Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Hoe kan u het vakantiegeld van uw werknemers financieren?

Vakantiegeld

Sommige grote uitgaven in een bedrijf zijn voorspelbaar... Dat geldt ook voor het vakantiegeld van uw werknemers. Het is essentieel om dit soort kosten vooraf in te plannen om uw liquiditeit te behouden en uw cashflow goed te beheren. Ontdek hoe u het vakantiegeld van uw werknemers efficiënt kunt financieren en voorkom financiële druk.

Wat is het vakantiegeld en hoe wordt het berekend?

Uw werknemers hebben recht op een aantal verlofdagen per jaar… en dus op vakantiegeld. Dit vakantiegeld bestaat uit twee delen:

  • Het vakantiegeld, dat overeenkomt met het normale loon van de werknemer tijdens zijn verlof.
     
  • Het dubbel vakantiegeld, een extra vergoeding die gelijk is aan 92% van het bruto maandloon de werknemer. Dit laatste is bijzonder belangrijk om in uw kasplanning op te nemen, omdat het een zware financiële last kan zijn.

Wanneer en hoe wordt het vakantiegeld uitbetaald ?


De betalingswijze van het vakantiegeld hangt af van het statuut van uw werknemers.

  • Voor arbeiders: Het vakantiegeld wordt beheerd door het Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV), gefinancierd door sociale bijdragen die werkgevers betalen. De uitbetaling gebeurt tussen 2 mei en 30 juni.
     
  • Voor bedienden: U, als werkgever, bent verantwoordelijk voor de uitbetaling. Terwijl het enkel vakantiegeld wordt uitbetaald op het moment dat de werknemer verlof neemt, wordt het dubbel vakantiegeld meestal samen met het loon van mei of juni betaald. Dit maakt deze maanden financieel “zwaar” voor uw kasplanning. Stel u voor dat u in dezelfde periode ook een grote factuur van een leverancier moet betalen. Zal u voldoende cash hebben om aan al deze verplichtingen te voldoen? Dat is de uitdaging…

Kan de betaling van het vakantiegeld worden uitgesteld?

Voor alle duidelijkheid: wettelijk bent u niet verplicht om het dubbel vakantiegeld in mei of juni uit te betalen, het is alleen de gewoonte. 

U zou de betaling ervan kunnen spreiden, bijvoorbeeld wanneer elke werknemer zijn vakantie echt opneemt. Maar dat systeem heeft ook nadelen: uw medewerkers zullen er niet zo blij mee zijn, want ze zijn het gewoon om wat zij als een “extra loon” beschouwen vóór de zomer te ontvangen. Vergeet ook niet om uw sociaal secretariaat op de hoogte te brengen. Bovendien krijgt uw cashflow weliswaar meer ademruimte, maar uw uitgaven plannen wordt dan weer moeilijker. 

Moet u dan op zoek gaan naar andere oplossingen om deze financiële last beter te beheren?

Waarom geen buffer aanleggen voor het vakantiegeld?

U weet dat een cashflowplan van levensbelang is voor een gezond bedrijfsbeheer . Het helpt u om maand voor maand uw inkomsten en uitgaven in beeld te brengen. Het is uw beste wapen om te vermijden dat u plots zonder cash valt, bijvoorbeeld wanneer u het dubbele vakantiegeld moet betalen. Welke maatregelen zou u daarvoor kunnen nemen? Bijvoorbeeld een buffer voor onvermijdelijke uitgaven aanleggen. Als u wat geld opzij houdt, vermijdt u een pijnlijke financiële “dip”. 

Geen voldoende middelen? Maak het vakantiegeld maandelijks over!

Als u er niet in slaagt om zelf een buffer voor toekomstige cashuitgaven aan te leggen, is het een goed idee om contact op te nemen met uw bank. De meeste financiële instellingen bieden u specifieke kredieten om bepaalde uitgaven - zoals het vakantiegeld - te financieren. 

Er zit zelfs meer dan één voordeel aan zo’n oplossing. Uw cashflow blijft intact en uw beschikbare financiële middelen blijven op peil, aangezien u maandelijks hetzelfde bedrag uitgeeft. Er zijn weinig administratieve formaliteiten mee gemoeid en de interesten zijn fiscaal aftrekbaar als beroepskosten. Ontdek de op maat gemaakte financieringsoplossing van Beobank tegen een aantrekkelijke rentevoet.

Het vakantiegeld, een terugkerende last onder andere

Het vakantiegeld is niet de enige onvermijdelijke uitgave die jaarlijks op u afkomt. Denk aan de voorafbetalingen van de belastingen, de btw-regularisatie, de 13e maand en andere eindejaarspremies. Stuk voor stuk voorspelbare cashbehoeften. Waarom zou u daarvoor niet dezelfde strategie hanteren en vermijden dat uw liquide middelen onder druk komen?

In het kort:

Het anticiperen van de financiering van het vakantiegeld is een manier om de financiële gezondheid van uw bedrijf te waarborgen, terwijl de tevredenheid van uw werknemers behouden blijft. Laat deze onvermijdelijke uitgaven geen bron van stress worden. Een reserve aanleggen of kiezen voor passende financieringsoplossingen kan u helpen om uw cashflow rustig te beheren.

Wilt u het vakantiegeld financieren?

Een Beobank Pro-adviseur zal u met plezier helpen

Maak een afspraak

De financieringsformules van het vakantiegeld en de 13de maand zijn leningen op afbetaling voor professionele doeleinden, onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier en wederzijds akkoord.

Bronnen:

https://www.onva.be/nl/arbeiders/vakantiegeld

https://www.securex.be/nl/lex4you/werkgever/themas/vakantie-afwezigheid/jaarlijkse-vakantie/hoe-wordt-het-vakantiegeld-van-de-bedienden-berekend 

Hoe kunnen we u helpen?