Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Betalen en geld afhalen in het buitenland: wat kost het?

Overzicht kosten

Wanneer je jouw betaalkaart of kredietkaart gebruikt in het buitenland, kunnen daar extra kosten voor in rekening worden gebracht. Die zijn afhankelijk van het type kaart, de manier waarop je ze gebruikt en het land waarin de transactie wordt verricht.

Geld afhalen

Haal je geld af aan een bankautomaat met een Beobank Bancontact/Maestro-kaart binnen de eurozone, dan betaal je geen extra kosten. In andere Europese landen en in de rest van de wereld wordt er wel een extra kost in rekening gebracht. Elke keer je cash geld opvraagt, betaal je 2,50 euro + 2% van het afgehaalde bedrag.

Heb je een kredietkaart van Beobank, dan kun je ook die gebruiken om geld af te halen. Zowel bij Visa als Mastercard betaal je dan een extra kost: 2,50% van het opgevraagde bedrag, met een minimum van 5 en een maximum van 15 euro. Dateert het contract voor je kredietkaart al van vóór 01/09/2011, dan wordt er automatisch 4,96 euro aangerekend als kost.

Opgepast: automaten die zich buiten een bankkantoor bevinden (bv. op luchthavens, in winkelcentra,… ) kunnen bijkomende kosten aanrekenen voor cashafhaling voor het gebruik van de automaat. Deze kosten worden vermeld bij het opstarten van de cash transactie.

Goed om weten: als het saldo op de rekening die aan je kredietkaart verbonden is hoger of gelijk is aan het opgevraagde bedrag, dan worden er geen extra onkosten aangerekend buiten eventuele wisselkosten.

Betalen met je kaart

Verricht je een betaling binnen de eurozone met je betaal- of kredietkaart, dan worden hiervoor geen extra kosten in rekening gebracht. De aard van je aankoop speelt geen enkele rol. Een aankoop bij een handelaar, een tankbeurt met de wagen of de rekening bij een hotel of restaurant: alles kan.

In de rest van Europa en de verdere wereld, zijn de kosten volledig afhankelijk van het type kaart. Met Maestro betaal je 0,60€ + 2% van het bedrag van de transactie. Die kost wordt samengeteld met de wisselkosten die verbonden zijn aan de transactie.

Met Visa en Mastercard betaal je 2,10% van het te betalen bedrag.
Voordeel van betalen met een kredietkaart: het bedrag verdwijnt niet meteen van je rekening. Je geniet van een gratis uitstel van betaling tot aan de datum die vermeld wordt op je uittreksel.

Goed om weten: wanneer je bij een betaling buiten de eurozone een voorstel krijgt om toch te betalen in euro, dan is dit meestal niet interessant. In dat geval krijgt de handelaar immers de kans om de wisselkoers te bepalen, en die valt dan vaak hoger uit dan wat de bank aanrekent voor het omwisselen.

Hoe kunnen we u helpen?