Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

De drie stappen van een efficiënte energierenovatie

Een duurzamere woning

Wilt u energiezuinige of milieuvriendelijke renovaties uitvoeren om uw huis duurzamer en energiezuiniger te maken? Volg deze gids om de energieprestaties van uw woning te verbeteren. 

De ecologische transitie neemt toe, wat aanzet tot concrete acties om onze woningen duurzamer te maken. Ons onderzoek daarover, uitgevoerd in samenwerking met Ipsos, onthult dat 34% van de Belgen al efficiëntere isolatie heeft geïnstalleerd, 26% gekozen heeft voor zonnepanelen en 9% een warmtepomp heeft geïnstalleerd. Wilt u ook aan de slag? We hebben drie stappen opgesomd voor een effectieve energierenovatie.

 

Stap 1: Energieaudit

De prioriteiten om de energieprestaties van een woning te verbeteren, zijn niet voor iedereen dezelfde. Welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd en in welke volgorde van prioriteit?

Dat hangt af van het type woning (huis of appartement), de ligging, de samenstelling of zelfs de manier waarop u de woning bewoont (verbouwde zolder of niet...). Daarom is de eerste stap een volledige energieaudit, uitgevoerd door een auditor die de kwaliteit van de isolatie, de verwarmingsinstallatie, de warmwaterproductie en de ventilatiesystemen in uw woning zal analyseren, alsook de verschillende uitrustingen (thermostaat, thermostatische kranen...). Zo krijgt u een volledig overzicht van de zwakke punten die moeten worden verbeterd om uw energiefactuur te verlagen. De prijs van zo’n audit varieert van 500 tot 1.000 euro, afhankelijk van de grootte en de complexiteit van uw woning.

Er zijn premies afhankelijk van de regio's. Bij Beobank kan u met het Ecokrediet onder andere de kosten van de energieaudit van uw woning financieren.

 

Stap 2: Keuze van de werken

Dankzij de energieaudit kan u prioriteiten stellen voor de werkzaamheden die u moet uitvoeren om uw energieverbruik te optimaliseren. Houd rekening met alle parameters, zoals eventuele andere uit te voeren werken. Het is bijvoorbeeld interessanter om een energierenovatie te combineren met een gevel-, raam- of dakrenovatie. Globaal gezien zijn er vier belangrijke soorten werken om uw woning milieuvriendelijker en energiezuiniger te maken:

Dak-, vloer- en muurisolatie: Hoe beter uw huis geïsoleerd is, hoe meer u voorkomt dat er energie verloren gaat bij de verwarming van uw huis. Het dak is naar schatting verantwoordelijk voor 30% van het warmteverlies in een huis en de muren voor 20%. Isoleren mag echter niet zomaar in het wilde weg gebeuren. Voor een goede isolatie moet het meest geschikte materiaal correct worden geïnstalleerd (gemakkelijke toegang, beschikbare ruimte...) om luchtlekken, koudebruggen of condensatie te voorkomen. Merk op dat een goed geïsoleerd huis u ook in de zomer koel kan houden, maar dat u misschien moet overwegen een ventilatiesysteem te installeren.

Dubbele of driedubbele beglazing: Ramen zijn goed voor ongeveer 15% van het warmteverlies in een gemiddeld huis, maar de impact kan groter zijn als uw huis nog enkel glas heeft. U kan ook winst boeken door conventionele dubbele beglazing te vervangen door hoogwaardige dubbele beglazing die twee tot drie keer beter isoleert. Dat kan gebeuren zonder de kozijnen te vervangen en vergt dus een veel lagere investering. Driedubbel glas is aangeraden voor zeer goed geïsoleerde huizen.

Efficiënte verwarming: Verwarming vertegenwoordigt 75% van ons energieverbruik volgens een studie van de FOD Economie. Elke verbetering op dat gebied kan uw factuur dus aanzienlijk verlagen. Er bestaan verschillende oplossingen, gaande van de eenvoudige vervanging van uw verwarmingsketel door een condensatiemodel tot de installatie van een warmtepomp. In het laatste geval kan u uw verbruik met een factor twee of drie verminderen. Merk op dat er verschillende soorten warmtepompen bestaan en dat sommige omkeerbaar zijn, waardoor u ze in de zomer kan gebruiken om uw woning te koelen.

Elektriciteitsproductie: Of u nu uw warmtepomp wilt aandrijven, huishoudelijke elektriciteit wilt produceren of uw elektrische auto wilt opladen, het installeren van zonnepanelen is nog steeds een interessante optie. Sommige installateurs bieden op hun website zelfs simulatietools aan.

 

Stap 3: Financiering van de werken

Het budget voor dit soort werken kan uiteraard oplopen. Er bestaan gewestelijke premies die u kunnen helpen om de kosten van de werkzaamheden te beperken.

Wat de financiering betreft, stelt een ecologische lening op afbetaling zoals het Ecokrediet, u in staat om uw milieuvriendelijke renovaties (energiebesparing, verbetering van de EPC-score, klimaatimpact, enz.) uit te voeren tegen een aantrekkelijk tarief.

Waaraan moet u denken voor u aan uw energierenovatie begint? Ontdek onze handige renovatiechecklist.

Uw energetische en ecologische renovaties financieren?

Ontdek ons Ecokrediet

Simuleer uw lening

LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.

Lening op afbetaling, onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier en wederzijds akkoord.

Hoe kunnen we u helpen?