Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Veilig met de fiets naar het werk

Op twee wielen naar het werk? Dan hebt u helm en verzekering nodig!

Om te gaan werken is de fiets - al dan niet elektrisch ondersteund - het ideale vervoermiddel. Maar beseft u ook dat een ongeval snel is gebeurd? En bent u correct verzekerd?

Het aantal fietsers in de steden stijgt voortdurend. Kijk ’s ochtends maar naar de tweewielers die in file staan aan te schuiven aan de verkeerslichten … Ook in het woon-werkverkeer is die evolutie merkbaar. De Belgen hebben duidelijk de voordelen van de fiets ontdekt om te gaan werken. Maar hoe meer fietsers er komen, hoe meer ze ook vallen en ongevallen krijgen. Veiligheid heeft voorrang. Zorg dus voor een correcte bandendruk, een betrouwbare helm, opvallende kleren en een comfortabel zadel. Ook een goede risicodekking hoort thuis in dit rijtje. Dus vóór u naar kantoor zoeft over de fietspaden: bent u correct verzekerd bij een tegenslag?

Zwakke weggebruiker

Fietsers moeten de openbare weg delen met allerlei motorvoertuigen - auto’s, motoren, bussen, vrachtwagens. Wat als er iets misloopt? Dan is de fietser in elk geval een zwakke weggebruiker. Dat betekent dat uw eventuele lichamelijke letsels vergoed worden door de verzekering van de tegenpartij, ook als die geen fout treft voor het ongeval. Tenzij u uzelf “moedwillig” in gevaar hebt gebracht! Maar dit principe geldt niet noodzakelijk voor de schade aan uw fiets. En al helemaal niet als u zelf een fout hebt gemaakt (door een rood licht rijden bijvoorbeeld).

Naar uw werk? Dan speelt de verzekering van uw werkgever

Een val op weg naar kantoor is nooit uit te sluiten. Uw lichamelijke schade is dan gedekt door de arbeidsongevallenverzekering van uw werkgever. Ze dekt elke noodzakelijke verplaatsing in het kader van uw werk: van thuis naar kantoor (en terug), op weg naar een vergadering, om te gaan lunchen, … Maar een fietstochtje ’s middags, na uw lunch in de refter, is misschien uitgesloten.

Vergeet evenmin dat een arbeidsongevallenverzekering de materiële schade aan uw fiets niet vergoedt. Als u bijvoorbeeld met een elektrische fiets rijdt, kan die schade flink oplopen.

Uw familiale BA-verzekering: onmisbaar

De wetgever verplicht u als fietser meestal niet om een polis af te sluiten, ook niet als u een elektrische fiets met ondersteuning tot 25 km/u gebruikt. Maar als u zelf iemand schade toebrengt op de weg naar het werk … dan moet u die vergoeden. Gelukkig kan een familiale BA-verzekering dan uitkomst bieden. Maar lees er uw huidige contract toch maar eens goed op na en neem contact op met uw verzekeraar om te checken of alles in orde is. Gebruikt u een speedpedelec die autonoom functioneert tot 45 km/u? Dan gelden heel andere regels: u moet een bromfietsverzekering afsluiten! Let dus op alle details, want ook op de fiets is het beter om te voorkomen dan te genezen.

Motor- of elektrische fietslening?

Simuleer uw lening

Meer info

Let op, geld lenen kost ook geld.

Hoe kunnen we u helpen?