Elke elektrische fiets zijn eigen BA-verzekering
Zoals veel Belgen stapt u regelmatig op uw fiets of uw elektrische mountainbike, maar bent u wel goed verzekerd? De dekking hangt af van de kenmerken waaraan uw tweewieler beantwoordt.
Fietsen is razend populair in België, of u nu in de stad woont of in het groen. Mensen gebruiken hun fiets zowel voor dagelijkse verplaatsingen als voor een zondagse uitstap. Het toenemende succes van de elektrische modellen draagt daar zeker toe bij. Elektrische fietsen worden steeds krachtiger en zijn almaar beter uitgerust om aan alle denkbare noden te voldoen. Het aanbod is enorm: van klassieke elektrische fietsen met trapondersteuning tot fietsen met een autonome motor die de fiets zelf aandrijft. Toch zijn er grote verschillen in regelgeving en verzekering.
Welke verzekering voor uw fiets?
Het soort verzekering dat u nodig heeft voor uw elektrische fiets hangt grotendeels af van het vermogen en de maximumsnelheid. Het is dus belangrijk dat u eerst goed kijkt welk type fiets u heeft.
Klassieke elektrische fiets (≤ 25 km/u)
De meeste elektrische fietsen in België behoren tot deze categorie. De motor werkt alleen als u zelf trapt en ondersteunt snelheden tot maximaal 25 km/u. Voor dit type fiets is geen specifieke aansprakelijkheidsverzekering (BA elektrische fiets) verplicht. Dat betekent echter niet dat u niet aansprakelijk bent als u materiële of lichamelijke schade veroorzaakt aan derden: als dat gebeurt, valt die meestal onder uw familiale verzekering burgerlijke aansprakelijkheid – als u die heeft. Controleer dit wel goed in uw polis.
Daarnaast is het ten zeerste aan te raden om een elektrische fietsverzekering af te sluiten die u en uw fiets dekt (de BA dekt immers enkel schade aan derden), inclusief diefstal.
Speed pedelec (tot 45 km/u)
Speed pedelecs zijn krachtiger en kunnen snelheden tot 45 km/u halen. Voor deze categorie geldt een veel strengere regelgeving. Meestal hebben deze fietsen een autonome motor en worden ze als bromfiets beschouwd. In dat geval dient u net zoals voor een bromfiets verplicht een aansprakelijkheidsverzekering (BA) af te sluiten om lichamelijke en materiële schade aan derden te dekken.
Autonome motor of trapondersteuning?
Alles hangt af van hoe de motor werkt. Als de motor u zelfstandig kan voortbewegen zonder dat u trapt, wordt uw fiets beschouwd als een gemotoriseerd voertuig en is een aparte BA verplicht indien uw ros sneller kan rijden dan 25 km/u. Als de motor enkel werkt als trapondersteuning, wordt uw tweewieler beschouwd als een gewone fiets en is een BA niet wettelijk verplicht.
Welke wettelijke verplichtingen naast de verzekering?
Voor klassieke elektrische fietsen worden eventuele verplichtingen bepaald door het vermogen van de motor en de maximale snelheid. Bij een vermogen van meer dan 250 W tot 1000W en tot maximaal 25 km/h moet de gebruiker minstens 16 jaar zijn en een gelijkvormigheidsattest kunnen voorleggen. Voor een speed pedelec (max 45 km/h + vermogen tot max 4000W) moet u:
- Minstens 16 jaar zijn
- Uw ‘voertuig’ inschrijven bij de DIV
- Een fiets- of bromfietshelm dragen
- Een gelijkvormigheidsattest hebben
- In het bezit zijn van een rijbewijs AM (bromfiets) of B (auto)
Waarom een fietsverzekering afsluiten?
Hoewel een verzekering niet in alle gevallen verplicht is, kan ze erg nuttig zijn. De Beobank Fietsverzekering van ACM Belgium NV1 dekt bijvoorbeeld:
- Diefstal van de fiets, ook buiten (mits de fiets goed vastgemaakt is)
- Materiële schade na een val of botsing
- Vandalisme
- 24/7-pechverhelping, zodat u mobiel blijft bij pech of ongeval
- Optioneel: een dekking voor lichamelijke schade aan de fietser (en eventuele passagiers)
Bovendien zijn deze dekkingen, behalve de pechhulp die België en een zone van 50 km buiten de landsgrenzen dekt, wereldwijd geldig (wanneer u niet langer dan drie maanden in het buitenland verblijft). In aanvulling op uw familiale verzekering burgerlijke aansprakelijkheid biedt een fietsverzekering u dus extra gemoedsrust. Da’s niet onbelangrijk als u weet dat er volgens de politie dagelijks zo’n 300 fietsen gestolen worden in België. U kunt uzelf dus maar beter goed indekken, zeker als uw fiets een grote investering is.
Controleer uw verzekeringen en stap met een gerust gemoed in het zadel
Controleer voor u vertrekt, de technische specificaties van uw fiets, uw wettelijke verplichtingen en uw verzekeringen. Dankzij een goede dekking – voor uw aansprakelijkheid, uw fiets én uzelf – fietst u overal zorgeloos doorheen.In het kort:
- Een aparte verzekering BA is niet verplicht voor elektrisch ondersteunde fietsen, maar u kunt gedekt zijn via uw familiale verzekering.
- Er zijn meer verplichtingen voor speed pedelecs: verzekering, rijbewijs en helm zijn verplicht.
- Een elektrische fiets met autonome motor wordt beschouwd als een motorrijtuig en een specifieke BA-verzekering is alleszins verplicht bij een maximumsnelheid van meer dan 25 km/u
- Een fietsverzekering biedt u volledige dekking: diefstal, eigen schade, pechverhelping...
1De Beobank Fietsverzekering is een product van ACM Belgium NV, verzekeringsonderneming naar Belgisch recht. Deze verzekering is onderschreven bij ACM Belgium NV, verzekeringsonderneming erkend onder de code 0964 - RPR Brussel 0428.438.211 en handelend onder de naam ACM Insurance. Maatschappelijke zetel: Koning Albert II-laan 2, 1000 Brussel. IBAN BE43 3101 9596 0601 - BIC BBRUBEBB - Tel.: +32 (0) 673 80 30 - E-mail: hello@acm.be - Website: www.acm.be. Toegelaten onder codenummer 0964 voor de takken 1a, 2, 3, 8, 9, 10a, 13, 16, 17 en onderworpen aan het toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan, 14, 1000 Brussel, www.nbb.be en de Autoriteit voor financiële diensten en markten (FSMA), Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be.
ACM Belgium NV werkt samen met de bijstandsverlener Mondial Assistance NV (AWP P&C NV), Koning Albert II-laan 32, 1000 Brussel, ondernemingsnummer 0837.437.919, toegelaten onder de code 2769, om tak 18 te verstrekken.
Beobank NV/SA, Koning Albert II-laan 2, 1000 Brussel, BTW BE 0401.517.147 RPR Brussel, verbonden verzekeringsagent van ACM Belgium NV voor de Beobank Fietsverzekering. Raadpleeg het informatiedocument en de algemene voorwaarden per verzekering op www.beobank.be
Bronnen:
- https://www.lecho.be/dossier/mobilite/le-marche-du-velo-decline-malgre-le-succes-des-velos-electriques/10599016.html
- https://www.verzekeringen.be/fietsverzekering-elektrische-fiets
- https://www.politie.be/5344/nl/vragen/fietsen-en-bromfietsen/fietsen-diefstalpreventie