Ons duurzaamheidsbeleid

Onze rol gaat verder dan die van bankier.

Bij Beobank zijn we ervan overtuigd dat we een bijdrage kunnen leveren aan duurzame ontwikkeling door financiële prestaties te combineren met sociale, maatschappelijke en ecologische ambities.

Onze strategie rond "Zorg Dragen"

Als bank, bedrijf en werkgever staan we voor enorme uitdagingen. IJveren voor een duurzamere wereld is daarin een van onze prioriteiten. Ons ESG-beleid rond 'zorg dragen', dat gekoppeld is aan onze commerciële baseline 'u bent goed omringd', hangt dan ook samen met de duurzameontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Het is opgebouwd rond 3 pijlers die onlosmakelijk verbonden zijn met onze activiteiten: onze medewerkers, onze klanten en ons ecosysteem.

Om onze strategie concreet vorm te geven, zijn we een aantal verbintenissen aangegaan die dienen als kompas in onze ambitie rond duurzaamheid. Door de grote veranderingen in de regelgeving en de verwachtingen van onze stakeholders hebben we besloten om specifieker aan enkele van die verbintenissen te werken en om elk jaar in volledige transparantie verslag uit te brengen over onze vooruitgang. Zo zullen we in 2024 ons eerste duurzaamheidsverslag publiceren.

De 3 assen van onze strategie

  • Onze medewerkers

    Ambitie: Ervoor zorgen dat iedereen kan werken in een menselijke, stimulerende, positieve en efficiënte omgeving, met een harmonieus evenwicht tussen professioneel en privéleven. Zo kunnen we samen verder blijven groeien en een merk zijn waar onze medewerkers trots op zijn.

    Engagementen: Onze energie ten dienste stellen van het welzijn van onze medewerkers door rekening te houden met maatschappelijke ontwikkelingen (4 generaties onder één dak, behoefte aan zingeving op het werk, war for talent, enz.).

    PRIORITEITEN

    1. Talenten aantrekken, laten groeien en behouden
    2. Managers ondersteunen in hun leiderschapsrol om de juiste werkomgeving te creëren
    3. Een dynamische, aantrekkelijke en inclusieve werkgever zijn
  • Onze klanten

    Ambitie: Een bank zijn die voor iedereen openstaat en haar klanten duurzaam ondersteunt bij al hun projecten.

    Engagementen: Onze klanten begeleiden bij al hun levensfases met behulp van de nieuwe beschikbare technologieën. Een kwaliteitsvolle en nabije dienstverlening waarborgen, ongeacht het gebruikte distributiekanaal. Onze rol bestaat er ook in onze klanten te ondersteunen bij hun transitie naar meer verantwoorde consumptiepatronen.

    PRIORITEITEN

    1. Al onze diensten toegankelijk maken voor iedereen ongeacht het gebruikte kanaal
    2. Op transparante wijze communiceren over onze producten en in het bijzonder over de producten die duurzaam zijn
    3. De Belgische markt ondersteunen in de energietransitie
    4. Een kwaliteitsvolle dienstverlening waarborgen en onze klanten beschermen
  • Ons ecosysteem

    Ambitie: Onze negatieve impact beperken, verantwoord gedrag aanmoedigen bij al onze medewerkers en een nog zichtbaardere rol spelen in de samenleving door initiatieven te ondersteunen die inclusie en verbondenheid bevorderen.

    Engagementen: Onze positieve impact vergroten, vooral op gebieden waar we echt het verschil kunnen maken, en bewustwording creëren bij alle medewerkers.

    PRIORITEITEN

    1. Onze ecologische voetafdruk beperken
    2. De maatschappelijke rol van Beobank in onze gemeenschappen vergroten door inclusie en sociale verbondenheid te bevorderen
    3. Meewerken aan regelgevende oefeningen met het oog op transparantie

Onze mecenaatsacties

Als Belgisch bedrijf zijn we ook begaan met de lokale gemeenschappen om ons heen. We willen een positieve impact hebben op onze samenleving door middel van initiatieven gaande van sponsoring- en mecenaatsacties tot vrijwilligerswerk door onze medewerkers.

With You Fund

Beobank en Banque Transatlantique Belgium, beide entiteiten van de Groep Crédit Mutuel Alliance Fédérale, hebben een groot deel van hun filantropische initiatieven gebundeld in het With You Fund, een stichting die ondergebracht is bij de Koning Boudewijnstichting.

Het doel van het With You Fund is financiële steun te verlenen aan verenigingen die actief zijn in de volgende twee gebieden: Sociale rechtvaardigheid & armoede en Klimaat, milieu & biodiversiteit.

United Fund for Belgium

United Fund For Belgium zet zich al meer dan 50 jaar in voor meer sociale inclusie. Het doet dat door te investeren in concrete sociale projecten rond kinderopvang, armoedebestrijding en mensen met een handicap en die een directe impact hebben op de betrokkenen. Om een zo groot mogelijk verschil te maken, financiert het United Fund For Belgium alleen projecten en geen terugkerende kosten. Beobank is een historische partner van deze vzw.

Betrokken medewerkers

  • Tous à bord

    Beobank ondersteunt 'Tous à Bord' (Iedereen aan boord), een programma dat sportevenementen toegankelijker wil maken voor mensen met beperkte mobiliteit en zo de inclusie wil vergroten.

  • Collectieve acties

    De medewerkers van Beobank komen graag in actie en nemen deel aan verschillende initiatieven rond ecologische solidariteit, zoals de World Clean Up Day, en sportieve uitdagingen zoals de 20 km door Brussel ten voordele van United Fund for Belgium en de 1000 km fietsen voor Kom op tegen Kanker.

  • Voluntary day

    De 'Voluntary day' (Vrijwilligersdag) is een initiatief dat onze medewerkers de kans geeft om één dag per jaar vrijwilligerswerk te doen. Zo worden ze aangemoedigd om zich persoonlijk in te zetten voor lokale projecten.

Dit kan u ook interesseren

  • Nieuwe hoofdzetel: Beobank benadrukt duurzaam engagement

    In september verhuist de hoofdzetel van Beobank naar Tower D in het nieuwe Quatuor-complex, dat de Noordwijk en het historische hart van Brussel op een stedelijke én groene manier met elkaar verbindt. Het project kreeg intern de naam ‘Beobank House' en zal ook een nieuw kantoor verwelkomen dat makkelijk bereikbaar is voor alle bezoekers.

  • Waarom duurzaam beleggen?

    Belgen zijn absolute spaarkampioenen. Ondertussen weten we datde coronacrisis onze spaarneiging nog heeft versterkt. Op onze spaarboekjes staat een recordbedrag dat elke dag dichter bij 300 miljard euro komt. Een flinke appel voor de dorst … Maar misschien is het ook een goed idee om met eengedeelte van dit geldbij te dragen tot het collectieve welzijn. Dat kan met “duurzame” beleggingen!

  • ESG-criteria om duurzame beleggingen te beoordelen

    Beleggers hebben voor hun beslissingen lange tijduitsluitend financiële criteriagehanteerd. Voor het onderscheid tussen “goede” en “slechte” beleggingen waren alleen deeconomische prestaties van het bedrijfbelangrijk. Hoe scoort het bedrijf financieel? Hoeveel winst boekt het? Maar nu winnen extra-financiële criteria geleidelijk aan belang. Deze zogeheten ESG-criteria (voor ecologie, sociaal ondernemen en governance) geven beleggers een goed idee van de duurzaamheidsscore van een bedrijf. Voor bewustebeleggerswordt die score steeds belangrijker!

  • Energierenovatie: striktere regels vanaf 2023

    Vlaanderen maakt als eerste gewest energierenovatie verplicht. In Wallonië en in Brussel zijn deze werken aangeraden en kunnen ze rendabel zijn.

Ontdek de blog van Beobank