Hoeveel beleggingsrendement mag je precies verwachten?

Beleggen doe je niet voor niets. Of je beleggingshorizon nu kort is of eerder lang, op het einde van de rit wil je dat je investering je geen windeieren heeft gelegd. Maar hoeveel beleggingsrendement mag je dan precies verwachten? Een goeie vraag die een genuanceerd antwoord vergt! Lees snel meer.

Het verschil tussen reëel en nominaal rendement

Rendement moet altijd bekeken worden in het licht van inflatie. Daarom maken beleggingsexperts een onderscheid tussen:

  • Nominaal rendement: je aandeel is bijvoorbeeld 5 procent duurder geworden sinds je het kocht.
  • Positief reëel rendement: in dit geval is de inflatie lager dan het nominale rendement van je belegging, bijvoorbeeld 2 procent. Je reële rendement bedraagt in dit scenario dan 3 procent.
  • Negatief reëel rendement: de inflatie is hoger dan het nominale rendement van je belegging, bijvoorbeeld 6 procent, terwijl je aandeel slechts 5 procent duurder is geworden. Het nominale rendement is gestegen, maar in de praktijk lijd je 1 procent verlies.

Uiteraard bepaalt niet alleen de beurskoers het totale rendement van je belegging. Ook eventuele dividenden tellen mee. Als je besluit om die niet uit te keren, maar te investeren in nieuwe aandelen, bereken je het totale rendement van je belegging als volgt:

[(huidige waarde van je aandelen – vorige waarde) / (vorige waarde)] x 100

Hoe wordt beleggingsrendement belast?

Niet elk rendement wordt hetzelfde belast. Voor dividenden en coupons geldt vandaag een tarief van 30 procent. Als je besluit om je belegging door te verkopen, hangt de belasting af van het type product.

Wat is het gemiddelde beleggingsrendement?

Onderzoek toont aan dat de gemiddelde belegger hoopt op een rendement van ruim 10 procent. Of die verwachting realistisch is, kan echter niemand voorspellen. Om toch een ietwat gefundeerde inschatting van de markten in de toekomst te kunnen maken, baseren experts zich op historische rendementen. Die kun je meestal ook zelf online raadplegen om bijvoorbeeld verschillende beleggingsfondsen te vergelijken.
Hieronder zie je een voorbeeld van de historische (jaarlijkse) rendementen van twee indexen (globale aandelenmarkten en globale ‘high yield' obligatiemarkten):

  Jaarlijkse rendementen op internationale aandelenmarkten en ‘high yield' obligatiemarkten1
  MSCI World AllCap NR USD2 ICE BofAML Gbl HY Constnd USD3
  Index wereldwijde aandelen Index wereldwijde ‘high yield'-obligaties4 (potentieel hoogrenderende obligaties, maar met hoger risico)
1 jaar 12,24% 5,03%
3 jaar 7,67% 5,70%
5 jaar 9,42% 4,65%
> 10 jaar 5,78% 7,81%
 
1Bron: Bloomberg, data van 31/3/2018
2 MSCI World All Caps (small, mid and large caps) No Return USD
3 Intercontinental Exchange Bank of America Merrill Lynch Global High Yield Constant USD
4 Een ‘high yield'-obligatie is een obligatie die als risicovoller wordt beschouwd door een notatiebureau (bijvoorbeeld Standard & Poor's of Moody's). De obligatie krijgt dus een lagere rating, maar heeft ook potentieel tot een hoger rendement. Niet alle obligaties worden als ‘high yield' beschouwd. De index zoals hierboven afgebeeld geeft dus slechts een beperkt beeld weer van de obligatiemarkt op zich.

Opgelet: rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Wel laten ze je toe om de huidige toestand van de beurzen te vergelijken met de trends die zich de laatste 3, 5 en 10 jaar hebben afgespeeld. Zo zie je hierboven dat de wereldwijde aandelenmarkten op 10 jaar tijd een groei van 5,78 procent kenden – een duidelijk voorbeeld van hoe rendement afhankelijk is van het moment waarop je instapt. Ontdek meer over volatiliteit.

 

Delen op
Leestijd
8 min
Auteur
Beobank
Publicatie datum
Gepubliceerd in
Gerelateerde producten
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.

Deze artikelen kunnen je ook interesseren...

07/05/2025

De financiële markten: stand van zaken

Beleggers zijn vaak geneigd om te kijken naar de eerste ambtstermijn van Trump om de beurstrends in zijn tweede termijn te voorspellen, gezien zijn onvoorspelbaarheid. Echter, zijn de omstandigheden niet te vergelijken.

3 min
Meer artikelen bekijken