Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Hoeveel kost het begin van het schooljaar?

Is de school gratis? Helemaal niet!

Uit de opeenvolgende enquêtes van de Gezinsbond bij de Nederlandstaligen en de Ligue des Familles aan Franstalige kant blijkt dat de schoolkosten stijgen naarmate het kind ouder wordt en in een hoger onderwijsniveau terechtkomt. In Vlaanderen stelden de Gezinsbond en Test-Aankoop vast dat een schooljaar in de kleuterschool gemiddeld 308 euro kost, in het basisonderwijs 400 en in het secundair 1.287– per kind. Volgens de Ligue des Familles gaat het om bijna 300 euro in de kleuterklas, 1.225 in het lager en meer dan 1.500 in het secundair.

Schoolspullen, didactisch materiaal, sportkleding, fotokopies, een kas voor extraatjes in de klas, … Het meest recente onderzoek heeft de materiaallijsten en de rekeningen voor schoolbenodigdheden haarfijn uitgeplozen. Enkele vaststellingen:


  • Het begin van het nieuwe schooljaar kost gemiddeld 44€ voor schoolbenodigdheden, maar dat bedrag kan ook tot het dubbele oplopen, afhankelijk van de school.

  • Deze kosten zijn nog maar fractie van het totaal, 1/3 om precies te zijn. De overige 2/3 wordt de rest van het jaar uitgegeven, vaak meer dan 100€ in het basisonderwijs.

  • De onkostenrekeningen voor de ouders schommelen sterk: soms bedragen ze maar 25€, maar soms ook 321€ (schoolspullen, klaskas, tijdschriften, …).

  • In 1 lijst op 3 stonden kosten die scholen eigenlijk niet aan de ouders mogen doorberekenen (agenda, handboeken, enz.).


  •  


Het onderwijsniveau blijkt al deze kosten sterk te beïnvloeden. De kosten voor activiteiten liggen het hoogste in het kleuter- en basisonderwijs, terwijl in het secundair de kosten voor handboeken en ander didactisch materiaal het zwaarste doorwegen. Daar komen nog diverse kleine onkosten bij, maar ook maaltijden in de schoolkantine, gymkleding, kinderopvang vóór en na de schooluren, schoolreizen en buitenschoolse activiteiten.

Aankopen bij het begin van het schooljaar

In september besteden ouders gemiddeld 50 euro per kind in de kleuterschool, 275 euro in het basisonderwijs en 300 euro in het secundair. Eén ouder op drie geeft tussen 50 en 100 euro uit aan … een boekentas.

Maaltijden

Volgens de Ligue des Familles eet één kind op twee ’s middags warm op school. Jaarlijks kost dat 230 euro in de kleuterschool en 350 euro in de basisklas. Maar sommige scholen rekenen aanzienlijk meer aan.

Schoolreizen

Eén derde van de ouders vermeldt dat een schoolreis meer dan 500 euro heeft gekost en 15% zelfs meer dan 1.000 euro! Dergelijke reizen zijn niet langer voorbehouden voor leerlingen in het secundair, ook steeds meer basisscholen zetten ze op hun programma.

Goed om te weten: sommige kosten zijn “verboden” (de school mag ze niet meer doorberekenen aan de ouders), ook al blijven bepaalde scholen ze op hun lijsten zetten. Denk aan een agenda en fotokopies en zelfs schoolboeken in het basisonderwijs (aan te kopen of te ontlenen). In het secundair mogen ze wel aan de ouders worden doorberekend.

Hoe kunnen we u helpen?