Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Een huis bouwen: op maat of sleutel op de deur?

Nieuwbouw

Kiest u voor een sleutel op de deur woning of doet u toch liever een beroep op een architect? Isoleert u volgens de normen of gaat u nog een stap verder? Opteert u voor een klassieke nieuwbouw of een eigentijdser concept? Uw bouwkeuzes hebben een enorme impact op het vereiste budget.

Een huis bouwen

Bijna één op de vijf Belgen is van plan de komende vijf jaar te gaan bouwen, zo blijkt uit een enquête die iVox voerde voor Embuild (voorheen Confederatie Bouw). Als u ook de stap wilt zetten, is de eerste keuze die u moet maken die van het bouwtype: gaat u voor een sleutel op de deur project, een huis op maat met een architect of kiest u een modulair concept? Elk type heeft zijn voor- en nadelen en een ander prijskaartje. Welke formule past het best voor u? We zetten het allemaal op een rijtje.

Aankoop grond

De keuze die u maakt, is van invloed op de grond die u koopt. U zult inderdaad moeten kiezen voor bouwgrond vrij van bouwheer, als u een woning met architect wilt bouwen, zodat u een beroep kunt doen op de bouwer en de dienstverleners van uw keuze.

In het geval van een grond met opgelegde bouwheer heeft u die keuze niet, aangezien de grond toebehoort aan een aannemer, ontwikkelaar of promotor. In België bedroeg de mediane prijs van bouwgrond volgens Fednot in 2021 127.750 euro, maar met forse verschillen tussen de provincies: van 59.250 euro in Luxemburg tot 185.000 euro in Vlaams-Brabant. Voor Brussel zijn er geen gegevens, gezien het lage aantal transacties. Deze cijfers per provincie verhullen uiteraard belangrijke lokale verschillen naargelang de ligging, grootte en oriëntatie van het terrein. Bij de aankoopprijs moet u ook registratierechten betalen (12% in Vlaanderen, 12,5% in de andere gewesten), verhoogd met andere notariskosten, wat in totaal zo’n 15% tot 16% extra betekent.

Sleutel op de deur woning

Als u overweegt om, zoals de meeste Belgen die bouwen, te gaan voor een sleutel op de deur woning, kunt u eventueel de grond kopen van de bouwer.

  • Budget: naast de prijs van de grond bedraagt de basisprijs voor een sleutel op de deur woning ongeveer 1.000 euro per m², exclusief notariskosten (7%) en btw (21%), dus een all-in basisprijs van 1.300 euro per m². Dat bedrag kan echter oplopen tot 2.000 euro als je kiest voor een passiefhuis (perfect geïsoleerd en dat zijn eigen energie opwekt) met een hoogwaardige afwerking.
  • Voordelen: de bouwheer neemt de volledige bouw voor zijn rekening, hij kan zelfs de administratieve formaliteiten (bouwvergunning, enz.) voor zijn rekening nemen, zeker in het geval van een project waarin de grond is inbegrepen.
  • Nadelen: de esthetische keuzes zijn beperkt tot het aanbod van de fabrikant en het komt vaak voor dat de kleinste verandering (zelfs van de afwerking) hoge kosten met zich meebrengt, dus het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en het contract te lezen alvorens dat te ondertekenen.

Huis met architect

De woning op maat, een uniek model ontworpen door een architect, biedt u de mogelijkheid uw project vorm te geven naargelang uw wensen en voorkeuren. U kunt ook een beroep doen op ambachtslieden, zeker als u bepaalde specifieke technieken overweegt (natuursteen zonder voegen, tadelakt, gewaxt beton, …)

  • Budget: rekening houdend met de erelonen van de architect (van 7% tot 12%) en de BTW (21%), bedraagt de prijs per m² doorgaans 2.000 tot 2.500 euro per m² voor klassieke afwerkingen. Als u kiest voor duurdere materialen (bij de uitvoering) of gewaagdere plannen, kan de rekening oplopen tot meer dan 3.000 euro per m².
  • Voordelen: meer vrijheid bij het ontwerp en de uitvoering van het project, keuze voor vaklieden, de mogelijkheid om bepaalde werken uit te stellen als het budget beperkt is.
  • Nadelen: u moet zich eerst (nog voor u de grond koopt) goed informeren over de stedenbouwkundige regels, want niet alle stijlen zijn overal toegestaan. 

Modulaire woning

Een modulaire woning is een woning die in een fabriek wordt vervaardigd en in modules wordt vervoerd naar de plek waar ze wordt geassembleerd. Modulair bouwen (of prefab) wordt nog weinig toegepast in België, maar het heeft het bijzondere voordeel dat het snel kan gaan.

  • Budget: de kostprijs is sterk afhankelijk van de gebruikte materialen, namelijk rond de 400 euro per m² voor een containerwoning, 1.100 euro per m² voor een prefab betonnen woning en 1.700 euro per m² voor een houten constructie.
  • Voordelen: de snelheid van uitvoering, de modules kunnen in de fabriek worden voorbereid (ongeacht het weer), 20% tot 30% goedkoper dan traditionele bouw.
  • Nadelen: de mogelijkheden tot maatwerk zijn vrij beperkt, het aanbod is in België nog onderontwikkeld, de bouwplaats moet goed bereikbaar zijn voor vrachtwagens, de stedenbouwkundige diensten zijn soms terughoudend.

Conclusie: welk type woning past het best bij u en uw noden? Sleutel op de deur, maatwerk of modulair? Wij helpen u graag bij het vinden van een financiële oplossing op maat van uw situatie.

Bent u klaar om het huis van uw dromen te kopen? Gebruik dan zeker onze checklist voor de aankoop van een huis. Kom ook uw vastgoedproject bespreken met een specialist in een Beobank-filiaal.

Nieuwe woning?

Ontdek onze eenvoudige en betrouwbare oplossingen voor een Hypothecair Krediet.

Maak een afspraak

Hypothecair krediet, onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier en wederzijds akkoord.

Hoe kunnen we u helpen?