Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Deze voorzorgen neemt België tegen mogelijke cyberaanvallen

Deze voorzorgen neemt België tegen mogelijke cyberaanvallen

Een oorlog wordt anno 2022 op veel meer verschillende fronten gevochten dan pakweg honderd jaar geleden. Zo is er ook online een vuurlinie ontstaan, en niet alleen Oekraïne, maar ook westerse landen zoals België blijken een mogelijk doelwit voor die cyberaanvallen. Maar waarom is dat zo en welke voorzorgen neemt ons land?  


Wat is een cyberaanval?

Een cyberaanval is een kwaadaardige en opzettelijke poging van een persoon of organisatie om in te breken in iemands informatiesysteem. De aanvallers willen profiteren van kwetsbare zakelijke systemen en zijn vaak uit op losgeld. Maar dat is niet altijd het geval. Zeker in het geval van een oorlog zijn ‘verwarring zaaien’ en ‘desinformatie verspreiden’ ook belangrijke motieven. Cyberaanvallen kunnen onder verschillende vormen voorkomen: het platleggen van een website, de circulatie van fake news, een ziekenhuissysteem kraken, …

Waarom is België een mogelijk doelwit?

Cyberaanvallen kunnen gezien worden als een vorm van vergelding op het westen en zijn sancties tegen andere regimes. Bovendien ligt België dan wel niet in de conflictzone, maar is ons land wel de thuis van enkele belangrijke hoofdzetels. Zo zijn er het hoofdkwartier van de NAVO in Evere en het militaire NAVO-hoofdkwartier in Casteau bij Bergen, maar ook de hoofdzetel van de Europese Commissie en de luchtmachtbases van Kleine Brogel en Florennes. De netwerken van deze instellingen worden dan ook zo goed mogelijk beveiligd.

Dat geldt ook voor onze financiële instellingen. Tijdens de pandemie ging de aandacht daar vooral naar gewone fraudepraktijken zoals phishing en vriendschapsfraude, maar nu ligt de focus dus ook op potentiële georganiseerde cyberaanvallen.

Moeten we ons zorgen maken?

Enige waakzaamheid is zeker geboden, maar België neemt zijn voorzorgen. Zo is er het CCB (Centre for Cyber Security Belgium), een overheidsinstelling die zich bezighoudt met de concrete dreiging van cyberaanvallen. Zij volgen de situatie minutieus op en staan in contact met een sterk internationaal netwerk van cybersecurity-experts. Het CCB benadrukt dat er op dit moment geen concrete dreiging is, en dat er indien nodig zeker extra maatregelen genomen zullen worden.

Het CCB staat ook in voor de uitvoering van de nieuwe en zeer ambitieuze cybersecuritystrategie die België in 2021 aannam. Die omvat zes concrete doelstellingen:

  • De digitale omgeving en het vertrouwen erin versterken
  • De gebruikers en admins van computers en netwerken wapenen
  • De organisaties van essentieel belang beschermen tegen alle cyberdreigingen
  • De cyberdreiging aanpakken
  • De samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en universiteiten verbeteren
  • Een duidelijk internationaal engagement aangaan

Bovendien staan we ook niet volledig weerloos tegen dergelijke aanvallen. Binnen organisaties is een cybersecurityplan bijvoorbeeld geen overbodige luxe. Daarin wordt o.a. bepaald welke stappen er doorlopen worden bij een cyberaanval. Die procedures worden in een draaiboek gegoten en bij voorkeur wordt dat plan geregeld geüpdatet en bijgesteld.

Maar ook in uw privéleven kunnen basisbeveiligingsacties al een groot verschil maken. We zetten de belangrijkste tips graag nog eens voor u op een rij. Denk aan een goede firewall, een antivirusprogramma en back-ups, maar ook het herkennen van phishing, sterke wachtwoorden instellen, tweestapsverificatie gebruiken en vooral systemen op tijd patchen en updaten.

Phishing, smishing, social engineering, …

Lees alles over de meest voorkomende vormen van fraude

Meer info

Hoe kunnen we u helpen?