Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

#CyberScams: Eerste hulp bij online diefstallen

online fraudetechnieken

Lees je over inbraken, dan denk je meestal aan zwartgemutste figuren die in het midden van de nacht je woning binnendringen. Maar wist je ook dat online inbraken steeds vaker voorkomen? Met de hashtag #CyberScams maakt Europol ons bewust van deze gevaarlijke tendens. We vertellen je over de vaakst voorkomende online fraudetechnieken en hoe je ze voorkomt. 

Phishing

Bij phishing proberen fraudeurs je bank- en persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden te bemachtigen. Dit via e-mails, valse websites en telefoontjes waarbij ze zich bijvoorbeeld uitgeven als je bankagent. De meest recente vorm heet ‘bankkaart phishing’ waarbij fraudeurs zowel je bankkaart als je PIN-code proberen te bemachtigen. Belangrijk is te weten dat je bank je nooit via sms, telefoon of e-mail naar vertrouwelijke gegevens zal vragen.

Hoe voorkomen?

  • Installeer een goede spamfilter waardoor zulke e-mails nooit in je centrale inbox terechtkomen.
  • Klik niet op links of open geen bijlagen in een e-mail waarvan je de afzender niet herkent.
  • Blokkeer het telefoonnummer van diegene die je telefonisch naar je vertrouwelijke gegevens vroeg.

Vishing en smishing

Deze twee vormen van phishing komen steeds vaker voor en vormen een reëel gevaar voor je persoonlijke en bankgegevens. Vishing staat voor ‘voice-phishing’. Hierbij bellen fraudeurs in naam van de bank naar de slachtoffers en proberen ze veiligheidscodes van visakaarten, pincodes of wachtwoorden te bemachtigen. ‘Smishing’ staat dan voor phishing via sms waarbij gevraagd wordt door te klikken naar een link, terug te bellen of je gegevens door te spelen.

Hoe voorkomen?

  • Geef vertrouwelijke gegevens nooit telefonisch door.
  • Klik niet op een link in een e-mail of sms. 
  • Bewaar www.beobank.be bij je favorieten. 

Identiteitsfraude

Bij de volgende fraudetechniek, identiteitsfraude, geeft iemand anders zich voor jou uit om een bankrekening te openen of een krediet aan te gaan. De bankrekening kan gebruikt worden voor frauduleuze doeleinden.

Hoe voorkomen?

  • Zorg ervoor dat fraudeurs geen toegang krijgen tot je fysieke brievenbus.
  • Vraag iemand om je brievenbus te legen terwijl je op vakantie bent.  
  • Verlies je codes of wachtwoorden, meld dit dan onmiddellijk bij je bank.  
  • Bekijk regelmatig het saldo van je rekening en de transacties die gedaan werden.

Valse bankwebsites

Krijg je een vreemde e-mail van je bank waarbij naar gegevens gevraagd wordt of er links worden doorgegeven, ga hier dan nooit op in. Er bestaan namelijk heel wat nepwebsites waarbij fraudeurs het logo, de tone of voice en de identiteit van je bank nabouwen. Hier wordt dan geraagd om je persoonlijke gegevens in te vullen.

Hoe voorkomen?

  • Check de url van de pagina die je bezoekt: in ‘https’ staat de s voor ‘safe’. Staat deze er niet bij, vul dan zeker geen vertrouwelijke informatie in en neem contact op met je bank of de politie.

Datingfraude

Datingfraude of zogeheten ‘love scams’ zijn tegenwoordig overal op het internet terug te vinden. Het gaat om een vorm van internetfraude waarbij mensen die online op zoek gaan naar liefde, benaderd worden door een fraudeur die op het eerste gezicht betrouwbaar overkomt. Eens de vertrouwensband gecreëerd is, wordt het slachtoffer gevraagd om de fraudeur financieel te steunen. ‘Uw geld voor mijn liefde’ omvat het concept in enkele woorden.

Hoe voorkomen?

  • De federale politie roept op om alert te zijn en zeker geen geld over te schrijven naar mensen die je niet kent. Slachtoffers kunnen bij de lokale politie terecht om klacht neer te leggen.

Beleggingsfraude

Word je uit het niets gecontacteerd met een aanlokkelijk voorstel om te beleggen? Ga hier  dan vooral niet op in. Vaak vertellen beleggingsfraudeurs je dat je ooit een contactformulier invulde, maar ga dan goed na of dit wel klopt. Wees kritisch wanneer je uitzonderlijke rendementen of winsten beloofd worden en stort zeker nooit meteen geld op een buitenlands rekeningnummer, dat dus niet begint met ‘BE’.

Hoe voorkomen?

  • Deel geen kopieën van je identiteitskaart, foto’s of een bewijs van je domicilie.
  • Controleer de identiteit van de aanbieder.
  • Eis informatie: kosten, risico’s, rendementen, vergunning van de aanbieder.
  • Wees kritisch over té aanlokkelijke voorstellen en wil je beleggen, kijk dan eerst bij een bekende aanbieder wat je mogelijkheden zijn.

Opgelet met beleggingen in Bitcoins en cryptocurrencies: op de website van de FMSA kan je een lijst raadplegen met gepubliceerde waarschuwingen voor ondernemingen of personen die actief zijn op het Belgisch grondgebied zonder dat ze over de vereiste vergunning beschikken (https://www.fsma.be/nl/warnings/companies-operating-unlawfully-in-belgium).

Bron: safeinternetbanking.be, #CyberScams, een campagne van Europol

Hoe kunnen we u helpen?