Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Drie stappen om energieverbruik te beperken

Energie besparen in drie stappen

U wilt uw energiefactuur verlichten en de koolstofafdruk van uw woning verkleinen? Volg dan deze tips om uw energieverbruik op een efficiënte manier te beperken.

Prijsstijgingen, de oorlog in Oekraïne en embargo's op Russische koolwaterstof, de klimaatcrisis, … Er zijn veel redenen om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan en energierenovatie is altijd nuttig. Zoals veel mensen heeft u misschien al kleine stappen gezet om uw energieverbruik te beperken. Maar om uw consumptie en bijgevolg uw factuur structureel te verlagen, zou u een versnelling hoger kunnen schakelen en renovatiewerken kunnen uitvoeren.

Stap 1: Energieaudit

De prioriteiten om de energieprestaties van een woning te verbeteren, zijn niet voor iedereen dezelfde. Welke werken moeten worden uitgevoerd en welke zijn prioritair?

Dat hangt af van het type woning (huis of appartement), de ligging, de samenstelling of zelfs de manier waarop u de woning bewoont (verbouwde zolder of niet, ...). Daarom is de eerste stap een volledige energieaudit. Deze wordt uitgevoerd door een auditor die de kwaliteit van de isolatie, de verwarmingsinstallatie, de warmwaterproductie en de ventilatiesystemen in uw woning zal analyseren, alsook de verschillende uitrustingen (thermostaat, thermostatische kranen, ...). Zo krijgt u een volledig overzicht van de zwakke punten die moeten worden verbeterd om uw energiefactuur te verlagen. De prijs van zo’n audit varieert van 500 tot 1.000 euro, afhankelijk van de grootte en de complexiteit van uw woning. Als u een gecertificeerde professional inschakelt, kunt u onder bepaalde voorwaarden een gratis audit aanvragen in Vlaanderen, een terugbetaling tot 50% ontvangen in Brussel, of een premie krijgen in Wallonië

Stap 2: Keuze van de werken

Aan de hand van de energie-audit kunt u bepalen welke werkzaamheden u eerst moet uitvoeren om de winst in uw energieverbruik te optimaliseren. Houd ook rekening met alle parameters, zoals eventuele andere uit te voeren werken. Het is bijvoorbeeld interessanter om een energierenovatie te combineren met een gevel-, raam- of dakrenovatie. Globaal gezien zijn er vier belangrijke soorten werken die uw energiefactuur kunnen verlagen.

  1. Dak-, vloer- en muurisolatie: hoe beter uw huis geïsoleerd is, hoe meer u voorkomt dat er energie verloren gaat bij de verwarming van uw huis. Het dak is naar schatting verantwoordelijk voor 30% van het warmteverlies in een huis en de muren voor 20%. Isoleren mag echter niet zomaar in het wilde weg gebeuren. Voor een goede isolatie moet het meest geschikte materiaal correct worden geïnstalleerd (gemakkelijke toegang, beschikbare ruimte, ...) om luchtlekken, koudebruggen of condensatie te voorkomen. Merk op dat een goed geïsoleerd huis u ook in de zomer koel kan houden, maar dat u misschien moet overwegen een ventilatiesysteem te installeren.
  1. Dubbele of driedubbele beglazing: Ramen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 15% van het warmteverlies in een gemiddeld huis, maar de impact kan groter zijn als uw huis nog enkel glas heeft. U kunt ook winst boeken door conventionele dubbele beglazing te vervangen door hoogwaardige dubbele beglazing die twee tot drie keer beter isoleert. Dat kan gebeuren zonder de kozijnen te vervangen en vergt dus een veel lagere investering. Driedubbel glas is aangeraden voor zeer goed geïsoleerde huizen.
  1. Efficiënte verwarming: verwarming vertegenwoordigt 74% van ons energieverbruik volgens een studie van de FOD Economie. Elke verbetering op dit gebied kan uw factuur dus aanzienlijk verlagen. Er bestaan verschillende oplossingen, gaande van de eenvoudige vervanging van uw verwarmingsketel door een condensatiemodel tot de installatie van een warmtepomp. In het laatste geval kunt u uw verbruik met een factor 2 of 3 verminderen. Merk op dat er verschillende soorten warmtepompen bestaan en dat sommige omkeerbaar zijn, waardoor u ze in de zomer kunt gebruiken om uw woning te koelen.
  1. Elektriciteitsproductie: of u nu uw warmtepomp wilt aandrijven, huishoudelijke elektriciteit wilt produceren of uw elektrische auto wilt opladen, het installeren van zonnepanelen is nog steeds een interessante optie. Sommige installateurs bieden op hun website zelfs simulatietools aan.

Stap 3: Financiering van de werken

Het budget voor dit soort werken kan uiteraard oplopen. Er bestaan gewestelijke premies die u kunnen helpen om de kosten van de werkzaamheden te beperken: Mijn VerbouwPremie in Vlaanderen, aangevuld met een handige simulator, Rénolution in Brussel en Primes habitation in Wallonië.

Voor de financiering zorgt een ecologische lening op afbetaling zoals het Ecokrediet ervoor dat u kunt rekenen op een aantrekkelijke rentevoet.

Bent u van plan een energierenovatie door te voeren? Maak uw woning milieuvriendelijker met het Ecokrediet van Beobank. Doe een online simulatie.

Waaraan moet u denken voor u aan uw energierenovatie begint? Ontdek onze handige renovtiechecklist.

Uw woning energiezuiniger maken?

Ontdek ons Ecokrediet

Simuleer uw lening

LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.

Lening op afbetaling, onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier en wederzijds akkoord.

Hoe kunnen we u helpen?