Wil u een elektrische wagen kopen? 7 belangrijke vragen vooraf
Elektrisch rijden is dé trend van de dag. Met deze 7 vragen zet Beobank u vlot op weg.
De maandelijkse autokosten bedragen 400 euro als je de uitgaven voor brandstof, verzekeringen, belastingen en onderhoud optelt, zo berekende onderzoeksinstelling Transport & Mobility Leuven (TML). Maar autobezitters zijn zich hier nauwelijks van bewust, blijkt uit onze studie in samenwerking met TML.
Hoewel een auto gemiddeld 400 euro per maand kost, geeft slechts 10,7% van de Belgische gezinnen dit of een hoger bedrag op voor hun maandelijkse autokosten. Meer dan 60% denkt dat zij 100 tot 400 euro betalen en 15,6% heeft geen idee. De kloof tussen perceptie en realiteit is dus groot, want meer dan de helft van de Belgen geeft maandelijks meer dan 400 euro uit voor hun auto. De aankoopprijs van de auto is in dat bedrag niet eens inbegrepen.
Niet alle gezinnen beschikken over een auto. 10% van de Belgische gezinnen vindt dat zij het zonder wagen kunnen stellen. Vooral als ze in de stad wonen, gebruiken ze liever alternatieve vervoermiddelen. Terwijl 7 gezinnen op 10 over één of meer privéwagens beschikken, rijdt bijna 20% met een bedrijfswagen en daarnaast nog met één of meer privéwagens. Wat dus betekent dat veel gezinnen in ons land maandelijks verschillende keren de gemiddelde kostprijs van 400 euro betalen. Daarbij mogen we niet vergeten dat bijna 90% van de respondenten van onze enquête die maandelijkse kosten te laag inschat!
Bovenop de 400 euro die gezinnen gemiddeld elke maand aan autokosten betalen, komt ook nog de aankoopprijs. Voor 40% van de Belgen schommelt die tussen 10 en 20.000 euro. De prijs blijft de belangrijkste factor bij de aankoop, gevolgd door veiligheid en rijcomfort. Het valt ook op dat milieuoverwegingen nu voor 63% van de respondenten belangrijker zijn dan 5 jaar geleden. De mentaliteit evolueert dus gunstig in de richting van schonere auto’s. En hoe willen de Belgen de aankoop van hun nieuwe auto financieren? Meer dan de helft gaat een lening aan, soms in combinatie met cash die zij zelf inbrengen, soms door een autolening zelfs voor het volledige bedrag af te sluiten. Goed rondkijken, scherp rekenen, met alles rekening houden... alleen zo krijg je een correct idee van je totale autokosten.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.