“Hebben we de juiste bouwstenen om onze woondroom waar te maken?”
Voor de helft van de Belgen is praten over geldzaken niet vanzelfsprekend. Ze stellen financiële vragen liever niet, uit schrik om beoordeeld te worden door hun bank.1 Net daardoor blijven kansen vaak liggen. Bij Beobank geloven we dat elke vraag telt. Omdat elke vraag kan leiden tot advies of een antwoord dat écht het verschil maakt.
Dat ondervond ook Laura Pintelon (37), toen ze met haar partner Steve droomde van een eigen huis. “Ik wist niet of ons plan realistisch was”, vertelt Laura. “Maar ik wilde het wél vragen. Want als je het niet vraagt, weet je het nooit.”
Vandaag is Laura’s bouwproject in Hoeilaart effectief gestart. Maar de weg ernaartoe was niet vanzelfsprekend. “Als nieuw samengesteld gezin woonden we met drie kinderen in een appartement van 83 m². De nood aan meer ruimte was groot. We dachten eerst aan het kopen van een woning. De woningmarkt was echter nauwelijks te volgen, de huizen vlogen de deur uit. Bovendien hadden de meeste woningen nog dure renovaties nodig. Toen vroegen we ons af: kunnen we dit eigenlijk wel aan?”
Die twijfel kreeg een nieuwe dimensie toen ze een bouwgrond vonden. “De vraagprijs was 250.000 euro en dan moet je het huis nog zetten. We vroegen ons luidop af: hebben we voldoende bouwstenen — financieel én praktisch — om dit waar te maken?” Het was een vraag waar geen pasklaar antwoord op bestond. Maar het was wel de juiste vraag om te stellen.
Transparantie in plaats van oordeel
Die vraag durfden Laura en Steve voor te leggen aan hun Beobank-adviseur. “We legden alles open op tafel: onze inkomsten, onze plannen, onze twijfels. Onze adviseur oordeelde niet, maar luisterde en dacht mee. Hij was eerlijk: dit is wat jullie kunnen dragen, dit zijn de grenzen en hier zijn oplossingen.”
Zo adviseerde hij onder andere om Laura’s autolening versneld met eigen middelen af te lossen en hielp hij meedenken over hoe het zelfstandige loon van Steve kon worden geoptimaliseerd. “We leerden dat het niet draait om wat je niet hebt, maar om wat je ermee kan doen. Door slimme keuzes en helder advies konden we toch starten.”
Hij gaf ook duidelijk aan welke stappen nog nodig waren om het dossier voor een hypothecaire lening te laten goedkeuren: welke documenten moesten Laura en Steve aanleveren, hoe konden ze hun aanvraag versterken en wat betekenden de verschillende fasen van de hypothecaire lening? Dat gaf hen niet alleen duidelijkheid, maar ook controle over het traject.
Bouwstenen op maat
Het advies dat Laura en Steve kregen, ging verder dan de cijfers. “We hadden stress, veel stress”, bekent Laura. “Ik had nog nooit iets gekocht en wist niet wat op ons af zou komen. Onze adviseur was bereikbaar, nam zijn tijd en stelde ons telkens gerust. Dat vertrouwen maakte het verschil.”
Ook de praktische kant kwam aan bod. Wat was de impact van de eigen inspanningen die Laura en Steve wilden doen. “We wisten dat we veel zelf gingen doen aan de afwerking van de woning, legt Laura uit. “Onze adviseur hielp ons met behulp van een expert inschatten hoe groot die afwerkingskosten waren, wat de impact was van de werken die we zelf uitvoerden en wat dat betekende op vlak van financiering.”
Gemoedsrust, geen illusies
Nu de werf effectief gestart is, is voor Laura en Steve glashelder dat ze over de juist bouwstenen beschikken. . “Dat is een moeilijke inschatting die we nu al achter ons hebben kunnen laten. We weten nu waar we aan toe zijn. En ja, er is nog stress, bouwen is nooit zorgenvrij, maar we voelen ons gedragen.”
Laura’s advies aan anderen met twijfels? “Gewoon durven vragen. Wees open. Als je het niet doet, weet je nooit of het kan. Dankzij onze vraag wonen we binnenkort in ons droomhuis. En dat is waar het om draait.”
Dit interview werd afgenomen op maandag 05 mei 2025.
1Interne enquête uitgevoerd bij 814 Beobank-klanten in maart 2025.