Een internationale studie of stage? Zo financier je het.
Het klinkt je misschien als muziek in de oren: op Erasmus gaan of een stage in het buitenland doen. Toch bots je vaak op een financiële muur die een stuk hoger blijkt dan ingeschat. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarmee je als student op financiële steun kan rekenen. Wij geven je de belangrijkste mee.
Een studie in het buitenland
Ga je op Erasmus, dan is je eigen school het eerste aanspreekpunt voor financiële steun. Zij kunnen je meer informatie geven over de samenwerking die ze met andere buitenlandse opleidingscentra hebben. Je krijgt vaak meteen ook al een indicatie van het soort beurs waarop je mag rekenen, net omdat zij dit soort buitenlandse onderwijstrajecten organiseren.
Wil je op eigen beweging gaan (verder)studeren in het buitenland, dan kun je elders terecht voor meer informatie of eventuele ondersteuning.
De instantie waar je eerst naartoe moet trekken, is de Vlaamse overheid. De studietoelagen die zij toekent, kan je ook aanvragen voor een studie aan een instelling buiten de Vlaamse Gemeenschap. Enige voorwaarde? Je moet voldoen aan een aantal criteria die afhankelijk zijn van de plek waar je gaat studeren. Is dat binnen de Franse of Duitstalige Gemeenschap of de EHOR (Europese Hogeronderwijsruimte), dan moet je onderwijsinstelling erkend zijn door de plaatselijke voor onderwijs bevoegde overheid. Bovendien moet de opleiding leiden tot een diploma dat door diezelfde overheid erkend is en moet je aan alle voorwaarden voldoen die ook in Vlaanderen gelden om een studietoelage te krijgen. Daarnaast moet je hoofdverblijfplaats in het Vlaamse Gewest liggen, behaalde je al een diploma secundair onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap of behaalde je al een diploma hoger onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.
Ga je studeren buiten die Europese Hogeronderwijsruimte, dan moet je aan nog wat extra voorwaarden voldoen, om in aanmerking te komen voor een studietoelage. Zo mag de gevolgde opleiding niet in Vlaanderen bestaan en dragen de opleiding en de organiserende instelling bij aan de verdere uitbouw van de wetenschappelijke discipline. Een aanvraag tot studietoelage dien je in op deze website, waar je ook nog extra informatie krijgt. Begin hier vooral tijdig aan, want zulke procedures kunnen aardig wat tijd in beslag nemen. Een aanvraag voor een beurs gebeurt best op hetzelfde moment of vroeger dan de toelatingsprocedures aan de buitenlandse instelling.
Krijg je negatief bericht van de Vlaamse overheid? Geen paniek, want er zijn nog instanties waar je een aanvraag tot financiering kan doen. Zo kan je nagaan of je in aanmerking komt voor bepaalde prestigieuze beurzen van fondsen zoals BAEF (Belgian American Education Foundation), Fulbright (een wereldwijd beursprogramma vanuit de Verenigde Staten) en het Collegio dei Flamminghi dat jaarlijks twee studiebeurzen ter beschikking stelt voor een studie of onderzoek in Bologna. Zoals gezegd zijn dit gegeerde beursprogramma’s met een vastgelegde bestemming, maar gelukkig zijn er ook beursmogelijkheden waarbij je de bestemming zelf kiest. Kijk hiervoor naar Vocatio, Rotary International, het Prins Albertfonds, Stichting Fernand Lazard (stelt ook renteloze studieleningen ter beschikking).
Een stage in het buitenland
Zie je studeren in het buitenland niet zitten, maar wil je er wel werkervaring opdoen? Dan kan je bij je Belgische onderwijsinstelling voorstellen om op eigen initiatief een stage in het buitenland te organiseren of je kan een internationale stage na je studies gaan volgen. Dit kan je aardig wat geld kosten, aangezien je niet altijd op steun van je school mag rekenen, maar ook niet op die van je toekomstige stageplaats. Toch zijn er heel wat organisaties en agentschappen waar je een beursaanvraag kan indienen voor zo’n internationale stage. Zo heb je het Europese Erasmus+, Erasmus Belgica, The Washington Center, Transition Belgium/Flanders Fellowship Programme, ASEM-DUO, het Generiek Beurzenstelsel en VLIR-UOS.
Wil je bij een grote organisatie aan de slag, dan heeft de Vlaamse overheid een nieuw stagefinancieringsprogramma, het Flanders Trainee Programme, opgestart. Ben je jonger dan 30, woon je in Vlaanderen of Brussel en heb je een erkend hoger diploma op zak, dan kom je in aanmerking om een beurs te krijgen voor een stage bij de VN in Genève, OESO in Parijs, de Raad van Europa in Straatsburg, ILO in Turijn en UNIDO in Wenen. De beurs vergoedt niet alleen je heen- en terugreis, maar ook je verblijfskosten en levensonderhoud.
Bekijk ook onze handige checklist alvorens je aan dat buitenlandse avontuur te wagen . Om veilig en vlot te betalen in het buitenland, neem je trouwens best een kredietkaart mee. Speciaal voor studenten is er de Beobank Visa Student en de Beobank Mastercard Student.
Kredietopening van onbepaalde duur, onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier en mits wederzijds akkoord.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.