Loss aversion

Loss aversion verwijst naar de theorie die stelt dat we veel liever verlies vermijden dan dat we winst willen behalen. Dat bleek uit het volgende experiment. Onderzoekers vroegen deelnemers of ze bereid waren een spelletje kop of munt te spelen. Als de uitkomst munt was, zou de speler 100 euro verliezen, maar als hij kop gooide zou hij 200 euro winnen. Wat bleek? De deelnemers waren pas bereid een gokje te wagen als de potentiële winst minstens twee keer zo hoog was als het gevreesde verlies. Dat is niet rationeel. En toch doen we het vaak. Ook bij beleggingsbeslissingen: we hechten meer belang aan de risico’s van een investering dan aan de potentiële winst. De term ‘loss aversion’ is afkomstig uit behavioral finance, ontwikkeld door Amos Tversky en Daniel Kahneman in de jaren negentig. 

Gerelateerde concepten

  • Stop loss vs take profit

    Stop loss en take profit zijn twee verschillende limietorders waarbij de handelaar tegen een afgesproken koersniveau zijn positie in een bepaald effect afsluit. Bij een stop loss verkoopt hij zijn positie als de koers onder niveau X daalt. Bij een take profit verkoopt hij zijn positie van zodra de koers boven een afgesproken niveau stijgt. De handelaars gebruiken technische analyse om het niveau van hun limietorders te bepalen.
    Lees meer
  • Volatiliteit

    De volatiliteit van een effect geeft aan hoe beweeglijk de koers van dat effect is. Hoe lager de volatiliteit, hoe stabieler het fonds. Er zijn dan weinig of geen sterke prijsstijgingen noch -dalingen. De risicograad van een effect is een inschatting van de volatiliteit van het effect. De volatiliteit van een fonds wordt door een wiskundige formule gesynthetiseerd op basis van de historische schommelingen van de koers.
    Lees meer
  • Valutarisico

    Valutarisico is het risico op verlies als gevolg van schommelende wisselkoersen wanneer een bedrijf of belegger investeert in buitenlandse activiteiten of activa, of in binnenlandse activiteiten of activa uitgedrukt in een andere valuta. Het valutarisico (of muntrisico) kan een grote impact hebben op het rendement van de activiteit of investering. Een manier om dat risico te verminderen is hedging. Bij een investering in vreemde valuta is het ook verstandig te kijken naar indicatoren als inflatie, rentevoeten en schuldgraad van het betrokken land. Zij bepalen immers in belangrijke mate de waarde van de munt.
    Lees meer

Uw beleggingsportefeuille opbouwen

De markten veranderen voortdurend. Denkt u regelmatig na om uw beleggingsportefeuille te herzien? Onze adviseurs helpen u betere beslissingen te nemen en uw rendement te verbeteren.