit jaar zijn al voorbij, maar u kunt deze data onthouden voor de volgende jaren aangezien de kalender er ongeveer elk jaar hetzelfde uitziet. En vooraf betalen in december kan nog altijd een mooie besparing opleveren.

  • VB voor 11 april 2022: voordeel van 9% voor vennootschappen en 3% voor zelfstandigen/vrije beroepen;
  • VB voor 11 juli 2022: voordeel van 7,5% voor vennootschappen en 2,5% voor zelfstandigen/vrije beroepen;
  • VB voor 10 oktober 2022: voordeel van 6% voor vennootschappen en 2% voor zelfstandigen/vrije beroepen;
  • VB voor 20 december 2022: voordeel van 4,5% voor bedrijven en 1,5% voor zelfstandigen/vrije beroepen.

Voorbeeld

Stelt u zich voor dat uw bedrijf voor 2022 een belasting van 25.000 euro moet betalen. Als u geen voorafbetalingen doet, wordt het eindsaldo 26.687,50 euro (door een verhoging van 6,75%); als u in oktober een voorafbetaling doet van 15.000 euro en in december eentje van 10.000 euro, geniet u nog steeds een voordeel van 1.350 euro, waarmee u het gros van de belastingverhoging kunt neutraliseren en uw belastingaanslag het volgende jaar kunt beperken.

Voor zelfstandigen en vrije beroepen is de berekening iets complexer, aangezien de verhoging berekend wordt op 106% van de verschuldigde belasting.

Hoe vooraf betalen?

De fiscus heeft een enkel rekeningnummer voorzien (BE61 6792 0022 9117) zowel voor zelfstandigen als voor vennootschappen). Enkel de gestructureerde mededeling is eigen aan uw onderneming. U kunt ze verkrijgen en de gestorte voorafbetalingen controleren op het platform MyMinfin.

Beschikt u niet over voldoende liquiditeiten om de voorafbetalingen te financieren? Dat hoeft geen probleem te zijn. Dankzij de huidige voordelige intrestvoeten kunt u uw voorafbetalingen financieren aan veel interessantere voorwaarden dan de belastingverhoging. Bovendien neemt uw bank alle formaliteiten voor haar rekening en betaalt u maandelijks hetzelfde bedrag terug. Wist u trouwens dat de intresten voor dit voorafbetalingskrediet nu ook fiscaal aftrekbaar zijn als beroepskost?

 

Een kleine onderneming is een bedrijf dat de hierna vermelde criteria niet overstijgt:

  • Gemiddeld aantal werknemers op jaarbasis: 50.
  • Jaaromzet zonder BTW: 9.000.000 euro.
  • Balanstotaal: 4.500.000 euro.

 

 

Maak een afspraak

Een Beobank Pro-adviseur zal u met plezier helpen

Laten we praten!

Hoe kunnen we u helpen?